Kapital'in ressamı Yüksel Arslan hayatını kaybetti

Kapital'in ressamı Yüksel Arslan hayatını kaybetti

Kendi yarattığı malzemelerle eserlerini yapan ve Karl Marx'ın başyapıtı Kapital'e ilişkin serisiyle bilinen Türk ressam Yüksel Arslan, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Yapay boya kullanmak yerine toprak, bal, yumurta akı, yağ, kemik iliği, sidik, kömür gibi malzemelerden yaptığı boyalarla eserlerini yapmasıyla bilinen Türk ressam Yüksek Arslan 84 yaşında hayatını kaybetti. 

1961 yılından bu yana Paris'te yaşayan Arslan, Karl Marx'ın başyapıtı Kapital'e ilişkin yaptığı seriyle öne çıkmıştı. Eserlerine 'resim' yerine sanat anlamına gelen 'art' ve resim anlamına gelen 'penture' kelimelerinin birleşiminden türettiği 'arture' diyen Arslan, eserlerine ayrıca isim yerine numara vermesiyle biliniyor. 

YÜKSEL ARSLAN KİMDİR?

27 Temmuz 1933’te Eyüp'te dünyaya geldi. Babası Haliç kıyısındaki bir kontrplak fabrikasında işçiydi. İstanbul Erkek Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde okudu. Bölümün Anadolu'ya düzenlediği gezilere katıldı, geleneksel sanatları ve Anadolu uygarlıklarının eserlerini inceledi. İlk sergisini 1955'te henüz 22 yaşındayken Adalet Cimcoz'un yönetmekte olduğu Maya Galerisi'nde İlişki, Davranış, Sıkıntılara Övgü başlığıyla açtı.

Jacques Mauduit'nin "Modern Sanatın 40.000 Yılı" isimli eserinden etkilenen ve tarih önce çağlara ilgi duyan ressam, yapay boya kullanmayı bıraktı. Toprak, bal, yumurta akı, sabun, ot, çay, tütün, kemik iliği, kan ve sidik gibi malzemeler kullanarak ürettiği boyaları kullanarak kendine özgü bir teknik geliştirdi. Bu tekniği ilk olarak İnsanlı Günler isimli serisinde kullandı.

1961'de 15 reserini bir galeride sergilemek üzere Paris'e gitti ve orada yaşamaya başladı. 1967'de Ankara ve İstanbul'da açılan iki sergi için Türkiye'ye döndü. Gerici medya organlarında yer alan, eserlerinin "cinsellikle ilgili ve iğrenç imajlar" içerdiği şeklindeki yazıların ardından Ankara'da sergilenen eserleri "müstehcen" oldukları gerekçesiyle savcılık tarafından toplatıldı. 

1968'de Fransa'dan başlayarak dünyaya yayılan siyasi ortamda marksizme yakınlaştı. Karl Marx'ın yabancılaşma kavramından yola çıkarak bir seri hazırladı. Ardından Marx'ın başyapıtı Kapital'e ilişkin bir seriye başladı. On yıl sürecek bu çalışma sırasında Marx'ın tüm eserlerini okudu ve 55 'arture'lük bir seri çıkardı. 

Yüksek Arslan, 1980'de, tarihöncesi çağlardan güncel döneme kadar, kendi üzerinde etkisi olan her şeyi resmettiği Etkiler dizisine başladı. 126 'arture'lük bu seri 1984'te tamamlandı. 1981'de, Sedat Simavi Görsel Sanatlar Ödülü'nü, heykeltıraş İlhan Koman ile paylaştı. 1982'de ise, Fransa'da verilen Humour Noir Grandville kara mizah ödülünü aldı. 1984-86 yılları arasında, kendi hayatından hareketle çizdiği Autoarture serisini çizdi. 1986'da Etkiler dizisi Fransa'da kitap olarak yayımlandı.

1986'da, Aleksandr İvanoviç Oparin'in Yaşamın Kökeni isimli eserinden hareketle İnsan dizisine başladı ve 2000'e kadar bu diziye ait 'arture'ler üretti. Bu resimler üç cilt olarak 1990, 1995 ve 1999'da yayımlandı. Arslan 2000'den itibaren, Etkiler dizisinin devamı niteliğindeki Yeni Etkiler dizisine başladı.

DAHA FAZLA