Kayseri'de bombalı saldırı!

Kayseri'de bombalı saldırı!

Kayseri'de Erciyes Üniversitesi yerleşkesinin Talas istikametindeki giriş kapısı yakınlarında saat 08.45'te çarşı iznine çıkan askerleri taşıyan halk otobüsüne yönelik bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda 14 asker hayatını kaybetti, 56 asker de yaralandı.

Güncelleme 16.40

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altında olan bir askerin daha hayatını kaybettiğini belirterek yaşamını yitirenlerin sayısının 14'e yükseldiğini açıkladı.


Güncelleme 15.48

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Kayseri'deki patlamada 4'ü ağır 56 yaralı var.

Saldırıyla ilgili 7 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.


Güncelleme 12.50

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklamada, Kayseri'deki patlamada 6'sı komada, 12'si yoğun bakımda olmak üzere 55 yaralı olduğu aktarıldı.

Hayatını kaybeden 8 yurttaşın kimliğinin tespit edildiği bildirildi.

Soylu, "Patlamayı gerçekleştiren teröristin kimlik çalışmalarına devam ediliyor" açıklamasında bulundu.


Güncelleme 12.20

Kayseri'deki saldırıya ilişkin her türlü haber ve röportaj yasaklandı.

Kayseri 2. Sulh Ceza Hakimliği, saldırıya ilişkin yazılı, görsel ve sosyal medyada soruşturmayı etkileyecek her türlü haber ve röportajın yayımlanmasının yasaklanması kararı aldı.

AA'nın aktardığı habere göre; Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, saldırıya ilişkin yazılı ve görsel medya organlarındaki yayınlarda, olaya iştirak etme şüphesi olan kişilerin bulundukları şehirlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlanarak olayın aydınlatılmasının, şüphelilerin yakalanmasının ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmemesi gerekçesiyle yasak getirildiği belirtildi.

Kayseri 2. Sulh Ceza Hakimliğince saldırıyla ilgili yayın yasağı kararı verildiği kaydedilen açıklamada, "Toplum sağlığının, milli güvenlikle kamu düzeni ve kamu güvenliği, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj ve bu içerikteki yayınların yapılmasının 5187 sayısı kanunun 3/2 maddesi gereğince yasaklanmasına karar verildi" ifadesi kullanıldı.

Bu arada, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca, 13 askerin hayatını kaybettiği, 48 askerin yaralandığı saldırıyla ilgili Başsavcı Vekili Mustafa Arslantürk nezaretinde 8 Cumhuriyet Savcısı'nın görevlendirildiği öğrenildi.


Güncelleme 12.00

Kayseri Valiliği, Erciyes Üniversitesi önünde düzenlenen bombalı araç saldırısıyla ilgili açıklama yaptı. 

Açıklamada "1nci hava indirme tugayından çarşı iznine götürmek için askerleri köşk kışladan kalkan halk otobüsü Erciyes Üniversitesi önünde yanına yaklaşan 71 plakalı beyaz bir şahin marka aracın patlatılması sonucu 13 şehit 48 yaralımız bulunmaktadır. Bu şahin araç sabah 5.30 sıralarında Kayseri'ye girdiği biliniyor" denildi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI VEYSİ KAYNAK'TAN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kayseri'de bu sabah gerçekleştirilen saldırının İstanbul Beşiktaş saldırısı ile benzerlik gösterdiğini ifade ederek, "İnsanımızın güvenliği için özel yetiştirmeye gayret ettiğimiz komandolarımızı hedef almışlar. Türkiye'yi asla bu hadise, istikametinden saptırmayacaktır" dedi.

Veysi Kaynak, Kahramanmaraş Havaalanı'nda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Muhtemelen çarşı iznine çıkan askerlerimizin içinde bulunduğu özel halk otobüsüne yönelik bombalı araç girişimi. Tarz itibarıyla maalesef Beşiktaş'taki elim hadiseye benziyor. İçimizdeki hain unsurlar bizim insanımızın güvenliği için özel yetiştirmeye gayret ettiğimiz komandolarımızı hedef almışlar. Türkiye'yi asla bu hadise istikametinden saptırmayacaktır. Türkiye'nin güvenliği etrafındaki ülkelerin sınırlarından başlar. Türkiye, içindeki bu hadiselerin arkasında bu maşayı tutan eller var, biz bunu biliyoruz."


Güncelleme 11.00

TSK'dan yapılan açıklamada 13 askerin hayatını kaybettiği, 48 askerin yaralandığı bildirildi. Yaralılar arasında sivil yurttaşların da olabileceği bilgisi verildi.

Patlamanın 71 plaka Şahin marka beyaz bir araçla gerçekleştirildiği aktarılıyor.

VALİ KAMÇI'DAN AÇIKLAMA

Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgili ayrıntılı açıklamanın daha sonra yapılacağını belirterek, "Malesef şehit ve yaralılarımız var. Çok üzgünüz. Menfur bir saldırı ile karşı karşıyayız. Bomba yüklü bir aracı hainler, halk otobüsünün geçişi sırasında patlattılar. Halk otobüsünde sivil vatandaşlarımız ve askerlerimiz vardı. Herkesi sağduyuya davet ediyorum. Olayla ilgili yayın yasağı vardır. Herkesin buna uymasını bekliyoruz. Avrupa’da bir olay olduğu zaman buna uyuluyor, görüntü kirliliği olmuyor. Biz de buna uyalım" dedi.

Bu arada, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesine 4’ü ağır 11 yaralı geldiği belirlendi. 

İçişleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlarının Kayseri’ye gelecekleri bildirildi.


Kayseri'de Erciyes Üniversitesi kampüsünde bugün saat 08.45'de bir halk otobüsünde patlama meydana geldi. Patlamanın bombalı araç saldırısı olduğu bildirilirken, olay yerine ambulanslar sevk edildi. DHA muhabirinin bildirdiğine göre, halk otobüsündeki patlamada ölü ve yaralılar var. Otobüste çarşı iznine çıkan askerlerin de bulunduğu belirtiliyor. RTÜK, patlamaya ilişkin geçici yayın kısıtlaması getirdi.

Görgü tanıkların iddiasına göre halk otobüsünün yanına yaklaşan bir araçta patlama meydana geldi.  Patlamada hayatını kaybedenler olduğu bildirildi. Ensari “Patlama bir terör saldırısı gibi duruyor. Palas Caddesi, şehir merkezine 5-6 kilometre uzaklıkta. Orası yoğun bir yer değil. Okullar da tatil. Hafta içi yoğun olan bir yol. Aynı yol üzerinde komando tugayı kışlası var. Planlanmış bir olay gibi görünüyor. Sabah 08:45 sıralarında oldu. Şu an güvenlik önlemleri alınıyor. Bölge kontrol altında. Resmi görevliler dışında kimse alınmıyor. Patlama, kampüs içinde de duyuldu. Olaydan hemen sonra 6 dakika içinde ekipler olay yerine intikal etti. Görgü tanıkları, önce trafik kazası sandıklarını belirtti. Daha sonra otobüsünü savrulduğunu görmüşler. Otobüste kalabalık bir yolcu grubu olduğunu tahmin ediyorum” dedi.

Patlamanın, otobüsün çarşı iznine çıkan askerleri aldığı sırada gerçekleştiği belirtiliyor.

"ARAÇ OTOBÜSÜ SÜREKLİ TAKİP EDİYORDU"

Kayseri'deki terör saldırısında yaralanan bir asker, bir aracın otobüsü takip ettiğini dile getirdi.

Çarşı iznine çıkan askerlerin de içinde bulunduğu özel halk otobüsünün yakınında gerçekleştirilen saldırıda yaralanan bir asker o anları anlattı.

Yaralı asker, "Araç otobüsü takip ediyordu, yan yanaydık sürekli" ifadesini kullandı.