Kaçak işçi çalıştırana prim teşvik cezası kesilmeyecek, geçmiş cezalar da affedilecek

Kaçak işçi çalıştırana prim teşvik cezası kesilmeyecek, geçmiş cezalar da affedilecek

Meclis’ten geçen Torba Yasa ile kayıt dışı işçi çalıştıran iş yerlerine prim teşvik cezası uygulanmayacak. Geçmiş cezalar da affedilecek.

Foto: Meryem Yıldırım / İleri Haber

Meclis’te geçen hafta kabul edilerek yasalaşan Torba Kanun, kurumlara vergi indirimi, yabancılara konut alımında sağlanan avantajlar, genel sağlık sigortası priminin 53 liraya düşürülmesi gibi konularla gündeme gelirken, yasa ile kritik bir düzenleme daha yapıldı. Sigortasız ya da kaçak işçi çalıştıran işverene af getirildi. Buna göre, çok sayıda çalışanı olan işyerlerine milyonlarca liralık destek sağlanıyor.

1 YIL CEZA VERİLİYORDU

Bugüne kadar da sigortasız işçi çalıştırmanın ya da sahte sigortalı göstermenin cezası da büyüktü. İdari para cezası ve ister şikayet nedeniyle isterse de sigorta müfettişlerinin rutin incelemesi sonucu olsun, işyerinde bir kişinin bile sigortasız çalıştığı tespit edilsin işveren, bir yıl süreyle tüm teşvik ve desteklerden mahrum bırakılıyordu.

NASIL YARARLANILACAK?

İşte geçen hafta yasalaşan Torba Kanun ile bu uygulama değişti. Artık, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere, uzun süreli prim teşvik cezası uygulanmayacak. Mahkeme kararıyla ya da yapılan denetimlerde sigortasız veya sahte sigortalı çalıştırdığı tespit edilen işveren, ilk bir ay prim teşvikinden yararlanamayacak. Böylece, Kanunla, bir yıllık mahrumiyet cezası, bir aya indirildi. Ancak işveren, 3 yıl içinde sigortasız işçi çalıştırmaya devam ederse, her bir tespit için 1 yıl süreyle teşvikten faydalanamayacak. Tabii aftan yararlanmanın da bir sınırı var. Çalıştırılan sigortasız işçi sayısı 5 kişiden fazla olmayacak, işyerindeki toplam sigortalı sayısının yüzde 1’ini de aşmayacak. Yeni düzenleme 1 Nisan’da uygulamaya girecek.

GEÇMİŞ CEZALAR DA AFFA UĞRADI

Torba Yasa ile geçmişte sigortasız ya da sahte sigortalı çalıştırıp da ceza alanların cezaları da affa uğruyor. Hürriyet’te yer alan habere göre bir yıllık prim teşviki desteğinden mahrum bırakılan işverenler, yasanın uygulamaya gireceği 1 Nisan 2017’den önce, bir aylık ceza sürelerini tamamlamış olmaları halinde, tekrardan prim teşviki ve indirimlerden yararlanmaya başlayacak, bir yıl boyunca beklemeyecek. Tabi, yine yasa gereği 5 işçiye kadar olan sigortasız işçilerle ilgili cezalar affa uğrayacak.