'İtalyan mafyası tarihi eser karşılığında IŞİD’e silah veriyor'

'İtalyan mafyası tarihi eser karşılığında IŞİD’e silah veriyor'

İtalyan gazetesi La Stampa, yayımladığı bir haberle Güney İtalya’daki 'Ndrangheta ve Camorra isimli mafya gruplarının, IŞİD’in Ortadoğu’da yağmaladığı tarihi eserler karşılığında IŞİD'e silah verdiğini iddia etti.

İtalyan mafya gruplarının Moldovya ve Ukrayna üzerinden yasa dışı yollarla silahları Rusya’daki suç gruplarına ulaştırdığı ve bu grupların da silahları Roma ve Yunan kalıntılarıyla takas ettiği söylentisi bir süredir konuşulmaktaydı. Tarihi eserlerin bir kısmı, Unesco Dünya Mirası listesinde de yer alan Libya’daki Leptis Magna, Kirene ve Sabratah antik kentlerinden elde edildi. Tarihi eserler, eskiden IŞİD’in elinde bulunan Sirte’den, Calabria’daki Gioia Tauro limanına gönderiliyor. Bu büyük liman ayrıca ‘Ndrangheta tarafından Avrupa’ya kokain kaçırmak için de kullanılıyordu.

Kültür Servisi'nin aktardığı habere göre, La Stampa’da çalışan gazeteci Domenico Quirico, bir koleksiyoner gibi davranarak, Napoli yakınlarında 'Ndrangheta tarafından yönetilen bir tarihi eser satışına sızdı. Gazeteciye 60 bin euro (yaklaşık 204 bin lira) karşılığında, bir Roma heykelinin başı önerildi ve bir milyon euro (3.4 milyon lira) karşılığında satılan bir Yunan tanrısı figürünün fotoğrafı gösterildi. Eser ticareti yapanlar aynı zamanda İtalya’daki nekropollerden yağmalanan eserlerin de satışını yapıyorlar. Müşteriler ise Rusya, Çin, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden.

İtalyan İçişleri Bakanı Angelino Alfano, İtalyan haber ajansı Ansa’ya yaptığı açıklamada, “Sözde İslam Devleti’nin kriminal geliri, militanlarının putkırıcı öfkesiyle kaçırılan sanat eserlerinin satışının da aralarında olduğu bir dolu etmenle sağlanıyor" dedi. 

Bunun yanında Suriye Eski Yapıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Maamoun Abdulkarim, ağustos ayında verdiği bir röportajda, tarihi eser kaçakçılığına karşı yapılan operasyonlarda elde edilen eserlerin yaklaşık yüzde 70’inin sahte olduğunu söylemişti.

DAHA FAZLA