Kaşlılar kazandı: ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal

Kaşlılar kazandı: ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı doğal güzelliğiyle bilinen Kaputaş Plajı’nın bulunduğu kanyondan viyadükle geçecek otoban projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararı iptal edildi.

Antalya 2’nci İdare Mahkemesi ise Kaş Turizm ve Tanıtma derneği ile Peyzaj Mimarları Odası başta olmak üzere, Kaş Çevre Platformu ve Kaş Koruma Platformu’na üye 76 Kaşlı yurttaşın açtığı davada, otoban projesi için valilik tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararını 1 Mart’ta oybirliğiyle iptal etti.

‘PROJE REVİZE EDİLMELİ’

Gerekçe olarak daha önce otoban projesine onay veren Koruma Kurulu kararı için Antalya 4’üncü İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmenin durdurulmasını gösteren mahkeme iptal kararında şu ifadelere yer verdi: “Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 23 Ekim 2010 tarihli ve 4604 sayılı kararı ile güncellenen ‘Kalkan Güney Yamançları 1. Derece doğal sit alanı’ içerisinde kalan yol güzergahının 2843 metrekaresine ilişkin kısmının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş olması nedeniyle projenin bir bütün olarak uygulanma olasılığı kalmadığından ve anılan mahkeme kararı uyarınca davalı idarece yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucunda uyuşmazlık konusu yol projesinin bir bütün olarak ele alınıp revize edilmesi gerekeceğinden inceleme araştırma yapılmadan tesis edilen ‘Kaş-Kalkan Yolu’ projesine ilişkin olarak verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına ilişkin Antalya Valiliği’nin 22 Haziran 2017 tarihli işleminde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.”

KAŞLILAR KAZANDI’

Diken’den Rıfat Doğan’ın haberine göre, davacı avukatlardan Tuncay Koç, iptal kararına ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Böylesine özel doğaya ve antik yapılara, endemik türlere sahip bir alanda yol projesinin düşünülmesi dahi yanlıştır.  Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bölgenin ihtiyaçları ve dokusunu gözetmeden sadece ‘duble yol’ yapmaya kilitlenmiş anlayışının da doğru olmadığı bu kararlarla görülmüştür. Yaşam alanlarına sahip çıkan Kaşlılar kazanmıştır.”

Antalya 4’üncü İdare Mahkemesi, Antalya’nın doğal güzelliğiyle bilinen Kaş’ın Kaputaş Plajı’nın bulunduğu kanyondan viyadükle geçecek otoban projesine Koruma Kurulu’nca verilen izne karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı da vermişti.

Karayolları Genel Müdürlüğü 13’üncü Bölge (Antalya) Müdürlüğü Kaş sınırları içinde 28,7 km uzunluğunda iki gidiş, iki dönüş olmak üzere dört şeritli bölünmüş yol projesini hayata geçirmek için çalışma başlatmıştı. Bu projeye ilişkin Koruma Kurulu’ndan onay çıkmış, Antalya Valiliği de proje için “ÇED Gerekli Değildir”kararı vermişti. Antalya 4’üncü İdare Mahkemesi, Koruma Kurulu’nca verilen izne karşı açılan davada yürütmeyi durdurmuştu.

DAHA FAZLA