Kaçak işçi çalıştırdıkları duyulan Konakoğlu Tesisleri acele sigorta yapıp, Afgan işçileri de apar topar gönderdi!

Kaçak işçi çalıştırdıkları duyulan Konakoğlu Tesisleri acele sigorta yapıp, Afgan işçileri de apar topar gönderdi!

Düzce Konakoğlu Dinlenme Tesisleri, aylardır işçilere maaş verilmediği ve 20’li yaşlarda kaçak 50 Afgan işçi çalıştırdığı yönündeki haberimizin ardından, işçileri apar topar sigortalı yapmaya çalışıp, Afgan işçileri de tesisten gönderdi. İşçilerin aktarımına göre haberimizin ardından tesise maliye yetkilileri gelirken, tesis yetkililerinin işçilere “Kaçak işçi çalıştırmanın yasak olduğunu biliyoruz, niye böyle yapıyorsunuz” dediği öğrenildi.

Düzce’de servis hizmeti veren Konakoğlu Dinlenme Tesisleri, bünyesinde çalışan işçilerin aylardır kölelik koşullarında ücretsiz ve güvencesiz çalıştırıldığı yönündeki haberimizin üzerine işçileri apar topar sigortalı yapmaya çalıştı. Tesiste 20’li yaşlarda yaklaşık 50 kaçak Afgan işçi çalıştırıldığını aktardığımız haberimizin ardından, tesis yetkililerinin söz konusu işçileri gönderdiği, gelenlerden ise akşam saatlerinde ve ‘sivil’ kıyafetlerle (tesisin armasının olduğu iş yeri giysileri giyilmeden) çalışılmasının istendiği öğrenildi.

Tesisin market, fast-food ve restaurant bölümünde çalışan toplamda 200 işçinin aylardır maaş alamadığını, kaçak olarak çalıştırılan 1996 ve 1997 doğumlu Afganistan uyruklu yaklaşık 50 işçinin ise kölelik koşullarında çalıştırıldığını öğlen saatlerinde gündeme taşımıştık. Sigortasız olan Afgan işçilere tesiste garsonluktan bulaşıkçılığa, tuvalet temizliğine kadar her türlü iş yaptırıldığını ve işçilerin evlerine ödeyemedikleri borçları yüzünden icra geldiğini aktarmıştık.

‘MALİYECİLER GELDİ’

Haberin ardından yeniden bize ulaşan tesis işçileri, “Haberin ardından tesise öğleden sonra maliye yetkilileri geldi. Tesis işçileri apar topar sigortalı yapmaya başladı” ifadelerini kullandı.

‘KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN YASAK OLDUĞUNU BİLİYORUZ’

İsmini açıklayamayacağımız bir işçi, kendisini arayan tesis yetkilisinin Afgan işçilerinin neden gündeme getirildiğini ve onlara paralarının verildiğini söylediğini aktardı. İşçi, yetkilinin bu sözlerine tepki gösterdiğini çünkü Afgan işçilere maaş verilmediğini öne sürerek, söz konusu görüşmeyi şöyle aktardı: “Afganlara parayı vermediklerini söyledim yetkiliye. Ayrıca “çocuklar sigortalı mı?” diye sordum “değil” yanıtını verdi. O zaman “nasıl çalıştırırsınız böyle” dedim. “Ya biz onun yasak olduğunu biliyoruz. Ama napalım” dedi.

‘Para için yaptıysan ben senin paranı verdiricem ağabey, parayı vereyim davayı geri çekin’ dedi. Paramı hesabıma yatırsınlar. Öyle al davayı filan yok. Dava benden çıktı artık. Artık her şey hukuka gitti. Bunlara noterden bugün ihtarname de çektim. Yarın sabah ellerine gidecek. Şimdi olacaklardan ondan sorumlu."

İLERİ’NİN HABERİNDEN SONRA TESİSE TELEFON YAĞMIŞ

İşçi ayrıca, “Sizin haberinizden sonra olayın yayıldığını, herkesin onları aradığını söyledi. ‘Buranın kapanma tehlikesi olacak, yazık değil mi’ dediler” ifadelerini kullandı. Haklarını alana kadar vazgeçmeyeceğinin altını çizen işçi, “Bu dava artık benden çıktı” diye konuştu.

‘SABAHTAN BERİ ÜÇ BUÇUK ATIYORLAR’

Tesis yönetiminde bir panik halinin olduğunu aktaran işçi, “Hallederiz, görüşürüz” dediler, kapadılar. Üç buçuk atıyorlar şu an” ifadelerini kullandı.

İşçi, tesise akşam saatlerinde maliyecilerin geldiğini, işçilerin apar topar sigortalı yapılmaya çalışıldığını söyledi. Afgan işçilerin ise tesisten yollandığını ve “gelmeyin” dendiğini anlatan işçi, gelen birkaç kişinin ise akşam saatlerinde ve sivil giysilerle çalışmasının istendiğini kaydetti.

TESİS SORUMLUSUNUN OĞLU İLERİ’YE ULAŞIP “ESKİ PERSONELİM” DEDİ

Öte yandan O.T. adlı bir şahıs Facebook hesabı üzerinden mesaj atarak kendini söz konusu tesiste çalışan ‘eski personel’ olarak tanıtıp, “Afgan işçilerle ilgili bilgi vereceği” şeklinde bir mesaj yazdı. Şahıs, daha sonra kişisel cep numarası talep etti. Görüştüğümüz işçi, “daha önceden orda çalışan bir personelim” diyen şahsın, tesis sorumlusunun oğlu olduğunu öne sürdü. Söz konusu şahsın daha önce işçilerle gerilim yaşadığı ve hakaret ettiği ileri sürüldü.