'Kadınların mağduriyetinden hükümete yakın dernekler yoluyla faydalanılıyor'

'Kadınların mağduriyetinden hükümete yakın dernekler yoluyla faydalanılıyor'

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan VAKAD’ın kapatılmasının ardından Van’da KADEM’in temsilciliğinin açılmasına tepki göstererek, başbakanın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

12 yıldır kentteki dezavantajlı kadınlara yönelik sosyal ve kültürel alanlarda çalışma yürüten Van Kadın Derneği (VAKAD) çıkarılan KHK’lar kapsamında kapatılmıştı.

Sümeyye Erdoğan’ın yönetim kurulunda bulunduğu Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 18. temsilciliğini geçtiğimiz günlerde Van’da açtı.

Açılışa neredeyse tamamı AKP ile ilişkili; KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Selçuk Bayraktar, Van Valisi İbrahim Taşyapan, 23. Dönem Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik katıldı.

VAKAD’ın kapatılmasının ardından AKP’ye yakınlığı ile bilinen KADEM’in Van’da temsilcilik açması tepkilere neden oldu. HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle  konuyu meclise taşıyarak, “Van ilinde sığınma evi bulunan bir kadın derneğinin kapatılmasının akabinde iktidar partisine yakın olduğu iddia edilen bir derneğin temsilcilik açması, kadınların mağduriyetinden hükümete yakın dernekler yoluyla faydalanıldığına dair çeşitli şüphelere yol açmıştır. Bu konuda bir açıklama yapılacak mıdır?” diye sordu.

Ertan’ın TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu sorular yöneltildi:

  1. Bilindiği gibi sivil toplum örgütlenmesinin temel ilkelerinden biri devletten bağımsızlıktır. Yürüttüğü faaliyetler ve yönetim kurulu yapısı dolayısıyla KADEM’in bağımsız bir sivil toplum olduğunu söylemek mümkün müdür? KADEM 65. Hükümetle bir bağı var mıdır, bağımsız olması beklenen bir “sivil toplum örgütünün” temsilcilik açılışına 65. Hükümet’te görevli bir bakanın, iktidar partisi üyesi bir milletvekilinin ve kamu görevlisi olan valinin katılımının gerekçesi nedir?

  2. KADEM’in gelir kaynakları nedir?

  3. Van ilinde sığınma evi bulunan bir kadın derneğinin kapatılmasının akabinde iktidar partisine yakın olduğu iddia edilen bir derneğin temsilcilik açması, kadınların mağduriyetinden hükümete yakın dernekler yoluyla faydalanıldığına dair çeşitli şüphelere yol açmıştır. Bu konuda bir açıklama yapılacak mıdır?

  4. Açılış töreninde KADEM başkanı yaptığı konuşmada “Kadını özgürleştirme adına köleleştiren terör örgütlerinin kadınlarımızı istismar etmelerinin önüne geçmeyi hedefliyoruz” ifadesiyle ne demek istemiştir? KADEM faaliyet alanını “terör örgütlerinin kadınları istismar etmesini önlemek” olarak mı tanımlamakta mıdır? Sivil toplum örgütleri için tanımlanan böyle bir faaliyet alanı var mıdır?

  5. Boşanma ya da ayrılma kararı almanın kadının öldürülmesinde gerekçe olarak sunulduğu bir dönemde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın boşanma kararı alan çiftlere ilişkin verileri “ihbar” olarak değerlendirmesinin ve boşanmaktan “vazgeçirilen” çiftlerin Bakanlık tarafından “gurur” olarak nitelendirilmesinin gerekçesi nedir?

DAHA FAZLA