İzmir'de iş cinayeti: İnşaattan düşen işçi yaşamını yitirdi
İzmir'in Seferihisar İlçesinde çalıştığı inşaatın 4'üncü katından düşen işçi 46 yaşındaki Aziz Kaya, yaşamını yitirdi.
04-01-2017 17:59

İzmir'in Seferihisar İlçesinde Hıdırlık Mahallesi'ndeki bir inşaatta sıva işçisi olarak çalışan Aziz Kaya, bu sabah dördüncü katta çalışırken, dengesini kaybedip merdiven boşluğuna düştü.
Diğer işçilerin haber vermesi üzerine gelen sağlık ve polis ekipleri, beton zemine düşen Kaya'nın yaşamını yitirdiğini belirledi. Polisin olay yerindeki incelemelerinin ardından Kaya'nın cansız bedeni Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Polis, Kaya'nın ölümüyle ilgili soruşturma başlattı.
(DHA)
İLGİLİ HABERLER
İntihar eden inşaat işçisinin cebinden borç ihtarı çıktı
Denizli'de intihar eden inşaat işçisinin cebinde borç ihtarnamesi bulundu.
20-04-2018 10:28

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, inşaatlarda sıvacılık yapan 43 yaşındaki Süleyman Kart, iğde ağacına asılı halde bulundu. Kart’ın cebinden borç ihtarı çıktı.
Dün saat 13.00 sıralarında Pamukkale'nin Gökpınar baraj göleti yakınlarından geçen vatandaşlar, ağaca asılı halde bir kişiyi görünce, polise ve sağlık ekibine bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekibi, ağaçta asılı olan kişinin öldüğünü belirledi. Polis ise ölen kişinin Süleyman Kart olduğunu tespit etti. Savcının olay yerinde yaptığı inceleme sonrası, Süleyman Kart’ın cesedi otopsi için Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Adli Tıp morguna kaldırıldı. İğde ağacına kendini iple asarak intihar ettiği ve inşaatlarda sıvacılık yaptığı belirtilen Süleyman Kart’ın cebinden, borç ödeme ihtarnamesinin çıktığı öğrenildi. Polisin olayla ilgili soruşturması sürüyor. (DHA)
Valilikten sansürlü 1 Mayıs şartları: Pankartsız gel, AKP’yi anma, Kürtçe yasak!
Valilik izin verdiği 1 Mayıs kutlamaları için akıl almaz şartlar koştu, çok sayıda slogan ve pankarta sansür uyguladı.
20-04-2018 08:08

Foto: Arşiv
Ankara’da yapılacak olan 1 Mayıs kutlamalarında taşınacak pankartlardan atılacak sloganlara kadar Ankara Valiliği’nden yasak geldi.
Başkent’teki 1 Mayıs kutlamaları geçen yıl Kolej Meydanı’nda gerçekleştirilmiş, ancak Mart ayında Kolej Meydanı eylem yapılacak alanlar arasından çıkarılmıştı. Bu nedenle başkentteki 1 Mayıs kutlamalarının Kolej Meydanı’nda yapılmasına izin verilmedi.
1 Mayıs tertip komitesinde DİSK, KESK, TMMOB, TTB ile Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası yer alıyor. Toplantılardan ikisine katılan Türk-İş, tertip komitesinde yok. Ancak Ankara’daki kutlamalara Türk-İş’e bağlı bazı sendikaların katılacağı öğrenildi. Kolej Meydanı kabul edilmeyince Tertip Komitesi Tandoğan Meydanı için başvuru yaptı. Başvuruya valilik tarafından izin verildi.
ANKARA VALİLİĞİ’NDEN SANSÜRLÜ 1 MAYIS İZNİ
1 Mayıs günü Hipodrom’da toplanacak olan gruplar buradan Tandoğan Meydanı’na yürüyecek. Ancak taşınacak pankartlar ile atılacak sloganların büyük bir bölümüne Ankara Valiliği tarafından izin verilmedi. Geçen yıl da arama noktasında bazı pankartların alana girişine polis tarafından izin verilmemiş, pankartlar toplanmıştı.
‘TECAVÜZ’ KELİMESİ KULLANILAMAZ
Tertip Komitesi’nde yer alan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “İçerisinde AKP geçen sloganlara, pankartlara itiraz ediliyor. AKP’yi eleştiren, AKP’nin politikalarına tepki gösteren slogan ve pankartlar kabul edilmiyor. ‘İş cinayetlerine” tepki gösteren pankartlara, içerisinde ‘tecavüz’, ‘isyan’ geçen pankartlarda güçlük çıkarıldı. Ancak görüşüyoruz. ‘Tecavüze karşı isyan’. Buna bile itiraz ediliyor. Bu pankarta neden karşı çıkılıyor?” dedi.
‘İŞ CİNAYETLERİ PANKARTINI KALDIRMAYACAĞIZ’
Görgün, sloganların bir kısmının yeniden düzenlendiğini, bir bölümünde ise ısrar ettiklerini söyledi. Valiliğe düzenlenmiş haliyle yeniden başvuru yaptıklarını belirten Görgün, “Ancak ‘iş cinayetlerinin hesabını soracağız’ gibi kaldırılması istenilen pankartları kaldırmayacağız” dedi.
KÜRTÇE 1 MAYIS DEMEK BİLE YASAK!
DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen’den alınan bilgiye göre ise valilik, Kürtçe sloganların “anlaşılmadığını” savunarak çıkarılmasını istedi. Vaililik, başvuruda yer alan “temel sloganlar” bölümündeki bazı slogan ve afişlerin “anlamının anlaşılmadığını” öne sürdü. Sakıncalı bulunan sloganlar içinde Kürtçe olanların hepsi yasaklandı. “Yaşasın 1 Mayıs” anlamına gelen “Biji Yek Gulan”, “İş, barış özgürlük” anlamına gelen “Ked, asiti, azadi”, “Yaşasın halkların kardeşliği” anlamana gelen “Biji bretiya gelen”, “Kadın, yaşam, özgürlük” anlamına gelen “Jin, jiyanj, azadi” sloganları yasaklandı.
TÜRKÇE AÇIKLAMA DAYATMASI
Cumhuriyet’in haberine göre yeni başvuruda Kürtçe sloganların karşısına parantez içinde Türkçe karşılıkları da yazıldı. Valilik siyasi partileri hedef alan slogan ve pankartların da olmamasını istedi. Tertip Komitesi de yeni başvurusunda parti ismi yerine “hükümet”, “iktidar” ifadelerine yer verdi.
‘İŞÇİ KATİLLERİ YARGILANSIN’ SLOGANINA İTİRAZ
Valilikten “işçi katilleri yargılansın” sloganına da itiraz geldi. Teptip Komitesi, “iş cinayetlerinde” sorumluların kasten adam öldürmekten yargılandıklarına dikkat çekerek, “bunu mu yazmayacağız, bu mudur suç” diyerek yeni başvurusuna da pankart ve sloganı aynen koydu.
‘TAŞERONA HAYIR’ PANKARTININ BİLE ÇIKARILMASI İSTENDİ
Çıkarılması istenilen “Taşerona hayır” pankart ve sloganı da yeni başvuruda aynen yer aldı. Valiliğin çıkarılmasını istediği ancak Tertip Komitesi’nin ısrar ederek, başvuruya aynen koyduğu slogan ve pankartlardan bazıları şöyle: “İşçi, memur, gençlik alanlarda birleştik. Nükleere hayır. İktidar politikalarına, iş cinayetlerine hayır. İş cinayetlerinin sorumluları yargılansın. İşçi katilleri yargılansın.”
Valilikten 1 Mayıs yasağı
Valilik, sendika ve meslek odalarının 1 Mayıs’ta yapmayı planladığı yürüyüşe izin vermedi.
18-04-2018 16:09

Ankara Valiliği, Ankara Tabip Odası, TMMOB, DİSK, Genel İş Sendikası, Eğitim Sen ve Türk İş’in 1 Mayıs’ta Kızılay’dan Tandoğan Meydanı’na gerçekleştirmek istediği yürüyüşe izin vermedi.
Yürüyüşün düzenleme komitesi üyeleri arasında bulunan Türk İş temsilcisi Halil İbrahim Alpoğlu’nun komiteden imzasını çekmesini gerekçe gösteren Valilik, öte yandan, “Bildirilen sloganlar ile ‘İşçiler, Emekçiler, Kadınlar… Tüm Halkımız’ başlıklı metinde ve ‘Basın Metni’ başlıklı bildiride mevzuata aykırılık görülmüştür” bahanesini sundu.
Ankara Valiliği, düzenleme kurulunda yer alan katılımcı kuruluşların, yürüyüşe izin verildiği takdirde kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunacaklarını savundu.
'OPERASYONLARI AŞAĞILAYACAK NİTELİKTE'
Sendika ve meslek odalarının kendilerine ilettiği evrakları inceleyen Ankara Valiliği, bildirilen sloganlar arasında kamu barışını bozabilecek nitelikte sloganlar olduğunu ileri sürdü.
Yürüyüşte atılacak sloganların devletin kurum ve organları ile siyasi partileri hedef alacağının iddia edildiği “ret” yazısında, “Sunulan evraklar incelendiğinde, Devletimiz tarafından yapılan askeri operasyonları aşağılayıcı nitelikte slogan ve afişlerin bulunduğu tespit edilmiştir” denildi.
'AFİŞLERİN ANLAMI ANLAŞILMIYOR'
Ankara Valiliği, bildirim metninde yer alan bazı slogan ve afişlerin ise anlamının anlaşılmadığını iddia etti. 1 Mayıs’la ilgili olmayan pankart, afiş, levha ve broşürlerin yürüyüşte kullanılacağını ileri süren ve Ankara Valisi Erkan Topaca imzasını taşıyan ret yazısında şunlara değinildi:
“Belirtilen nedenlerle, bahse konu toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ilgili olarak verilen bildirimdeki hususların tekrar gözden geçirilmesi ve düzenleme kurulu üyelerinden birisinin ayrılması dolayısıyla düzenleme kurulu ve bildirimin yenilenmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.”
Ankara Valiliği'nin sakıncalı bulduğu sloganlar şöyle:
'Yemekte çıkan peynirleri şantiyedeki köpekler bile yemiyor'
Yalçınlar Grup'a ait Batı Mahal projesinde çalışan işçiler, kaldıkları alanın koşullarının iyileştirilmesini, gerekli iş güvenliği tedbirlerinin alınmasını ve ücretlerine zam yapılmasını talep etti. İşçiler yemekte çıkan peynirleri şantiyedeki köpeklerin bile yemediğini belirterek tepki gösterdi.
17-04-2018 16:37

İleri Haber
Büyükçekmece’deki Yalçınlar Grup firmasına ait Batı Mahal projesinde çalışan inşaat işçileri yaşadıkları sorunlara karşı DİSK’e bağlı Dev-Yapı İş sendikasında örgütlendi. Kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlerden şikayet eden işçiler patronun, sendikanın görüşme talebini 2 aydır “yoğunum” diyerek geçiştirdiğini, yalnızca sendikanın avukatıyla şirketin avukatının görüştüğünü söyledi.
İşçiler, sendikaya üye olduktan sonra şantiyede mobbinge maruz kaldıklarını da anlattı.
Şantiyede konteynırlardan oluşan “kamp alanı” dedikleri yerde kalan işçiler yaşadıkları alanın iyileştirilmesini talep ediyor.
‘PEYNİRLERİ KÖPEKLER BİLE YEMİYOR’
İşçilerin anlatımına göre, 250-300 kişilik kampta yalnızca 9 duş ve 5 tuvalet bulunuyor. 6 aydır değiştirilmeyen kırık camlardan, temizliği ile bakımı yapılmayan tuvaletlerden ve tuvaletle banyoların pis sularının koğuşlara 2 metre mesafeye akıtılmasından şikâyet eden işçiler; kaldıkları kamp alanının koşullarının iyileştirilmesini istiyor.
Çoğu işçinin yemekler yüzünden mide yanması gibi şikâyetler yaşadığını belirten işçiler, yemekte çıkan peynirleri şantiyedeki köpeklerin bile yemediğini söyledi. Yemek kalitesinin yükseltilmesi için 160 imza topladıklarını anlatan işçiler, imzalardan sonra yemek şirketinin çağrılıp görüşme yapıldığını ancak bundan sonra da bir düzelme olmadığını, ayrıca şantiyede bir kantin bile olmadığını belirttiler.
İŞ GÜVENLİĞİ YOK
İşçiler en çok da şantiyede gerekli güvenlik önlemlerinin alınmamasından şikâyetçiler. İş Güvenliği Uzmanı olan Halil İbrahim Dudu’nun, kullanım belgesi olmayan operatörler manitu denilen iş makinesini kullandığında ’Bir kaza olursa belgesi olan işçi kullandı deriz” dediğini aktaran işçiler, “Sürekli uyarmamıza rağmen hiçbir şey yapılmıyor” dedi. İşçiler, şantiye şefi Ali Aslan’ın da belgesiz operatörlerin iş makinesi kullandığından haberi olduğunun ancak buna göz yumduğunun altını çizdi. İşçiler ayrıca şantiyede baretsiz ve kemersiz çalışmanın artık olağan bir durum haline geldiğini belirtti. Üstelik şu an kullanılması yasak olan eski tip iskelelerde çalıştıklarını vurgulayan işçiler, sürekli uyarılarına rağmen değişen bir şey olmadığını ifade ettiler.
Tedbirsizlikler sonucu şantiyede parmağı kesilen, iskeleden düşen işçilerin olduğunu aktaran işçiler, “Önlem alınması için birilerinin ölmesi mi gerekiyor?” dedi.
‘PATRON YANLISI BU DÜZENİN NASIL İŞLEDİĞİ ORTADA’
Sendikaya üye olduktan sonra şantiyede mobbinge maruz kaldıklarını kaydeden işçiler, önceden şantiyede acil işler için bekletilen pikabın kaldırıldığını söylediler.
Tutanaklar tutulup imzaların toplanmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen sonuç alamadıklarını söyleyen işçiler, en son Alo 170 hattını aradıklarını, ancak 2 ay olmasına rağmen kimsenin gelmediğini söyledi. 2 aydır teftiş kurulunun gelmediğini ancak patrona hemen haber gittiğini belirten işçiler, şikayetten 2 gün sonra işçilere sünger ve nevresim verildiğini, şantiyede bariyer çekilmesi gibi bazı göstermelik önlemlerin alındığını söylediler. İşçiler bu duruma “Patron yanlısı bu düzenin nasıl işlediği ortada. Devletin kurumunu arayıp şikâyet ediyoruz, hemen patrona haber veriyor” dedi.
Yaptıkları villaların milyon liralara satıldığını aktaran işçiler, buna rağmen patronun kendilerine 100 lira zammı bile çok gördüğünü, gerekli önlemleri almak için harcama yapmak istemediğini belirtti. Kaldıkları alanın koşullarının iyileştirilmesini, gerekli iş güvenliği tedbirlerinin alınmasını ve ücretlerine zam istediklerini söyleyen işçiler, bu isteklerinin son derece insani olduğunu ve talepleri için bundan sonra da mücadele edeceklerini vurguladılar.
İneklerine haciz gelen çiftçiden eylem
Borcunu ödeyemediği için tarlasına ve ineklerine haciz geldiğini belirten bir çiftçi, Ziraat Bankası şubesi önünde eylem yaptı.
13-04-2018 19:59
Ankara’nın Haymana ilçesinde, borcunu ödeyemediği için tarlasına ve ineklerine haciz geldiğini belirten bir çiftçi, Ziraat Bankası şubesi önünde eylem yaptı. Arabasında getirdiği sütleri bankanın önüne döken çiftçi, “Ödeme yapıyorduk ama banka bizi hacize koydu. Tarlamızı, tapanımızı, mallarımızı Ziraat Bankası hacze koydu. Sütümüz de burada. Buyurun. Sütümüz de burada, ne yapacaksa yapsın devlet” diye isyan etti.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından Twitter’da “Haymana’daki süt üreticisinin ibretlik tepkisini izleyelim” notuyla paylaşılan videoda çiftçi, arabasında getirdiği sütleri dökmesinin ardından da isyanını şöyle sürdürdü:
“Ne yapacaklarsa yapsınlar. Perişan olduk. Sesimizi kimseye duyuramadık. Sayın Cumhurbaşkanı’na mektup yazdık. Yine duyuramadık. Yem alamıyoruz, saman alamıyoruz, hayvan alamıyoruz. Ne yapacaksa devlet yapsın..."
Santral inşaatında çalışan 2 bin işçi işten çıkarıldı
Soma Kolin Termik Santrali inşaatında taşeron şirkete bağlı çalışan 2 bin işçinin işine son verildi.
13-04-2018 09:19

Manisa’nın Soma ilçesinde yapımı devam eden Soma Kolin Termik Santral inşaatında çalışan 2 bin taşeron işçi işten çıkarıldı. İşten atmanın Efor Endüstriyel isimli taşeron şirketle Kolin arasında yaşanan anlaşmazlıktan kaynaklandığı kaydedildi.
İşten çıkarıldıkları ifade edilen işçilere, işten atma nedenine ilişkin bilgi verilmezken, kıdem tazminatı, ücret alacakları ve fazla mesaileri de ödenmeyen işçilere 2-3 gün içerisinde açıklama yapılacağı söylendi.
Evrensel’in haberine göre işten çıkarmalara karşın şantiyeyi terk etmeyen işçiler, hakları ödenene kadar bekleyişlerini sürdüreceklerini dile getirdi. Taşeron şirketin ise şantiyedeki malzemeleri toplayarak bölgeden ayrıldığı öğrenildi.
İNŞAAT, İŞ CİNAYETLERİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Yapımına 2016’da başlanan termik santral inşaatı geçtiğimiz dönemde iş cinayetleriyle gündeme gelmişti. 26 Ocak 2018 tarihinde şantiyede 2 işçinin üzerine, forkliftle taşınan iskele ve kurmakta kullanılan demir profiller devrilmişti. İş cinayetinde 1 işçi yaşamını yitirirken, 1 işçi de yaralanmıştı.
Aynı inşaat 06 Kasım 2017’de de bir başka iş cinayeti haberiyle gündeme gelmişti. 18 yaşındaki Mehmet Doğru, yaklaşık 15 metre yükseklikten düşerek olay yerinde yaşamını yitirmişti. 1 Ağustos 2017’de ise Yasin Adsiz isimli bir işçi, tribüne iskele kurmak istediği sırada yüksekten düşerek yaşamını yitirmişti.
KOLİN İNŞAAT KİMDİR?
Kolin Şirketler Grubu’nun en önemli şirketi durumundaki Kolin İnşaat’ın temelleri, Koloğlu Ailesince 1977 yılında Elazığ’da atıldı.
Kolin İnşaat, Türkiye’de birçok karayolu, demiryolu, metro, liman, konut, endüstriyel tesis, sulama ve baraj yapmıştır. Türkiye dışında Azerbaycan, içinde olmak üzere Ortadoğu ve Afrika’da yatırımları olan Kolin İnşaat’ın, Azerbaycan/Bakü, Libya/Tripoli, Uganda/Kampala, Cezayir/Cezayir, Suudi Arabistan/Al-Khobar ve Kuveyt/South Al Mutlaa’da ofisleri bulunuyor.
Kolin İnşaat, günümüze kadar T.C. Hazine Müsteşarlığı, Toplu Konut İdaresi ve başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık, DSİ ve Karayolları Genel Müdürlükleri, TCDD, DHM ve BOTAŞ Genel Müdürlükleri gibi kamu kuruluşlarıyla belediyelerden, yurtdışından da ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarıyla, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarıyla Ürdün, Libya, Kuveyt, Azerbaycan, Uganda’nın çeşitli bakanlıkları ve kamu kurumlarından ihaleler alarak proje yaptı.
Tamamladığı işler içinde, Yeni ABD Büyükelçilik Kompleksi, Belgrad-Sırbistan, İncirlik Hava Üssü Phantom Aile Lojmanları Renovasyonu, Adana-Türkiye, A.N.A. Regional Hastanesi, Herat-Afganistan, Sığacık Yat Limanı, Çandarlı Limanı, Etki Yüzen LNG Depolama ve Gazlaştırma Terminali, Aliağa-İzmir Türkiye, Yalnızardıç Barajı ve HES, Antalya-Alanya-Türkiye, Akköy II HES (Aladereçam Barajı, Gökçebel Barajı ve Yaşmaklı Barajı HES), Gümüşhane, Yaprak Regülatörü ve HES, Yukarı Harran Ovası Sulaması, Ana Kanal İnşaatı, Al-Khadra Büyük Çiftlik Sulama Projesi, İsmayilli Şehri İçme Suyu Temin ve Kanalizasyon Sistemi ve Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı. Devam eden işler içinde Soma Kolin Termik Santrali, Ankara İçmesuyu II. Merhale Projesi Gerede Sistemi İnşaatı, Gerede, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dahil) Projesi Kınalı-Odayeri (bağlantı yolları dahil kesimi), Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temin ve Montajı, Yusufeli Barajı ve HES İnşaatı, Masalli-Astara Otoyolu Kesim A, Azerbaycan, Mutla Yerleşkesi Ana Yol ve Altyapı İnşaatı, Kuveyt, Bingazi Ovası Su Dağıtım Sistemi Projesi bulunmaktadır.
Kendi sitesinde, uluslararası ilişkileri şöyle tarif edildi: Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Alman Teknik Yardım Kuruluşu (GTZ), İspanyol FAD (Fondo de Agnida al Desarrollo) ve OECD Export, İslam Kalkınma Bankası, Suudi Arabistan Hükumeti Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Arap Fonu (AFSED), Abu Dhabi Kalkınma Fonu, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA), Asya Kalkınma Bankası.