Kahramanmaraş'ta tarihi yapılar yol genişletme projesi için yıkılıyor!

Kahramanmaraş'ta tarihi yapılar yol genişletme projesi için yıkılıyor!

Kahramanmaraş’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve kentsel sit alanı olan Turan Mahallesi’nde tescilli tarihi yapılar yıkılarak yol genişletme projesi başlatıldı.

Kahramamaraş’ta belediye tarafından kentsel sit alanı olan Turan Mahallesi'nin ortasından yol geçirilmek isteniyor. Belediyenin itfaiye araçlarının giremediği gerekçesiyle başlattığı proje kapsamında bölgedeki birçok tescilli tarihi yapı da yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. 

HIRLAKYAN KONAĞI'NDA ÇÖKME RİSKİ OLUŞACAK

Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil'in haberine göre, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, önce tescillediği Turan Mahallesi’ndeki sivil mimari örneklerinin daha sonra yıkımına da onay verdi. Mahalledeki evlerden, Bahtiyar yokuşunun başında yer alan Hırlakyan Konağı’nın da yol genişleme sırasında istinat duvarı yıkılacak. Ancak belediyenin hazırladığı rapora göre duvar yıkıldığında konağın çökme riski var. Bahçedeki 200 yıllık çam ağacı da yok olacak.

YÜZLERCE YILLIK CAMİ YIKILMA TEHLİKESİ ALTINDA

Yol genişleme projesi devam ederse 2. grup tescilli olan Arıkan Konağı da tamamen yıkılacak. Maraş’ın en bilinen sivil mimari örneklerinden olan tarihi konak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmak amacıyla kamulaştırıldı. İçinde oturanlar çıkınca da binanın önce kapısı sonra içi yağmalandı. Konağın tam karşısında ise Şeyh Camisi yer alıyor. 12’nci yüzyılda beylikler döneminde inşa edilen şehrin en eski camisinin dibinden geçen yolun yapıya büyük zarar vereceği belirtiliyor. Araç trafiğinin oluşturacağı sarsıntının orijinal mimaride geri dönüşü olmayan büyük tahribata neden olacağı ileri sürülüyor.

TARİHİ YAPILARI YIKAN BELEDİYE BETON BİNLARA TARİHİ SİLUET VERMEYE ÇALIŞIYOR

Yine Şeyh Camisi güneyinde bulunan, koruma kurulu tarafından tescili bile yapılmayan 18. yüzyıl sivil mimari örneği iki dükkân da yol genişlemesinde tamamen yıkılıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, kentsel sit alanı içinde 4 tescilli ve bir o kadar da henüz tescil edilmemiş sivil mimari örneğini yol genişleme çalışmalarına kurban ederken, bir yandan da Şehit Ganiyusufoğlu Hayribey Caddesi üzerinde sokak iyileştirme çalışmaları yapıyor. İyileştirme yapılan caddede iki kültür varlığı bina yer alırken günümüz betonarme yapılara tarihi siluet kazandırmak için eskitme taşlarla kaplama yapılıyor.

DAHA FAZLA