Kapatılan Süryani Birliği Derneği Başkanı: Korkarım bir KHK ile Müslüman yapılacağız

Kapatılan Süryani Birliği Derneği Başkanı: Korkarım bir KHK ile Müslüman yapılacağız

OHAL KHK'ları ile kapatılan dernekleri hakkında konuşan Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, "Korkarım bir KHK ile Müslüman yapılacağız" dedi.

Midyat'taki Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Süryanilere ait çok sayıda kilise, manastır, mezarlık gibi mülklere el konulması ve OHAL KHK'ları ile kapatılan dernekleri  hakkında konuştu.

Süryani'lerin dini mekanlarının, arsalarının, vakıflarının 2008'de biten mülk edinme yasağından dolayı, önceden tüzel kişiliklere devredildiğini ve Büyükşehir yasa değişikliğinden sonra mülkünün Hazineye, kullanımının Diyanet'e devredildiğini aktaran Yuhanna Aktaş, bölgedeki son gelişmelerden rahatsız olduğunu, can ve mal güvenliğinden endişe ettiğini dile getirdi. Artı Gerçek'ten Ömer Faruk Gergerlioğlu'na konuşan Aktaş, "Mahkemeye başvuracağız ama Türkiye'de mahkemelerin durumunu biliyorsunuz. Malı gasp edilen bizlere mahkeme kararı kesinleşene kadar buraları kullanmanıza müsaade ettik dediler" ifadelerini kullandı.

Aktaş, uygulamanın kendilerinde devlete olan güven konusunda travmaya neden olduğunu, bu hatadan acilen dönülmesi gerektiğini belirterek, "Hiçbir zaman bu kadar karamsarlaşmamıştık" dedi.

Yuhanna Aktaş, "Haydutluk bu" yorumunda bulunduğu uygulama hakkında, "Bu gasp kararına çok üzgünüz, 6000 yıldır buralarda yerleşmiş kadim bir medeniyetin insanlarıyız, bizim mallarımızı niye gasp ediyorlar ki? Biz Hristiyanlar için zaten din devleti kurmak gibi bir ideal yoktur ki, devleti güç edinme aracı, güç isteğini de zulüm olarak görürüz, evet Haçlılar işgal zihniyetiyle hareket ettiler ama biz onları eleştiriyoruz, şu anda İslam dünyasında yöneticiler nasıl ki güç isteğini kullandırıyorsa o günde Haçlılar dini siyasi emelleri için kullanarak işgalleri gerçekleştirdi. Biz kültürümüzü, dinimizi yaşamak istiyoruz" sözlerini dile getirdi.

"KORKARIM BİR KHK İLE MÜSLÜMAN YAPILACAĞIZ"

Kapatılan Mardin Süryani Birliği Derneği için Yargıtay'ın kararı bozduğunu, yerel mahkemenin kararında direnmesi üzerine son karar için Yargıtay'ın sonucunu beklediklerini belirten Aktaş, ülkenin içinde bulunduğu durumu bir felaket olarak değerlendirerek "Korkarım bir KHK ile Müslüman yapılacağız" dedi.

Süryaniler olarak okullarda zorunlu din derslerinde zorlandıklarını aktaran Aktaş, 15 Temmuz törenlerinde de 'her an birileri saldırabilir' tedirginliği yaşadıklarını, Hristiyan, Süryani muhtarların katılımının zorunlu kılındığı törenlerde Kur'an ve ilahileri dinlemek mecburiyetinde bırakıldıklarını belirtti.