Kabataş'ı beton yığınına çevirecek 'martı projesi'ne karşı halk sokağa çıkıyor

Kabataş'ı beton yığınına çevirecek 'martı projesi'ne karşı halk sokağa çıkıyor

İstanbul Kent Savunması (İKS); Kabataş'ta inşa edilmek istenen 'Martı Projesi'ne karşı sokağa çıkıyor. 

İstanbul Kent Savunması (İKS); Kabataş'ta inşa edilmek istenen 'Martı Projesi'ne karşı sokağa çıkıyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB); kanat çırpan martı formundaki iskele projesinin inşası için 28 Temmuz'da Kabataş iskelesini kapatma kararı almıştı. Yurttaşlar yarın saat 18.00'da iskelede eylem yaparak projeyi protesto edecek. 

İKS tarafından yapılan eylem çağrısında, İstanbul'un her alanının betonlaşmaya açıldığını ve doğal alanların ranta peşkeş çekildiğine vurgu yapılarak, "Sen de gel, İstanbul'a, tarihine, kültürüne, doğasına ve kolektif hafızasına karşı işlenecek en büyük suçlardan biri olan bu projeye karşı hep birlikte 'Kabataş'a Dokunma!' diye haykıralım" denildi.

Öte yandan İKS tarafından söz konusu projeye neden karşı çıkıldığına dair 10 maddelik bir açıklama yapıldı:

1-) Kamu yararı yok: En az 3 sene Kabataş iskeleleri kullanılamayacak. Açıldığı zaman da halka bugünkünden daha iyi bir hizmet vermeyecek.

2-) Kamu hizmeti değil rant: Yapılmak istenen devasa bir yapı ve inşaat ile Rant sağlanmasıdır, transfer merkezi için bu kadar büyük bir inşaat projesine ihtiyaç yoktur.

3-) Hukuka ve imara aykırı: İstanbul çevre düzenleme planında yok. Koruma mevzuatına, şehircilik bilimine aykırı. Boğaziçi İmar yönetmeliğine uygun değil. ÇED raporu mevcut değil. Sahil güvenliği onayı yok.

4-) Beton yığını – denizin doldurulması: 83 bin metrekare beton yığını söz konusu. Boğaz’ın ekosistemine zarar verecek.

5-) Sahil vatandaşa kapatılacak: Sahil alışveriş merkezi ve otoparklarla İstanbullulara kapatılacak. Kabataş’ta deniz kenarına ulaşamayacağız.

6-) Sit alanına zarar verecek: Bir yanda Mimar Sinan’ın Molla Çelebi Camisi diğer yanda Valide Sultan Cami ve Dolmabahçe Sarayının olduğu sahil şeridinin tarihi dokusu tamamen bozulacak.

7-) Düzenlemeye ihtiyaç var: Etap etap çalışlamalarla iskeleler rehabilite edilebilir. Kabataş şu anda da bir transfer merkezi. Basit iyileştirmelerle kamu yararına uygun şekilde o alan geliştirilebilir.

8-) Tramvay ve Füniküler de kapanacak: Kabataş 3 sene kullanılamayacak. Hem o bölgede yaşayanlar hem de ulaşım için orayı kullananlara maliyeti çok ağır olacak.

9-) Deprem riski: Deprem riski olan bir bölgede denizin doldurularak böyle büyük bir inşaat yapılması ve kullanıma açılması çok tehlikelidir.

10-) Demokratik, bilimsel değil: Kimseye danışılmadı. Gerekli izinler alınmadı. Ulaşım istatistik bilgileri yok. Katılımcılık yok.

DAHA FAZLA