KDHC'ye petrol satışı sınırlandırılıyor

KDHC'ye petrol satışı sınırlandırılıyor

BM Güvenlik Konseyi, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne baskıyı artırıyor. Güvenlik Konseyi KDHC'ye yeni yaptırımlar öngören karar tasarasını onayladı.

ABD tarafından hazırlanan tasarı KDHC'ye petrol ve petrol ürünleri satışına sınırlama getiriyor. ABD'nin BM Daimi Temsilciliği‘nden yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kore 8,5 milyon varil petrol ithal ediyor. Karar tasarısı ayrıca Kuzey Kore'ye doğal gaz satışı ve tekstil ihracatına da yasak getirdi.

ÇALIŞMA İZİNLERİ YENİLENMEYECEK

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, bunun yanı sıra ülke dışındaki KDHC vatandaşlarının çalışma izinleri de karar tasarısında yer aldı. Buna göre ülke dışındaki KDHC'liler çalışma izinlerinin süresi doluncaya kadar çalışabilecek, ancak işçilerin çalışma izinleri yenilenmeyecek. BM'nin verilerine göre KDHC 50 bin işçiyi ülkeye döviz girişinin sağlanması için ülke dışına çalışmaya gönderiyor. Bu sayede ülkeye yılda 2 milyar 300 bin dolar döviz girmesi hedefleniyor.

Kararda, ABD'nin ilk taslakta yer alan Kim Jong Un'a seyahat yasağı getirilmesi ve ülke dışındaki mal varlıklarının dondurulması talepleri yer almadı. 

BM'nin son yaptırım kararıyla birlikte KDHC'ye yönelik 2006'dan bu yana dokuzuncu karar onaylanmış oldu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Güvenlik Konseyi'ndeki oylamanın ardından yaptığı konuşmada KDHC'ye karşı şimdiye kadarki en sert önlemlerin alındığını söyledi. Haley, "İsteksizce alınan önlemlerin işlemediğini öğrendik" dedi.

TASARIYA TEPKİLER

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'dan yapılan yorumda, cezai önlemlerin sorunu çözmeyeceği belirtildi. Yorumda, yeni yaptırımların amacının Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili müzakerelere yeniden başlanması olması gerektiği belirtildi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, karar tasarısının onaylanmasının uluslararası toplumun KDHC'nin nükleer silah geliştirme çabalarını tolere etmeyeceğinin kararlı bir göstergesi olduğu belirtildi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise açıklamasında kararın KDHC'ye "ciddi bir uyarı" olduğu yorumunu yaptı. Başbakan Kuzey Kore'nin faaliyetlerinin ülkeyi diplomatik izolasyon ve ekonomik baskıya sürüklediğini belirtti.