Karadağ’ın NATO’ya üyelik kararına Rusya'dan tepki

Karadağ’ın NATO’ya üyelik kararına Rusya'dan tepki

Karadağ parlamentosunun, NATO üyeliğini ön gören yasa tasarısını meclisten geçirmesinin ardından Rusya'dan sert açıklamalar geldi. 

İleri Haber

NATO üyeliği için girişimlerinin sonuna gelen Karadağ parlamentosu, üyelik kabul şartlarını ön gören yasa tasarısını meclisten geçirmesinin ardından Rusya cephesinden sert açıklamalar geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı yapmış olduğu açıklamada, "Çıkarlarımızı ve ulusal güvenliğimizi korumaya yönelik karar alma hakkımızı gizli tutuyoruz. Karadağ’ın şimdiki yönetiminin ve Batılı savunucularının aklın ve vicdanın sesine kulak vermediğini büyük bir üzüntüyle tespit etmeliyiz. Ülke halkının fikri dikkate alınmadan, formalite gereği oluşturulan çoğunluk temelinde ayrı vekillerin oylaması yoluyla devlet güvenliğinin temel konularını ilgilendiren tasarıların kabul edilmesi, tüm demokratik norm ve ilkelerinin çiğnenmesine yönelik göstere göstere yapılan bir eylem” dendi.

Açıklamada, Rus tehdidini bahane göstererek NATO’ya üyeliğe ‘evet’ diyen kişilerin, Avrupa’da ve Balkanlar’da mevcut ayırım çizgilerini derinleştirmeye, Karadağlıların Sırplar ve Ruslar ile dostane ilişkileri bozma çabaladığına değinildi. Ayrıca bölgede dış güçlerin planlarının hayata geçirilmesinin sonuçları ile ilgili sorumluluğu Karadağ'ın üstlenmesi gerektiği ifadesine de yer verildi.

NATO’nun eski Yugoslavya’yı bombalaması sırasında çocuklar dâhil Karadağlıların da hayatını kaybettiğini hatırlatan Rus Dışişleri Bakanlığı, böyle bir karar için halkın düşüncelerini almaya gerek olmadığını ‘utanma belirtisi bile göstermeden’ açıklayan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç’in sözleriyle Karadağ halkının NATO üyeliğine karşı olan neredeyse yarısının iradesinin es geçildiğini vurguladı. Açıklamada ayrıca, “Karadağ potansiyeli dikkate alındığında NATO, bu ülkenin üyeliğinden önemli bir ‘katma değer’ alması zor. Ancak Moskova’nın bu adımın stratejik sonuçlarını dikkate almaması mümkün değil. Bu nedenle çıkarlarımızı ve ulusal güvenliğimizi korumaya yönelik karar alma hakkımızı gizli tutuyoruz” dendi.