Kadınlar 2016’da da en çok güvendikleri erkeklerden şiddet gördü

Kadınlar 2016’da da en çok güvendikleri erkeklerden şiddet gördü

2016 yılında kadınlara şiddet uygulayanların neredeyse tamamı kadınların tanıdığı, ilişkide ve iletişim halinde olduğu, güvendiği erkekler oldu.

Mor Çatı Dayanışma Merkezi’ne Ocak-Aralık 2016 tarihleri arasında başvuran 912 kadın ve çocukla toplam 2117 görüşme yapıldı. Görüşmelerin yüzde 83,5’i telefonla yapıldı. Bunun yanı sıra, e-postayla yapılan görüşme oranı yüz 8,6, yüz yüze yapılan görüşme oranı ise  yüzde 7,4 oldu. 

EN FAZLA DESTEĞE MUHTAÇ 25-34 YAŞ ARALIĞI

Şiddete maruz kaldığı için Mor Çatı’dan destek alan kişilerin yaşları 0 ila 90 arasında değişirken, 15 yaşından küçük çocuklar  yüzde 6,7’lik oranla en az destek verilen yaş grubu oldu. 25-34 yaş aralığındaki kadınlar yüzde 34,6’lık bir oranla en fazla destek verilen yaş grubu oldu.  

ŞİDDET UYGULAYANLAR TANIDIK

Geçen yıllara benzer şekilde bu yıl da şiddet uygulayanların neredeyse tamamı kadınların tanıdığı, ilişkide ve iletişim halinde olduğu, güvendiği erkekler oldu. Görüşme yapılan kadınların sadece yüzde 13’ü tanımadığı veya az tanıdığı erkeklerin şiddetine maruz kaldıklarını ifade ettiler. Kadınlara en fazla şiddet uygulayan kişiler ise yüzde 46,6’lık bir oranla eşleri oldu.

EN FAZLA PSİKOLOJİK ŞİDDETE MARUZ KALDILAR

Mor Çatı’ya başvuran kadınların en fazla maruz kaldıkları şiddet biçiminin psikolojik şiddet olduğu görüldü. Kadınların yüzde 44,8’i psikolojik şiddet adı altında tanımlanan tutum ve davranışlara maruz kaldıklarını paylaştılar.

Başvuran kadınların yüzde 24,5’i ise fiziksel şiddete maruz kaldıklarını paylaştılar. Kadınların bazıları fiziksel şiddet nedeniyle yaralandı, bazıları ise kalıcı olarak sakatlandı. 

PAYLAŞMASI EN ZOR OLAN; CİNSEL ŞİDDET

Kadınların yüzde 14,8’i ekonomik şiddet olarak adlandırılan tutum ve davranışlara maruz kaldıklarını paylaştılar. Başvuran kadınların yüzde 12,1’i ise cinsel şiddete maruz kaldığını paylaştı. Ancak cinsel şiddetin, kadınların paylaşmakta en çok zorlandıkları şiddet biçimi olduğu göz önüne alındığında, Mor Çatı’ya başvuran kadınlar arasında cinsel şiddete maruz kalanların oranın yüzde 12,1’den daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

KADINLAR HUKUKİ VE SOSYAL DESTEK İSTİYOR

2016 yılında da, kadınlar Mor Çatı’ya en fazla hukuki ve sosyal desteğe ihtiyaç duydukları için başvurdular. 

Mor Çatı’ya başvuran kadın ve çocuklara yüzde 64,8’lik oranla en fazla sosyal destek verildi. Görüşülen kadınların yüzde 18’ine Mor Çatı gönüllüsü avukatlar tarafından hukuki destek verildi. En sık verilen hukuki destekler, kadınların yasal haklarının ve mahkeme süreçlerinde hak kaybına uğramamak için atmaları gereken adımların neler olduğu bilgisinin paylaşılması ile ücretsiz avukat için barolara yönlendirmek oldu. Bunun yanı sıra kadınlara adliyede, mahkemede eşlik edildi ya da dilekçe yazımında destek olundu. 

Başvuran kadınların yüzde 11,3’ü sığınak desteği talep etti. 21 kadına, beraberlerindeki 15 çocuğa ve 7 ergene sığınak desteği verildi. Sığınak desteğine ihtiyacı olan diğer kadınlar ise, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na (ASPB) ya da belediyelere bağlı sığınaklara yönlendirildi. 

Mor Çatı’ya başvuran kadınlar şiddetten uzaklaşmak için en fazla hukuki mekanizmalara başvurdular. Başvuran kadınların yüzde 26,1’i, boşanma davası açmak, koruma kararı almak için mahkemeye, suç duyurusunda bulunmak için savcılığa başvurduklarını paylaştılar. Kolluk birimleri, ASPB birimleri, ŞÖNİM’ler, mülki amirlikler, belediyeler, kadın örgütleri, barolar, hastaneler kadınların şiddetten uzaklaşmak için başvurdukları diğer kurumlar oldu.

DAHA FAZLA