Kıdem tazminatına saldırı düzenlemesi bugün görüşülüyor

Kıdem tazminatına saldırı düzenlemesi bugün görüşülüyor

İşçinin en önemli haklarından ve ‘kırmızı çizgisi’ olan kıdem tazminatının fona devredilmesi düzenlemesi bugün Bakanlar Kurulu'na sunuluyor.

Emek örgütlerinin ‘genel grev nedeni’ saydığı, işçinin en önemli haklarından olan ve ‘kırmızı çizgi’ olarak görülen kıdem tazminatının fona devredilmesini getiren saldırı düzenlemesi bugün Bakanlar Kurulu’nda görüşülüyor.

Çalışanların kıdem tazminatıyla ilgili mağduriyet yaşadığı iddiasıyla söz konusu saldırı düzenlemesini gündeme getiren AKP hükümeti, fon uygulamasıyla işçilerin iş güvencesini elinden alacak, tazminat yükünden kurtulan patronların işçiyi daha kolay işten atmasının önünü açacak.

Peki kıdem tazminatının fona devredilmesinin işçiye etkisi nasıl olacak?

İşte işçinin hak kayıpları:

- Kıdem tazminatı işçi-işveren arasındaki bir ilişki olmayacak. İş güvencesi boyutu yok olacak. İşverenler ceplerinden tazminat ödemeyeceği için daha kolay işçi atabilecek.

- İşçinin haklarını vermeyen işverene karşı “haklı fesih yapıp, kıdemini alma” kozu olmayacak.

- 1 yıl olan hak kazanma koşulu 15 yıla yükselecek. İşçi işten atıldığında ya da ayrıldığında 15 yılı dolmamışsa tazminat alamayacak.

- İşçi 15 yılını doldursa bile emekliliğe kadar kıdeminin tümünü alamayacak. 15 yılını doldurup kıdeminin bir kısmını alan işçinin, yeniden hak kazanabilmesi için her seferinde en az 5 yıl daha beklemesi gerekecek.

- Evlenen kadın işçi, kıdemini alıp ayrılamayacak.

- Kıdem tazminatı son ücret üzerinden hesaplanmayacak. Birçok hak kıdem tazminatına yansımayacak.

- Kıdem tazminatı enflasyon karşısında değer kaybedebilecek.

- Sigortaya gerçekten daha düşük ücret bildiriliyorsa, tazminat daha da azalabilecek.

- İşçinin eline geçecek tutarda ciddi oranda düşüş yaşanacak.