İzmir’de akademisyenler rektörlüğe siyah çelenk bıraktı

İzmir’de akademisyenler rektörlüğe siyah çelenk bıraktı

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün, barış imzacısı 12 akademisyeni görevinden uzaklaştırmasının ardından İzmir Dayanışma Akademisi siyah çelenk bıraktı.

ETHA’nın haberine göre imzacı akademisyenlerin katıldığı eylemde basın açıklamasını Prof Dr. Nilgün Toker okudu. Toker açıklamada “Biz kendimize Barış Akademisyenleri dedik. Gururla taşıdığımız bir adımız var. Çünkü bir arada yaşamayı seçen insanlar için en istenilir olan şeydir barış, tersi düşünülemez; barışı istememek, toplum olmaya aykırıdır” dedi.

Basın açıklamasının ardından siyah çelenk rektörlük önüne bırakıldı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde;

“Suç gördük, biat etmeyeceğiz dedik”

“Sorumluluğumuz aklımızın yargımızın özgürlüğünden geliyor” diyen Toker, “Aklın, yargının özgürlüğü, aslında kötüyü seçme, iyiyi isteme gücüdür ve kanaat özgürlüğünün kendisidir. İşte bu nedenle kötüyü, haksızlığı, suçu gördük ve bu suça ortak olmayacağımızı ilan ettik. Bu nedenle bizim imzamızın altında devletin mührü değil, hakikate tanıklık etmenin sorumluluğu var. Biz, bize verilen bir paye olarak akademisyen değiliz, bilmeye, hakikati aramaya verdiğimiz sözden dolayı ve bu sözün talep ettiği sorumluluğunu taşıma cesaretimizden dolayı akademisyeniz” diye belirtti.

“Akademi biat etmez”

“Barış akademisyenlerini üniversiteden uzaklaştırırken siz imzanızı neden attınız sayın rektör?” diye soran Toker “Akademisyenleri, akademik hukuksal ilkeleri hiçe sayarak üniversite dışına atmak, aslında özgürlükten korkmaktır. Aklını, yargısını birilerinin, bir yerlerin emrine sunmaktır. Biz akademisyeniz. Ya siz? Sayın rektör, kararlarınızın emre uymak olduğunu, artık akademisyen değil, emir eri olduğunuzu ilan etmek için buradayız. Sizi bir kötülüğe, haksızlığa, hukuksuzluğa ortak yapan, arkadaşlarımızı, barış akademisyenlerini öğrencilerinden uzaklaştırmayı amaçlayan kararınız, akademiye ait olamaz. Üniversiteleri özgür bırakın… Akademi Biat Etmez…” diye konuştu.