Kadın metal işçilerinden Yazaki’de tacize tepki gösterdiği için atılan Gültekin’e destek

Kadın metal işçilerinden Yazaki’de tacize tepki gösterdiği için atılan Gültekin’e destek

Birleşik Metal İş Sendikası Kadın Komisyonu, Gemlik’te bulunan Yazaki fabrikasında tacize ve diğer keyfi uygulamalara ses çıkardığı için işten çıkarılan Dilek Gültekin’e destek açıklaması yaptı.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal İş) Kadın Komisyonu, kadına yönelik cinsel saldırı ve şiddet haberleri ile gündeme gelen Gemlik’teki Daha Yazaki otomotiv fabrikasında işten çıkarılan ve fabrika önünde direnişe geçen Dilek Gültekin’e destek açıklaması yaptı.

Tacize ve keyfi uygulamalara ses çıkardığı için işten atılan Gültekin’e ilişkin yazılı bir basın açıklaması yapan Birleşik Metal İş Kadın Komisyonu, açıklamasında, 13 aydır, fabrikada çalışan Dilek Gültekin’in iddia edildiği gibi performansı düşüklüğü gerekçesiyle değil, uzun süredir kadın işçilere dayatılan olumsuz koşullara, performans baskısına, işyerinde yaşanan cinsel taciz ve sataşmalara, işyeri yönetiminin sessiz kalmasına karşı sesini yükselttiği için işten atıldığına dikkat çekti.

‘TACİZ VE MOBBİNG AĞIR BİR İNSAN HAKKI İHLALİDİR’

“Dilek, Gemlik Yazaki Fabrikası’ndaki çalışma koşullarının insan haysiyetine yakışır bir hale getirilmesi tacizden arındırılması için mücadele edilmesi gerektiğini savunduğu için işten atıldı” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İşyerinde cinsel taciz, sataşma ve mobbing kadınlara yönelik ağır bir insan hakkı ihlalidir, suçtur, bu suçun yasalara göre bir cezası vardır.

Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, tüm işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek ve cinsel taciz ve sataşmalardan arındırılmış işyerlerine sahip olmak, ücret ve haklarını geliştirmek en temel anayasal haktır. Bu hak ulusal yasalar ve uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmıştır.”

‘YAZAKİ YÖNETİMİ İŞÇİLERE GÖZDAĞI VERMEYE ÇALIŞIYOR’

Açıklama şöyle devam etti: “10 günden beri arkadaşımız, haksız bir şekilde işten atılmasını, protesto etmek ve tekrar işbaşı yapabilmek için Bursa Serbest Bölge girişinde kolluk kuvvetlerinin baskısı altında, direnişine devam ediyor.

Yazaki Yönetimi, özellikle kadın işçiler için cehenneme dönüşmüş olan çalışma koşullarını düzeltmek yerine, Dilek Gültekin’i cezalandırma yoluna gitmiştir. Bu şekilde diğer işçilere de gözdağı vermektedir.

Biz Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu olarak işverenin tutumunu kabul edilemez bulup, şiddetle kınıyoruz. Yazaki yönetimine sesleniyoruz; Dilek Gültekin işine dönmelidir.”

‘TAKİPTEYİZ’

Birleşik Metal İş Sendikası Kadın Komisyonu olarak Dilek Gültekin’in haklı mücadelesini sonuna kadar destekliyor, sendika üyesi kadınlar olarak bu işin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.”

DAHA FAZLA