Kamutay Bugün Doğdu, Karanlıkları Boğdu…

Kamutay Bugün Doğdu, Karanlıkları Boğdu…

Kırmızı Kedi Çocuktarafından Mart ayında basılan Barış Takımı-Çanakkale’den Anadolu’ya Yürüyor! adlı kitap Ulusal Kurtuluş Mücadelesini çocukların gözünden ve dilinden yine çocuklara aktarıyor.

Önemli tarihsel dönemlerden geçiyoruz. Geçtiğimiz hafta ülkenin yönetim biçimini değiştirip değiştirmeme konusundaki bir referandumda oy verdik. Asimetrik bir propaganda dönemini; kafamıza takarak, canımızı sıkarak, sürekli dayak yiyerek,  Osmanlının şamar oğlanına döndük diye düşünerek geçirdik. Dipten gelen bir dalgayı hissettiğimiz, cumhuriyetin elde kalan kimi ufak başlıkları etrafında kenetlenenleri görüp gönendiğimiz, aklın yolunun, bilimin aydınlığının bizden yana olduğunu hissettiğimiz bir dönemdi.

Saflığımıza doymayalım ve elbette hala ısrar ettiğimiz bu saflığımızı seveyim.

Barış Takımı-Çanakkale’den Anadolu’ya Yürüyor kitabını böylesi bir dönemde okudum. Hem kitabın etkisi hem tarihsel olarak ulusal egemenlik kavramının ne anlama geldiği üzerine düşündüm bol bol. Çocuklar eskiden yöneticilerin koltuğuna otururlardı, onu ne zaman kaldırdılar sorusu aklıma düştü. Kitabın ana karakteri ve Barış Takımı’nın başkanı Ezgi, böylesi bir görev için çok uygun birçocuktu çünkü. Başbakanın koltuğuna oturup kalkmak istemeyen bir çocuk olmuştu birkaç yıl önce en son. Onunla ilgili bir sıkıntı yaşanmıştı diye kalmış aklımda. Zihin yalnızca indeks görevi görüyor bu gibi olaylarda. Neyse ki internet var ve ben ‘aramaya inanıyorum’. 

Konuya ilişkin anekdotu Cumhuriyet Gazetesi’nin 9 Nisan 2013 tarihli Özgen Acar imzalı köşe yazısında buldum.

Küçük Enes Karabulut, geçen yıl 23 Nisan geleneğine uygun olarak birkaç dakikalığına “Başbakanlık koltuğuna” oturduğunda şakayla söylediği “Koltuğa oturdum bırakmam!” sözlerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin başına ne işler açacağının bilincinde değildi!

“Koltuğu” geçici olarak küçük Enes’e bırakan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şakayı ciddiye alıp “Olmaz öyle şey... Bu ülke kalkmamak üzere koltuğa oturanlardan çok çekti. O nedenle 3 dönem kuralını koyduk...” sözleri ile tepkisini göstermişti!

Bir yönetmelikle çocukların 23 Nisan’da cumhurbaşkanının, başbakanın, valilerin koltuklarına oturmaları geleneğine son verildi. Bu uygulama bu yıl 23 Nisan’da başlıyor. Artık Türkiye’de koltuk kavgası yapılmayacak!

Çanakkale’den Anadolu’ya

Barış Takımı serisinin Çanakkale’den Gelibolu’ya Geçiyor! adlı ilk kitabında tanışmıştık Ezgi’yle. Ezgi ve arkadaşları Çanakkale’de yaşıyor. Anzakların yaptığı törenleri izlemek üzere Ankara’dan Çanakkale’ye Barış’ın gelmesiyle başlamıştı maceramız. Barış’ın da katkılarıyla ülkemizin tarihini öğrenmek için öncü olmuştu Ezgi. Okul arkadaşları da onu yalnız bırakmamışlar beraber Barış Takımı’nı kurmuşlardı. Çanakkale Savaşı, Gelibolu, bölgenin ve ülkenin tarihi hakkında oldukça fazla şey öğrendiler. Öğrendikçe yenilerini öğrenmek için merakları arttı.

İkinci kitaptaysa Kurtuluş Savaşının izini sürüyorlar.

Ezgi, tatilini geçirmek üzere Ankara’ya gidiyor. Gitmeden önce yaptığı hazırlıklar ve Barış Takımı’ndaki görev paylaşımı sonucunda, ‘dersine’ çalışmış olarak Ankara yollarına düşüyor Ezgi. Uçaktayken bile merak ettikleri hakkında yeni bilgiler öğreniyor. Barış Abisi ve yaşıtı Ekin’le birlikte Ankara ve çevresindeki Kurtuluş Savaşı’na ilişkin tüm mekânlara, alanlara gidiyorlar. Görerek, araştırarak,-tarih kitaplarının çoğunda maalesef kuru kuru geçilen olguları hissederek- üzerine düşünerek ve tartışarak öğreniyorlar. Kuzeni Ekin’le yaşadıkları küçük çekişmeler, farklı kaynaklardan derlenen bilgilerin paylaşıldığı anlar kitabın okunurluğunu artırıyor. Özellikle çocukların duygularının yansıtıldığı bölümler ruh halinize göre sizde de gözyaşlarına neden olabiliyor.

Barış Takımı, Sevgi Özel ve İbrahim Dizman’ın ortak yazarlığını yaptığı bir seri. Nalan Alaca’nın çizimleri de çok güzel. Daha çok mu olsaydı acaba?

Daha önce Cumhuriyet Kitapları arasında çıkan 4 kitaplık serinin ilk ikisini basan Kırmızı Kedi Çocuk umarım kalan iki kitabı da kısa sürede okuyuculara sunar. Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra yaşananların anlatıldığı Barış Takımı Türk Devrimini Öğreniyor ve Barış Takımı Atatürk’le Buluşuyor kitaplarının yeni baskılarını da önümüzdeki günlerde okuruz diye umuyorum.

İlkokulu bitirmiş çocuklara; Cumhuriyet’in nasıl ilan edildiği, oraya gelene kadar yaşanan mücadeleler hakkında kitap almak istiyorsanız Barış Takımı serisini öneririm. Cumhuriyet ve Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde yaşananlar hakkında; didaktizmi ölçülü tutulmuş, derli toplu kitaplar bulmak her zaman mümkün olmuyor.  Bulmuşken kaçırmayın.

Barış Takımı- Çanakkale’den Gelibolu’ya Geçiyor!

Barış Takımı- Çanakkale’den Anadolu’ya Yürüyor!

Yazar: Sevgi Özel,  İbrahim Dizman

Resimleyen: Nalan Alaca

Sayfa Sayısı:84, 120

Basım Yılı: 2017

Yayınevi : Kırmızı Kedi Çocuk

DAHA FAZLA