İzmir'de direniş başladı: Hugo Boss yıllardır ödül verdiği işçisini sendikalı diye işten attı

İzmir'de direniş başladı: Hugo Boss yıllardır ödül verdiği işçisini sendikalı diye işten attı

Hugo Boss 15 yıldır ödül verdiği işçi Fatih Mehmet Uydan, sendikalı olduğu için işten attıldıktan sonra direniş başlattı.

Hugo Boss'ta 15 yıldır işçi olarak çalışan makina tamir teknisyeni Fatih Mehmet Uydan, sendikalı olduğu için işten atıldı. Fatih Mehmet Uydan, İzmir Serbest Bölge'nin girişinde direniş başlattı.

2016 yılına kadar her sene fabrikanın verdiği KAYZEN ödülünü alan ve Türk-İş'e bağlı TEKSİF'te sendikal mücadeleye başladığından beri vardiya değişimi ve sosyal medyadan arkadaşlarının fişlenmesi gibi çeşitli baskılara maruz kalan Uydan, Hugo Boss tarafından 20 Mart'ta  işten çıkarılmıştı.

İzmir'de Serbest Bölge'de yer alan kendisinin, kurduğu 20 den fazla oyun sergilediği tiyatro topluluğu da yönetim tarafından dağıtılan Fatih Mehmet Uydan, Serbest Bölge'nin önünde başlattığı direnişte şöyle konuştu:

"Uzun yıllardır sendikalaşma mücadelesi veren Hugo Boss işçilerinden birisiyim. Mücadelemiz yaklaşık 12 yıldır devam etmektedir. Sendikaya üye olduğum için bu fabrikaya emek veren, ter döken bir işçi olarak 20 Mart tarihinde hakkımda üretilen çeşitli iftiralarla 15 senelik tazminatımı da alamadan işten çıkarıldım. Önceki zamanlarda Süleyman Budakların, Meryem Bıçakçıların başına gelenler bugün benim başıma geldi. 

Hepimizin bildiği gibi sendikalı olmak anayasal bir haktır. Ancak, sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğunu çoğu zaman gözden kaçırılır. Hugo Boss işvereni üye olanları çeşitli bahanelerle işten çıkarma, vardiyasını, üretim yaptığı bantını değiştirme ve akla mantığa sığmayacak psikolojik tacizlerle, mobbing baskısıyla fabrikadaki çalışma ortamını huzursuzluğa doğru itmiştir. Teksif sendikamızın Almanya yönetimine yapmış olduğu 'bu baskılara son verin' çağrılarına Hugo Boss Türkiye yönetimi ilk etapta kulak vermiş ve müzakere masası kurulmuştur. Fakat Hugo Boss yönetimin verdiği hiç bir sözü yerine getirmemesi, oyalama taktikleri ile süreci baltalamaya çalışan art niyetli tavrı müzakereleri tıkamıştır. Hugo Boss işvereni ekmeğimize gözyaşı dökmeye devam etmektedir.

12 yıldan bu yana sendikalı oldukları gerekçesiyle 350 civarında arkadaşımız işlerinden edilmiştir. Bizler biliyoruz ki işçi sınıfı üretimden gelen gücü elinde bulundurduğu müddetçe, birleştiği ve mücadele ettiği müddetçe kazanamayacağı hiçbir şey yoktur. Gözünü kar hırsı bürümüş patronların karşısında işçiler birlik olmalı ve dayanışma ve mücadele ile bu oyunu bozmalıdır. Hugo Boss işvereni sorgulamayan, hakkını aramayan işçi profili yaratmaya çalışsa da bizler inadına ve sendikamızla birlikte bu yoldan dönmeyeceğimizi buradan bir kere daha hatırlatmak isteriz. İşverenlerin sendikalara karşı kurmuş olduğu birliği beraberliği yine işçi sınıfı bozacaktır. Çıkarılan işçilerin geri alınması için mücadelemiz devam edecektir. Ulusal hukuk kanallarıyla davalarımızı açtık. Uluslar arası bağlantılarımızın hepsi Hugo Boss da verilen mücadeleyi yakından izlemektedir ve destek vermektedirler. 

Bugün Hugo Boss’ta işçiler karşı yapılan haksızlıklara karşı tek başıma direnişe geçiyorum. Bir uyarı maksadıyla başlattığım bu direnişle birlikte umuyorum ki Hugo Boss yöntimi yaptığı haksızlık ve hatadan geri döner. Bilinmelidir ki bir uyarı olarak direnişim, geri adım atılmamamsı durumunda dalga dalga yayılan endüstriyel eylemlere dönüşecektir. Hugo Boss yönetimin her türlü baskısına rağmen sendikamızın bayrağını bu fabrikada dalgalandırıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir. Hugo Boss bu emek düşmanı tutumundan vazgeçinceye kadar taleplerimiz kabul edilinceye kadar Es baş önünde direniş çadırı kurduğumuzu ilan ediyor ve emekten yana tutum alan işçileri emekçileri ve tüm İzmir halkını bu direnişimizi sahiplenmeye davet ediyoruz. 

YAŞASIN SENDİKA MÜCADELEMİZ!

YAŞASIN HUGO BOSS EMEKÇİLERİ!

Değerli Arkadaşlar,

Bildiğiniz gibi bugün Soma’da 301 emekçi kardeşimizi iş cinayetinde yitirişimizin üçüncü yıldönümü. Kar hırsı ve ihmal sonucu hayatlarına veda eden emekçilerimizi rahmetle anıyoruz."