Kadir Topbaş istifa etti: Borçlu belediye bırakmıyorum

Kadir Topbaş istifa etti: Borçlu belediye bırakmıyorum

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş istifa etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, herhangi bir sebep belirtmeden borçlu bir belediye bırakmıyorum diyerek istifa etti. Topbaş, istifa açıklamasında şunları söyledi:

"HATA İLE İHANETİN BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMASI GEREKİR"

"Görevi devir alırken emaneti devir alıyoruz dedim ve emaneti devraldım. Emanetin ne olduğunu iyi biliyorum. Zaman zaman çocuklarımızı hırsız gibi sevdik. İbadetimizi, yemeğimizi zaman zaman aksattık ama görevimizi hiç aksatmadık. Hata ile ihanetin birbirine karıştırılmaması gerekir. İhanet asla affedilmez. Görevim sırasında belediyenin bütün kademelerinde çalışanlar ile gönül bağı içerisinde çalıştım. Borçlu belediye bırakmıyorum. Herkese teşekkür ediyorum.İstanbullulara teşekkür ediyorum. Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor. Belediye başkanlığı görevimi bugün itibariyle bırakıyorum ama Partimi bırakmıyorum. Bireysel düşüncelerimizi ortaya koyamayız. Ortaya koyduğumuz idealler uğruna gideriz. Hedefimiz 2023'tür. Başkanlık görevimden müsaademi istiyorum. Halkımız bana gönül koymasın" dedi.

Darbe girişiminden hemen sonra AKP'de Belediyelerden sorumlu genel başkan yardımcısı Erol Kaya, 58 belediye başkanı hakkında soruşturma açıldığını belirmişti, ancak soruşturma açılan belediye başkanlarının isimleri belirtilmemişti. Topbaş'ın istifası ve bir süredir AKP'li çevrelerce eleştirilmesi ise akıllara Kaya'nın söz konusu açıklamasını getirdi. 

REFERANDUMDAN SONRA ELEŞTİRİLMİŞTİ

16 Nisan referandumunda İstanbul'da yüksek oranda "Hayır" oyu çıkması sonucunda Topbaş, AKP İstanbul teşkilatıyla AKP'li çevrelerce hedef tahtasına konulmuştu. Ayrıca, Topbaş'ın damadının "FETÖ" soruşturması kapsamında tutuklanması, serbest bırakılması ve yeniden tutuklanması sonucunda ortaya çıkan tartışmalar da hakkındaki eleştirilerin dozunu artırmıştı. 

Son olarak Topbaş'ın, AKP'lilerin oylarıyla kabul edilen 5 imar değişikliği dosyasını veto etmesi de yandaş çevrelerce "bardağı taşıran son damla" olarak nitelendirilmişti. 

TOPBAŞ'IN YERİNE KİM GELECEK?

Mevzuata göre "vekalet başkan" belediye meclisi tarafından seçiliyor ve Başkan seçilebilmek için meclis üyesi olmak yetiyor. Ancak Topbaş’ın koltuğu için kulislerde 2 güçlü aday olduğu konuşuluyor.

Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Birinci Başkan Vekili Ahmet Selamet. İkinci Başkan Vekili ise Göksel Gümüşdağ. Kulislerde bu iki isimden birisinin 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na vekalet edeceği konuşuluyor. Bu tercihe en yakın olan ismin ise yine kulislere göre Göksel Gümüşdağ olduğu belirtiliyor.