Katalan referandumu sona erdi: 'Bağımsız devlet olma hakkını kazandık'

Katalan referandumu sona erdi: 'Bağımsız devlet olma hakkını kazandık'

İspanya'nın Katalonya özerk bölgesinde olaylı referandum sona erdi. Katalonya hükümet başkanı Puigdemont, referandumun ardından yaptığı açıklamada, "Bugün Katalonya vatandaşları olarak cumhuriyet yönetiminde kurulan bağımsız bir devlet olma hakkını kazandık." dedi.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi'nin merkezi hükümetin karşı çıkmasına rağmen düzenlemek istediği bağımsızlık referandumu olaylı bir şekilde gerçekleşti. İspanyol polisi gün boyunca, oy kullanma merkezlerinin kapatılmasına direnen Katalanlara saldırdı.

Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti, İspanyol polisinin saldırı sonucunda 761 kişinin yaralandığını açıkladı. Katalonya'nın birçok bölgesinde oylamalar İspanyol polisinin saldırıları nedeniyle gerçekleştirilemedi.

"YÜZDE 90 'EVET' DEDİ"

Pazar günü (dün) Türkiye saati ile 10.00'da açılan sandıklar 22.00'da kapandı. Referandumda "Katalonya'nın cumhuriyetle yönetilen bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusu yöneltildi.

Sandıkların kapanmasının ardından Katalonya Özerk Yönetimi Hükümet Sözcüsü Jordi Trull, seçmenlerin yüzde 90,09'unun bağımsızlığa "Evet" dediğini açıkladı.Trull, yaklaşık 5 milyon 340 bin seçmenin olduğu Katalonya'da referandumda 2 milyon 262 bin 424 seçmenin oy kullandığını belirtti. 

Katalonya hükümetinin açıklamasında İspanya polisi tarafından el konulmayan 2 milyon 262 bin 424 oy pusulasından 2 milyon 20 bin 144'ünde "Evet" oynun verildiği belirtildi. 176 bin 566 "Hayır" oyunun kullanıldığı belirtilen referandum sonuçlarında, 45 bin 586 oy pusulasının boş, 20 bin 129'unun ise geçersiz olduğu kaydedildi.

"BAĞIMSIZ DEVLET OLMA HAKKINI KAZANDIK"

Katalonya Özerk Yönetimi Hükümet Başkanı Carles Puigdemont ise Barcelona'daki başkanlık konutunda yaptığı konuşmada, referandumun sonuçlarının gelecek günlerde Katalonya parlamentosuna sunulacağını belirtti.

Referandum sırasında İspanya polisinin saldırılarına değinen Puigdemont, "İspanyol Hükümeti, Katalonya ile ilişkilerinde bugün utanç verici bir sayfa yazdı. Maalesef bu ilk değil." dedi. 

Referandumdan "Evet" sonucunun çıkmasına ilişkin "Egemenliğimizin bilek güreşini kazandık." diyen Puigdemont, "Bugün Katalonya vatandaşları olarak cumhuriyet yönetiminde kurulan bağımsız bir devlet olma hakkını kazandık." ifadelerini kullandı. 

"Katalonya, artık bir iç mesele değil, bir Avrupa meselesi" diyen Puigdemont, "Avrupa'nın saygısını kazandık. Şu andan itibaren yürümemiz gereken yolu birlikte, yurtseverlikle ve barışla yapmalıyız. Katalanların arzularına saygı göstermeye yarayacak diyalog çağrılarına açık olmalıyız." şeklinde konuştu.