KHK ile ihraç edilen akademisyenler: Mücadeleyi yükselteceğiz

KHK ile ihraç edilen akademisyenler: Mücadeleyi yükselteceğiz

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 679, 680 ve 681 no'lu 3 yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK); Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yeni yayımlanan 3 yeni KHK'ya göre, 649 akademisyenin görevine son verildi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 679, 680 ve 681 no'lu 3 yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK); Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yeni yayımlanan 3 yeni KHK'ya göre, 649 akademisyenin görevine son verildi. İhraç edilen akademisyenler sosyal medya hesaplarından karara tepki gösterdi.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin açıklamasına Barış İçin Edebiyatçılar İnsiyatifi olarak destek veren ilk imzacılar arasında bulunan yazar ve şair Selim Temo OHAL kapsamında hazırlanan 679, 680 ve 681 no'lu 3 yeni KHK ile üniversiteden ihraç edildi.

İhraç kararını Twitter hesabından duyuran Temo, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde Yardımcı Doçent Doktor olarak görev yapıyordu. Temo, mesajında, “KHK ile üniversiteden ihraç edilmişim. Kimseden değerli değilim. Berxwedan jiyan e! (Yaşamak direnmektir)” yorumunda bulundu.

59 gün boyunca “KHK ile açığa alındım, işimi istiyorum” diyen Akademisyen Nuriye Gülmen de yeni yayımlanan KHK ile açığa alındı. Gülmen, işini geri istediği için neredeyse her eyleminde gözaltına alınmıştı.

Akademisyen Nuriye Gülmen, karara Twitter hesabından yayımladığı "Bugün yayımlanan KHK ile ihraç edildim. Onların OHAL'i, KHK'sı varsa bizim de direnişimiz var. Savaşları kabulümüz. Mücadeleyi yükselteceğiz!" mesajıyla tepki gösterdi.


Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nilgün Toker de dün yayınlanan KHK ile ihraç edilen akademisyenler arasında bulunuyor. Prof. Toker kararı sosyal medya hesabından yayımladığı şu sözlerle değerlendirdi:

"İtiraf etmeliyim ki pazartesi bölüme gidemeyeceğimi kabul etmek zor. 30 yılımın geçtiği, öğrendiğim, öğrettiğim yeri terketmek de zor. Öğrencilerimi ve ders anlatmayı çok özleyeceğim, çünkü hocalığı tutkuyla sevdim ve hakkını vermeye çalıştım, umarım verebilmişimdir.
Bir gün dönerim, döneriz... umarım. 
Yapmadıklarımdan/söylemediklerimden dolayı sorumlu olmaktansa, yaptıklarımdan/söylediklerimden dolayı "suçlu" ilan edilmeyi onurla yüklenirim....
Sevgili öğrencilerim, değişmekten vazgeçmediğiniz sürece felsefe öğrencisi ve bizim öğrencimiz olacaksınız emin olun...
Elbet yolumuz bir gün bir yerlerde tekrar kesişir, buluşuruz..."