Kılavuzu saray olanın: İBB saraya uyup dolar bozdurdu, zarar etti

Kılavuzu saray olanın: İBB saraya uyup dolar bozdurdu, zarar etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB); Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla katıldığı dolar bozdurma kampanyasından zararlı çıktı. İBB, bozdurduğu 41 milyon dolardan kur farkı nedeniyle 18 milyon lira zarar etti.

Doların 3.36 TL olduğu 10 Aralık 2016 günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına uyarak 41 milyon dolar bozduran İBB, doların 3.80 TL’yi görmesiyle birlikte kur farkından dolayı 18 milyon liraya yaklaşan zarar etti. İBB Meclisi’nde önce gün görüşülen teklifte ise, ülke genelinde bir takım ekonomik önlemlerin alındığı, ihalelerde TL sistemine geçildiği anlatılarak; kamu kurum ve kuruluşlarının ellerindeki mali kaynakları kamu bankalarında tuttuğu ve faizlerin düşürüldüğü belirtildi.  Bununla birlikte İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin(İGDAŞ); ‘kamu bankalarında değerlendirilmek zorunda olduğu nakit kaynaklarının İBB projelerinde değerlendirilmek üzere borç alınması düşünüldüğü’ ifade edildi. İGDAŞ’tan kamu bankalarıyla aynı faizle olacak şekilde 1 milyar TL borç istendi. Bu teklife CHP’li meclis üyelerinin red oyu vermesine rağmen, AKP’li üyelerin oy çokluğuyla teklif kabul edildi.

Teklife karşı çıkanlardan CHP’li meclis üyesi Tarık Balyalı, İBB’nin zaten 41 milyon dolar bozdurduğunu, kur farkı nedeniyle 18 milyon liralık bir zarar bulunduğunu, zaten 6 milyar 400 milyon lira dış borç olduğunu, hesaplarda borçların ödenmesi için tutulan paranın da bozdurulduğunu, borcun TL’ye çevirilemediğini, yine alınan borçla dolar alınacağını belirterek; “Bir de şimdi İGDAŞ’tan borç alıyor. Niye aldığı da belli değil. Eğer İGDAŞ’ın böyle bir kaynağı varsa doğalgaz faturalarına yansısın. Sonuçta kamu şirketi” dedi.

DAHA FAZLA