İsveç'te sosyal demokrat milletvekillerinden Afrin açıklaması

İsveç'te sosyal demokrat milletvekillerinden Afrin açıklaması

İsveç’te Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve 7 üyesi Türkiye'yi uluslararası yasaları ihlal etmekle suçladı.

İsveç’te Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve 7 üyesi, Türkiye’yi Afrin’e müdahale ederek uluslararası yasaları ihlal suçu işlemekle ve bölgede demokrasi ve insan hakları için verilen çabaları sekteye uğratmakla suçladı.

Dagens Arena gazetesinde yayımlanan ortak açıklamada, Türkiye’nin Kürtlerin kontrolündeki Afrin'e yönelik operasyonunu dehşetle izlediklerini belirten milletvekilleri, “Türkiye’nin tutumu böldedeki korkunç insancıl durumu kötüleştirecek ve çatışmaları arttıracaktır. Operasyon Suriye’de barışı gerçekleştirme olanaklarını tehdit ediyor ve Suriye’nin görece istikrarlı bölgesindeki düzeni bozuyor” dedi.

'IŞİD'E KARŞI MÜCADELE GÜÇ DURUMDA OLACAK'

Türkiye’nin Afrin'e yönelik operasyonunun uluslararası güçlerin IŞİD’e karşı mücadelesini güçleştireceği, IŞİD ve diğer terör örgütlerine toparlanma şansı vereceği uyarısında bulunan çağrıcılar, Afrin operasyonunun Erdoğan iktidarının Kürtler ve Kürtlerin yaşadığı bölgelere yönelik ilk operasyonu olmadığına dikkat çekti.

'FATURA AFRİN HALKINA ÇIKARILIYOR'

Vekiller açıklamalarının devamında “Rusya da tavır almayıp bölgedeki askerlerini geri çekti ve Türkiye’ye özgürce hareket etme olanağı tanıdı. Tüm bunlardan büyük güçlerin bölgeyi paylaştıkları ve faturayı Afrin’de yaşayan insanlara çıkardıkları izlenimi çıkıyor" ifadelerini kullandı.

'ÇÖZÜME BARIŞ MASASINDA ULAŞILIR'

Milletvekilleri, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin uluslararası yasalara saygı gösterilmesini sağlamasını ve sivilleri korunmasını talep etmesi gerektiğini belirttikten ve “Savaşın çözümüne sadece görüşme masasında ulaşılabilir ve Türkiye ile Kürtlerin anlaşmazlıkları da uzlaşma süreci ve siyasi tartışmalarla çözülmelidir” dedi.

Vekiller, siddetin artmasının yanlış yönde gelişmelere yol açacağı, uzlaşma ve kalıcı bir barışın gerçekleşmesini erteleyeceği uyarısında bulundu.