Kalın'dan Almanya'ya yanıt: Merkel'le görüşmede Alman firmalarının güvenliğini teyit ettik

Kalın'dan Almanya'ya yanıt: Merkel'le görüşmede Alman firmalarının güvenliğini teyit ettik

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Bu Alman firmalarının kaygıları olduğuna dair açıklamaları şiddetle kınıyoruz. Merkel'le yaptığımız görüşmede Türkiye'deki Alman firmalarının güvenliğini teyit ettik." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Almanya'ya Türkiye'ye yönelik eleştirilere yönelik açıklamalarda bulundu. 

"ALMAN FİRMALARININ GÜVENLİĞİNİ TEYİT ETTİK"

Kalın, Alman firmalarının 'güvenlik sorununa' ilişkin açıklamasında, "Bu Alman firmalarının kaygıları olduğuna dair açıklamaları şiddetle kınıyoruz. Merkel'le yaptığımız görüşmede Türkiye'deki Alman firmalarının güvenliğini teyit ettik. Türkiye'deki Alman yatırımcıların zihninde tereddüt oluşturmak kabul edilebilir değil. Böyle bir şey olmadığını bu firmalar da ifade ettiler. Siyasi saiklerle ekonomiyi bulandırmak doğru değil" dedi. 

"TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİ AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİ"

Kalın açıklamasının devamında, "Türkiye'ye gelen Alman vatandaşları bizim misafirlerimizdir. Onların can, mal güvenliği bizim emanetimizdir. Ama burada yargı konusu olan kişiler, şaibeli faaliyetler içerisindedir. Bunlarla, Türkiye'ye turizm için gelen insanları aynı kefeye koymak siyasi sorumsuzluktur. Kimse Avrupa'dan Türkiye'ye parmak sallamamalıdır. Biz Almanya'yla iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz ancak bu karşılıklı olmalıdır. Avrupalılar Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenlikleri olarak görürlerse daha doğru bir iş yapmış olurlar" dedi. 

"O YILAN BİR GÜN DÖNER SİZİ SOKAR"

ABD'nin YPG'ye silah yardımına da değinen Kalın, "Türkiye olarak hiçbir müttefikimizin hayatını tehlikeye atmak gibi bir niyetimiz yoktur. Bizim onlardan da beklentimiz budur. Türkiye'nin PYD/YPG'ye destek verilmesi konusunda hassasiyetini hep ifade ettik. PYD'ye verilen silahlar, propaganda desteği, eğitimin nereye varacağını ABD'li yetkililer tahmin ediyodur. Bunların PKK'yı güçlendirdiğini kimse inkar edemez. Bu cesareti terör örgütüne kim veriyor? Bir yanda terör örgütü diyeceksiniz, bir yandan onlara muazzam bir alan açacaksınız. Terör uluslararası ve acil bir tehdit olarak batılı çıkarları hedef aldığı zaman tanımlanıyor. DEAŞ gibi El Kaide gibi. Birçok vatandaşımızı öldüren bu vahşi örgüt sözkonusu olduğu zaman bunu farklı bir kategoriye alıyorlar. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın dediğiniz zaman o yılan bir gün döner sizi sokar" ifadelerini kullandı.