Kalbi 'pıt' diye kırılanlara: 'Eyvah kalbim kırıldı'

Kalbi 'pıt' diye kırılanlara: 'Eyvah kalbim kırıldı'

Kalben’in kalbini iyileştirme çabası akıcı bir dille anlatılıyor kitapta. Bu çabanın içinde bir bardak süt gibi sıcacık sevgi, arayış, umut var…

Umut Dağlar

Kırılmış bir kalp nasıl tamir edilir? Hele kalbi kırılan küçük bir çocuksa… Üstelik kalbi, elindeki dondurma külahı gibi “PIT!” diye kırıldıysa…

Duygularımız, birer yetişkin olduktan sonra bile en karmaşık yanımız olarak kalmaya devam ediyor. Özellikle bizi kötü hissettiren anları/ duyguları/ durumları zaman zaman çözemediğimizde, en sık karşılaştıklarımızdan. Peki ya çocuklar? Duygular ve duyguları anlamlandırmak çocuklar için çok daha karmaşıkken, hatta içinde bulundukları duygu durumlarının isimlerini bile bilmezken, onlar ne yapacaklar? Ve bilirsiniz, çocuklar duygularını yok sayıp gizleyemeyecek veya duyguların üstünden atlayıp geçemeyecek kadar büyükler…

“Eyvah Kalbim Kırıldı!”, işte bu sorulara cevap ararken edinebileceğimiz en güzel kitaplardan biri. Kitap birkaç sene önce, birbirinden güzel çizimleriyle ve akıcı anlatımıyla Elif Yemenici’nin kaleminden çıkarak okurlarıyla buluştu. Kitapta kalbi “PIT!” diye kırılıveren minik kız çocuğu Kalben karşımıza çıkıyor. Kalben, kırılan kalbini onarmak için uğraşıp duruyor. Balıklara gidiyor, gökkuşağına bakıyor, sıcacık bir süt içerek kalbini ısıtmaya çalışıyor. Ne yapsa olmuyor. Zaman zaman birazcık iyileşse de bir türlü kırılan kalbini tam anlamıyla onaramıyor. İçine umutsuzluk çökerken gökyüzünden gelen bir misafir ona aradığını getiriyor. Hem de bir deniz kabuğunun fısıltısıyla…

Kalben’in kalbini iyileştirme çabası akıcı bir dille anlatılıyor kitapta. Bu çabanın içinde bir bardak süt gibi sıcacık sevgi, arayış, umut var. Aynı zamanda Kalben’in kalbini tamir etmeye çalışması anlatılırken başka şeylerin de mesajı veriliyor; duygularını ifade etmek, duygularının karşılığını bulmak ve problemleri çözmek… Yetişkinler için üzerine cümleler kurmak kolay olsa da, tüm bunların çocuklarda yerleşmesi ve içselleştirilmesi elbette yıllar içerisinde gerçekleşiyor. Fakat bir yandan da unutmamak gerekiyor ki, duygular ve etrafındaki her şey-ifade etme, anlamlandırma, tepkiler, eylemler- çocuklarda çok küçük yaşlarda şekillenmeye başlıyor ve elbette bazı istisnalara rastlansa da nasıl başlarsa çoğunlukla öyle gidiyor. İşte tam bu noktada yetişkinlerin çocuklara düşünsel anlamda müdahalesi, bu müdahalenin nasıl olacağı ve çocuklara bunu aktarmak çok büyük bir önem taşıyor. Belki de bu kitapta, çocuklarla birlikte yetişkinler de kulak vermelidir deniz kabuğunun içinden gelen fısıltıya : “ Hatırla, neydi seni en çok sevindiren?”

Kim neye en çok sevinir, bilinmez. Fakat Kalben çok iyi biliyor: Bir canlıyı gülümsetmek! Ellerinde mor menekşelerle yola koyulurken kalbinin eskisi kadar kırık olmadığını hissediyor. Sonrasında ise eskisinden sağlam olduğunu…

“Eyvah Kalbim Kırıldı!” bir parça hüznü içinde taşıyan, fakat o hüznü sevgi ve umutla sararak kırılmış kalpleri onaran bir kitap. Çocukların kalpleri bir dondurma külahı gibi kırıldığında ve balıklar onlarla konuşmadığında, deniz kabuklarının fısıltılarını duymak isterlerse bu kitabın sayfalarında kendilerini bulabilirler. Elif Yemenici’nin kaleminden, çocukların kalpleri “PIT!” diye kırılmasın diye…

“Bir gün kalbi kırık bir dostun
çıkarsa karşına,
bu kitabı götür ona.
Kimbilir belki Kalben’in öyküsü
sıcacık gülümsetir onu da!”

KÜNYE : Eyvah Kalbim Kırıldı, Yazan ve Resimleyen: Elif Yemenici, Redhouse Kidz Yayınları, 2016, 32 Sayfa, Yaş: 6-8

DAHA FAZLA