Kazaya pilotun aşırı mesaiden bayılması mı neden oldu?

Kazaya pilotun aşırı mesaiden bayılması mı neden oldu?

Trabzon’da faciaya ramak kalan uçak kazasının ardından uçuş ekiplerinin çalışma şartları gündeme geldi.

İleri Haber

Trabzon’da meydana gelen uçak kazasında facianın eşiğinden dönülmesinin ardından, pilotların ve kabin ekibi personelinin çalışma şartları TBMM gündemine taşıdı.

Uçuş ekibinin çalışma koşullarının bir soru önergesiyle Meclis gündemine getiren CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, sivil havacılıkta en önemli konuların başında uçuş güvenliğinin geldiğini söyledi. Pekşen, “Pilotların ve kabin ekibinin uluslararası standartların belirlediği sınırlar içinde çalışması gerekmektedir. Pilotların aşırı uçuş süreleri nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadıkları ve mevzuat gereği uçuşlar arasında bulunması gereken dinlenme sürelerine uyulmadığı konularındaki şikayetler dikkate alınmalı ve ciddiyetle incelenmelidir” dedi.

KAZAYA AŞIRI MESAİ Mİ SEBEP OLDU?

Uçuş yoğunluğundan kaynaklı bir pilotun uçuş esnasında bayıldığı ve uçağın tek pilotla iniş yaptığı yönünde ciddi iddialar olduğunu dile getiren CHP’li Pekşen, ilgili kurum ve kuruluların soruna acilen çözüm üretmesi gerektiğini belirtti.

Pilotların ve kabin ekibinin düzenli olarak sağlık kontrolünden ve psikolojik testlerden geçirilmesi gerekmektedir diyen Pekşen, “Pilot ve kabin ekiplerinin aşırı çalışma ve yorgunluk nedeniyle yaşadıkları sorunlar soncunda insanların hayatları tehlikeye düşmektedir” dedi.

Pekşen, pilotların ve kabin ekibinin çalışma koşulları ve sağlık kontrolleri ile ilgili olarak TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan şu sorulara yanıt istedi

1) Türkiye’de uluslararası mevzuatın belirlediği uçuş sürelerine uyulmakta mıdır?

2) Türkiye’de pilotlar ve kabin ekibi personeli aylık kaç saat uçmaktadır?

3) Mevzuat gereği uçuşlar arasında bulunması gereken dinlenme sürelerine uyulmakta mıdır?

4) Pilotların ve kabin ekibi personelinin aşırı uçuş süreleri nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadıkları iddiaları doğru mudur?

5) Pilotların ve uçuş ekibinin sağlık kontrolleri hangi periyotlarda yapılmaktadır?

6) Uçuş ve havacılık personeli ile adaylarının ilk ve periyodik hava sağlık muayenelerini yapmak üzere belirlenen hastaneler hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

7) Bu hastanelerden alınan raporlar gerçeği yansıtmakta mıdır?

8) Pilotların ve uçuş ekibinin sağlık kontrollerinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü nasıl bir denetleme yapmaktadır?