Karikatürist Kurtcebe ‘Erdoğan’a hakaret’ten tutuklandı

Karikatürist Kurtcebe ‘Erdoğan’a hakaret’ten tutuklandı

Karikatürist Nuri Kurtcebe cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan çizgi- romancı, karikatürist Nuri Kurtcebe, Yalova’da gözaltına alındı. 

Kurtcebe, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

TUTUKLANDI

‘Erdoğan'a hakaret’ suçlamasıyla hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu gerekçesiyle Yalova'da gözaltına alınan  Nuri Kurtcebeçizgi-romancı tutuklandı.

NURİ KURTCEBE KİMDİR?

8 Ocak 1949 yılında Muğla’nın Yatağan kazasında doğdu.

1960 yılında İstanbul'a geldi. 1970 yılında bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin Yüksek Resim bölümünü kazandı.
Aynı anda bir reklam şirketinde karikateist Yalçın Çetin'le beraber karton-film çizerken Oğuz Aral'la tanıştı ve Tekin Aral, Oğuz Alpleçin, Mim Uykusuz ve Ferit Öngören'le beraber Gırgır adlı mizah dergisinin ilk çekirdek kadrosunda yer aldı. 
Gönlünde yatan aslan çizgi roman olan Nuri KurtvebeGırgır'da ilk olarak "Uyduruk Uzay Hikayeleri" başlığı altında kısa metrajlı bilim kurgu çizgi romanları üretmeye başladı.
1971'de Gırgır'da ünlü "Gaddar Davut" çizgi roman tipini yarattı.
1985'te İlhan İrem'in "Pencere Köprü ve Ötesi" müziğini resimledi. 
1986 yılında Hürriyet Gazetesi'nde günlük "Mokok" karikatür tipini çizmeye başladı. 
1990'da Limon ve Dıgıl mizah dergilerinde çizdiği Bilim Kurgu öykülerinden oluşan ve "İnsanın bu eşsiz gezegendeki serüvenini evrenin sonsuzluğuyla buluşturan boyut farkı" adlı özel çizgi-roman albümü yayımlandı.

1994 yılında Cumhuriyet Gazetesinde Gaddar Davut çizgi romanını ve "Sessiz Sedasız" başlığı altında günlük politik karikatürlerini çizmeye başladı. 
1996'da Uğur Mumcu'nun Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi adlı yazısını çizgiye döktü ve “Uğur Mumcu Özel Ödülü”ne layık görüldü. 
1997'den 1999'a kadar Cumhuriyet Gazetesi'nde çizdiği karikatürlerinden dolayı üç yıl üst üste "Yılın Hasan Tahsin"leri ödüllerine layık görüldü. 
2001'de Nazım Hikmet'in ünlü "Kuvayi Milliye Destanı”nı çizgi-romana dönüştürdü ve aynı yıl Cumhuriyeti ve çağdaşlığı savunan çizgileriyle çağdaş eğitime verdiği katkılarından dolayı ÇEV (Çağdaş Eğitim Vakfı) Ödülü'ne layık görüldü.