İsviçre Türkiye’den kaçırılan Herakles lahdini iade ediyor

İsviçre Türkiye’den kaçırılan Herakles lahdini iade ediyor

2010 yılında İsviçre’de ele geçirilen ve Türkiye’den kaçırıldığı belirlenen Roma Dönemi’ne ait üzerinde Herakles’in 12 İşi’nin tasvir edildiği lahit Türkiye’ye teslim ediliyor.

İsviçre 2010 yılında, Yunan mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde Herkül olarak bilinen mitolojik kahramana ait 12 figürün tasvir edildiği lahdin kaçırılmış olabileceğine dair bir ihbar üzerine yapılan incelemenin ardından lahide el koymuş ve Türkiye ile temasa geçmişti. İsviçre Kültür Bakanlığı ise, 2011’de ikinci yüzyılın sonlarında Roma İmparatorluğu döneminde yapılan lahdin Antalya’dan İsviçre’ye kaçırıldığını açıklamıştı. Lahdin Perge Antik Kenti’nde bulunduğu belirtilmişti.

Arkeofili'nin haberine göre; milattan önce 2. yüzyıl, Roma dönemine ait lahdin 235 santimetre boyunda, 112 santimetre genişliğinde olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:

“2010 senesinde Cenevre serbest limanında, İsviçreli yetkililer tarafından gerçekleştirilen envanter kontrolü sırasında el konulmuştu. Cenevre Başsavcılığı ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen çalışma sonucunda Herakles Lahdi’nin Antalya’nın Aksu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Perge Antik Kenti nekropolünde, 1960’lı yıllarda meydana gelen kaçak kazılarda bulunduğuna ve yurt dışına çıkarıldığına ilişkin önemli delillere ulaşıldı.

Cenevre Başsavcılığı, 21 Eylül 2015’te lahdin iadesine karar verdi. Bu karar 2 Mayıs 2016’da Cenevre Adalet Mahkemesi Ceza Dairesi tarafından onaylandı. Daha sonra İsviçre Federal Mahkeme nezdinde itiraz edildi. Sonra da itiraz girişimlerimiz sonucunda geri çekildi ve böylece itirazın geri çekilmesiyle birlikte iade kararı da kesinleşmiş oldu. Dolayısıyla lahit en kısa zamanda Türkiye’ye iade edilmiş olacak. Bu yurt dışındaki eserlerimizin iadesi bakımında önemli bir aşamaya işaret ediyor.”

HERAKLES'İN 12 GÖREVİ NEDİR?

1- Nemean arslanı’nı yenmek (efsaneye göre aslanın postu sadece kendi pençesiyle kesilebilir).

2- Lerna gölündeki Hydra’yı öldürmek.

3- Artemis’in kutsal hayvanlarından Kyreneia Geyiğini yakalamak.

4- Erymanthian dağında yaşayan büyük yaban domuzunu ağla tutmak.

5- Augias’ın ahırlarını bir günde temizlemek. (İki büyük ırmağın yataklarını değiştirip ahırlardan geçirerek.)

6- Stymphalos’da yaşayan ve o bölgedeki insanların rahatını kaçıran Stymphalian Kuşları Athena’nın yardımıyla kovmak.

7- Girit’e gidip Poseidon’un Minos’a verdiği azgın Girit Boğası’nı getirmek

8- Troya kralı Diomedes’in emrine girip troya halkına eziyet çektrien , Hellospontos Boğazı’nda yaşayan deniz canavarını öldürerek Troya halkını beladan kurtarmış ancak Diomedes’in ona, azarlayıcı tutumu karşısında cezalandırıp öldürmüş ve Troya’nın yanması için lanetler savurmuştur .

9- Amazonlar kraliçesi Hippolyta’dan kemerini almak. Kemeri almak için kraliçe ile anlaşmış, ancak Hera’nın kışkırtmasıyla Amazonlar, Herakles’e saldırmış, Herakles de kraliçeyi öldürmek zorunda kalmıştır.

10- Okeanos’un bir adasında bulunan 3 gövdeli dev Geryoneus’un sığırlarını çalmak.

11- Hesperidler’in altın elmalarını getirmek. Elmaları almak için altın elma ağacını koruyan kızları ve daha da önemlisi onların ejderini geçmesi gerekiyordu. Bunun için Herakles altın elmaların koruyucusu olan kızların babası Atlas’a gider ama o da biraz kurnaz davranarak Herakles’le bir anlaşma yapar.

12- Hades’in ölüler ülkesini koruyan Kerberos adlı köpeği yeryüzüne çıkarmak.

DAHA FAZLA