İTÜ-DER: 686 numaralı KHK'nın çıkarıldığı gün üniversite tarihinin en talihsiz günlerinden biridir

İTÜ-DER: 686 numaralı KHK'nın çıkarıldığı gün üniversite tarihinin en talihsiz günlerinden biridir

İTÜ-DER'den yapılan açıklamada, "Tarih, 686 Numaralı KHK’nın çıkartıldığı günü, Türk Üniversite tarihinin en talihsiz günlerinden biri olarak not edecektir. Çünkü bu KHK ile, OHAL uygulamasına gerekçe oluşturan tehditle hiçbir ilişkisi bulunmayan, hatta bu tehdide karşı tedbir oluşturan birçok liyakatli Öğretim Üyesi, siyasal otoritenin söylemiyle ters düşen fikirlere sahip oldukları, yani özgür düşünceli oldukları için Üniversiteden uzaklaştırılmışlardır." denildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (İTÜ-DER) başta Ankara Üniversitesi olmak üzere birçok üniversiteden 330 akademisyenin ihraç edilmesine yayınladığı açıklamayla tepki gösterdi. 

"686 NUMARALI KHK'NIN ÇIKARILDIĞI GÜN ÜNİVERSİTENİN TARİHİNİN EN TALİHSİZ GÜNLERİNDEN BİRİDİR"

Açıklamada, "Tarih, 686 Numaralı KHK’nın çıkartıldığı günü, Türk Üniversite tarihinin en talihsiz günlerinden biri olarak not edecektir. Çünkü bu KHK ile, OHAL uygulamasına gerekçe oluşturan tehditle hiçbir ilişkisi bulunmayan, hatta bu tehdide karşı tedbir oluşturan birçok liyakatli Öğretim Üyesi, siyasal otoritenin söylemiyle ters düşen fikirlere sahip oldukları, yani özgür düşünceli oldukları için Üniversiteden uzaklaştırılmışlardır." ifadeleri yer aldı. 

"ÖZGÜR DÜŞÜNCE VE LİYAKAT ÜNİVERSİTENİN OLMAZSA OLMAZLARIDIR"

İTÜ-DER'den yapılan açıklama şu şekilde:

Üniversiteler, belli meslek ve zanaatların kuşaktan kuşağa aktarıldığı durağan kurslar olmayıp, insanlığın içinde yaşatılabileceği çağdaş koşulların sınırlarını her gün bizzat kendisi yeniden tanımlayan ve toplumu bu koşullarda yaşatmak için gereken uzmanları yetiştiren dinamik kuruluşlardır.

Üniversiteler topluma karşı bu görevlerini, yaratıcı/özgür düşünceli ve iyi yetişmiş/liyakatli öğretim üyeleri eliyle yerine getirirler.

Bu nedenle özgür düşünce ve liyakat üniversitenin olmazsa olmazlarıdır.

"ÜNİVERSİTE ARTIK DAHA AZ ÜNİVERSİTEDİR"

Bu anlamda tarih, 686 Numaralı KHK’nın çıkartıldığı günü, Türk Üniversite tarihinin en talihsiz günlerinden biri olarak not edecektir. Çünkü bu KHK ile, OHAL uygulamasına gerekçe oluşturan tehditle hiçbir ilişkisi bulunmayan, hatta bu tehdide karşı tedbir oluşturan birçok liyakatli Öğretim Üyesi, siyasal otoritenin söylemiyle ters düşen fikirlere sahip oldukları, yani özgür düşünceli oldukları için Üniversiteden uzaklaştırılmışlardır.

Üniversite artık daha az üniversitedir;  toplum da çağdaş yaşamdan daha uzaktadır.

Ankara Üniversitesi mensuplarının bu konudaki barışçıl ve toplumun iyiliğini gözeten tepkisine polis sertliğiyle karşılık verilmiş olması bu konudaki umudumuzu azaltmış olsa da, biz İTÜ Öğretim Üyeleri, bedelini sonuçta halkın ödeyeceği kesin olan bu hatadan dönme sağduyusunun gösterilebileceğini ummak istiyoruz.

İTÜ-DER Yönetim Kurulu

DAHA FAZLA