İTÜ'de ‘Müzik haramdır’ diyenlere karşı çıkan öğrenci topluluğuna baskı

İTÜ'de ‘Müzik haramdır’ diyenlere karşı çıkan öğrenci topluluğuna baskı

‘Müzik haramdır’ bildirisini protesto eden tiyatro topluluğunun faaliyetleri İTÜ yönetimi tarafından engelleniyor. 

İleri Haber

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ)  dağıtılan ‘Müzik haramdır’ başlıklı gerici bildiriyi okul içerisinde müzik yaparak protesto eden Taşkışla Sahnesi Tiyatro Topluluğu fiili olarak kapatılma ile karşı karşıya.

Yönetimin engelleme girişimine karşı bir açıklama yayınlayan öğrenciler Salı günü saat 12.30’da Taşkışla Ortabahçe’ye çağrıda bulundu.

Öğrencilerin açıklamasında süreç şöyle anlatıldı:

“Taşkışla Sahnesi olarak 27 Kasım tarihinde Taşkışla Kampüsü’nde  dağıtılan “Müzik Haramdır” başlıklı bildirinin dağıtılmasının ardından toplulukça yaptığımız tartışmalarda bu bildirinin sanata, sanatçıya ve sahne denebilecek bir mekanı bile olmadan tiyatro yapmaya çalışan topluluğumuza karşı tehdit olduğunu düşündük ve Taşkışla Sahnesi olarak bu bildiri ve eylemin ayrımcı, baskıcı dolayısıyla faşist olduğuna karar verdik. 12 Aralık 2017 tarihinde Taşkışla Ortabahçe’de fakültede dağıtılan faşist bildiriye karşı müzik yapıp şarkı söyleyen öğrencilere katıldık. Ve bu protestonun videosunu da sosyal medya üzerinden paylaştık. Protestomuzdan sonra dekan yardımcısı topluluğumuzla iletişime geçerek görüşmek istediğini söyledi ve ve neticede 18 Aralık 2017 tarihinde görüşüldü.” 

‘KARIŞIKLIK ÇIKARMAYIN’ TELKİNİ

Açıklamanın devamında dekan yardımcısının görüşmede söylediklerine de yer verildi. Buna göre dekan yardımcısı, ‘Müzik Haramdır’ başlıklı bildirinin dağıtılmasına bizzat kendisinin ‘denetimi’ altında olduğunu, okulda karışıklık çıkardıklarını ve dekanlıktan izinsiz böyle bir protestonun yapılmasına müsade edilmeyeceğini söyledi.

Açıklamaya göre, dekan yardımcısı yerine mescit yapılan fakülte içindeki oda yerine kendilerine verilen konteyneri hatırlattı ve bu konteyneri kullanabilmeleri için okulda karışıklık çıkarmamaları gerektiğini telkin etti.

Görüşmenin ardından müzikli protestoyu tekrarlayan öğrenciler özel güvenlik tarafından taciz edilerek, fotoğrafları çekildi.

Dekan yardımcısı ile yapılan ikinci görüşmede ise  rektörlükten gelen bir yazı öğrencilere iletildi. Yazıda Taşkışla Sahnesi’nde faaliyet gösteren ve İTÜ üyesi olmayan kulüp üyelerinin kampüse giriş izinlerinin iptal edildiği bildirildi. Topluluğun açıklamasına göre, rektör yardımcısı daha sonra öğrencilerden ‘karışıklık çıkarmayacaklarına’ ilişkin bir taahhüt dilekçesi  yazmalarını istedi. 

‘FİİLİ OLARAK KAPATILDIK’

Okul içerisinde prova yapma olanaklarına kalmadığını ve dolayısıyla fiili olarak bir kapatılma ile karşı karşıya olduklarını ifade eden öğrenciler şunları kaydetti:

“Prova yapabilmek için okul dışında mekan aramak zorunda bırakılmış bulunmaktayız.

Üyelerimizin içeriye keyfi bir şekilde alınmamasına sakinlikle karşılık vermemiz isteniyor, aksi takdirde önümüzdeki sene işlerin bizim için daha kötü olabileceği belirtiliyor. Kulübümüzün okul içerisindeki faaliyeti engellenerek kulüp fiili olarak kapatılmış oluyor. 

Buradayız hiçbir yere de gitmiyoruz. Tüm üyelerimizle beraber tiyatro yapmaya devam ediyoruz. Salı günü saat 12.30’da Taşkışla Ortabahçe’de buluşuyoruz.”

DAHA FAZLA