İstiklal Caddesi'nde patlama: 5 kişi hayatını kaybetti

İstiklal Caddesi'nde patlama: 5 kişi hayatını kaybetti

Güncelleme 16.00

Saldırının ardından Haseki hastanesine kaldırılan ve burada yaşamını yitiren yaralı kadının İsrail vatandaşı olduğu duyuruldu. 


Güncelleme 15.30

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van'da yaptığı konuşmada İstanbul Taksim'de meydana gelen bombalı saldırıyı kınadığını söyledi.

Demirtaş, öğlen saatlerinde partisi tarafından İtfaiye Meydanı'nda düzenlenen Halk Buluşması mitingine katılarak burada konuşma yaptı. Demirtaş, konuşmasına İstanbul Taksim'de meydana gelen canlı bomba eylemine değinerek başladı. Demirtaş, "İstanbul Taksim'de direk sivilleri hedef alan bir terör saldırısı oldu. Bir kez daha bunu buradan söylüyorum. Bu saldırıyı kınıyorum. Hükümet bu tür patlamalara alışmış olabilir, ama biz alışmayacağız" dedi.


Güncelleme 15.15

Patlama anına ilişkin yeni bir görüntü ortaya çıktı:

Güncelleme 14.40

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: "Milletimiz Allah'a çok şükür güzel bir sınav veriyor. Daha da diri, canlı bir şekilde bu örgütlerin istediklerine boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Güncelleme 14.29

Sağlık Bakanlığı yaralıların hangi hastanede yattığını ve uyruğunu içeren listeyi açıkladı. Yaralılar arasında Alman, İsrail, İzlanda, İrlanda, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları var.


Güncelleme 14.10

İstanbul Beyoğlu'ndaki patlama sonrası CHP MYK acil toplanarak gelişmeleri değerlendirdi. Toplantı sonrası bir açıklama yapan CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, " Türkiye teröre alışmayacak, terörün normalleşmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Hükümete çağrıda bulunan Böke şöyle konuştu: "Çok açık bir talebimiz var, acil önlem alınarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır. Her gün kaybettiğimiz canları korumakla yükümlü bir hükümet var. Bütün siyasi sorumluları bu olay karşısında siyasi sorumluluklarını değerlendirmeye kuvvetle davet ediyoruz. Türkiye teröre alışmayacak, kanıksamayacak. Terörün normalleşmesine izin vermeyeceğiz. Bugün MYK'mız konuyla ilgili acil değerlendirme toplantısı yaptı, yapmaya devam edeceğiz. Milletimizin başı sağolsun, bu olay son olsun."


Güncelleme 14.03

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, "Bugün İstiklal'de yaşanan patlama dolayısıyla çok üzgünüm. Düşüncelerim olaydan etkilenenler ve aileleriyle." dedi. 

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "İstanbul'daki saldırı alçakça ve korkakça" ifadelerini kullandı. 


Güncelleme 14.00

Hükümet üyeleri programlarını iptal etti. İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde Başbakan Davutoğlu ve bakanların katılımıyla 'güvenlik zirvesi' gerçekleştirilecek. 


Güncelleme 13.40

HDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada İstanbul'daki saldırı lanetlendi. 

HDP'den yapılan açıklama şu şekilde:

"İstanbul İstiklal Caddesi’nde bu sabah meydana gelen bombalı saldırıyı lanetliyoruz. Sivil yurttaşlarımızın bulunduğu bir yerde, her gün ve saatte insanların işine gittiği, alışveriş yaptığı bir mahalde yapılan bu saldırı, kim tarafından yapılmış olursa olsun asla kabul edilemez, mazur gösterilemez. Bu saldırı da önceki Ankara saldırısında olduğu gibi doğrudan sivilleri hedef alan bir terör eylemidir.

Bu saldırıda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Türkiye toplumu her geçen gün Saray’ın ve siyasi iktidarın iç ve dış politikadaki yanlış ve tutarsız politikaları, devlet şiddetini arttıran, özgürlükler alanını daraltan uygulamaları nedeniyle büyük bir kutuplaşma, bölünme, ayrışma ve nefret söylemi yükselişi ile karşı karşıyadır.

Demokratik siyaset alanının gitgide daraltıldığı ve bir olağanüstü hal durumuna ilerlenen bu ortamdan hızla çıkılmalı ve her türlü siyasal toplumsal sorunumuza Meclis’te bulunan partiler demokratik çözümler üretecek adımlar atmalıdır. Sağduyulu bir müzakere ortamının yaratılması acil ihtiyaçtır.

Tüm demokrasi ve barış güçleri, demokrat ve vicdan sahibi her yurttaşımız, sivil toplum örgütleri bu yönde gelişmelerin yaşanabilmesi için girişimde bulunmalıdır. Geçen her gün tahribat artmaktadır.

Saldırıyı bir kez daha en sert şekilde kınıyor, tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz."


Güncelleme 13.30

Almanya Dışişleri Bakanlığı Türkiye'deki vatandaşlarına “otelinizden çıkmayın" çağrısı yaptı.  Öte yandan ABD İstanbul Başkonsolosluğu, "İstiklal'deki patlamanın şoku ve üzüntüsü içindeyiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerinin yasını paylaşıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" açıklaması yaptı. 


Güncelleme 13.10

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "7'si ağır 36 yaralı var. Yaralılardan 12'si yabancı uyruklu" dedi. 

Sağlık Bakanı'nın açıklaması şu şekilde:

"Son dönemde bu ağır tablolarla ne yazık ki karşı karşıyayız. Milletimizin insani değerleriyle, birlik ve beraberliğimizi merkeze alarak bu hain emelleri olan zihniyetle mücadeleyi başarıyla sürdüreceğiz. Hainler asla başaramayacak, insanlık katilleri asla başaramayacak. Saat 10.55, 10:58 sularında bir canlı bomba saldırısıyla karşı karşıya kaldık. 4 vatandaşımızı kaybettik, 36 yaralıdan 7’sinin durumu ağır, 4 yaralımız ameliyat sürecinde. Umarım ki kayıplarımız olmaz. Milletimizin başı sağolsun diyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yaralıların yaklaşık 12’sinin yabancı uyruklu olduğu bilgisi var. Tespitler daha da netleşir. Neticede kaybedilen vatandaşlarımız ve yabancı da olsa insanı kaybediyoruz. Katledenler de insanı katlediyorlar. Ülkemizin de, milletimizin de, insanlığın da uzak kalmasını temenni ediyorum. Bursa’daki programı yarıda keserek İstanbul’da sayın başbakanımızın yapacağı toplantıya gidiyorum. Emniyet, istihbarat bütün tedbirleri alıyordur, alacaktır. Ama öyle bir hain eylem ki kendisini katlederken birilerini de katledebilme yönlendirmesi yapabilen bir irade var. Bir insanın kendisini katlederken başkalarını da katledebilme noktasına gelmiş olmasının istihbaratla yakalanabilme zorluğunu insanımız da, kamuoyu da biliyor."


Güncelleme 13.00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çırağan Sarayı'nda İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile ortak basın toplantısı konuştu. Çavuşoğlu, "Ölenlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Sivil insanları hedef almıştır. Teröre karşı mücadelemiz sürecektir. Dünyadan da beklentimiz budur. Teröre karşı ortak hareket etmemiz lazım. Sayın Zarif'le de teröre karşı işbirliğini konuştuk." ifadelerini kullandı. 


Güncelleme 12.50

İsrail Dışişleri Bakanlığı, saldırıda üç İsrail vatandaşının yaralandığını duyurdu.


Güncelleme 12.45

Saldırının İstiklal Caddesi ile Galatasaray Meydanı'na çıkan Balo Sokak kesişiminde gerçekleştiği ve canlı bombanın kendisini bir turist grubu içinde patlattığı bildirildi. 


Güncelleme 12.33

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Teröre alışmayacağız, kanıksamayacağız, karşısında geri adım atmayacağız. Günlük hayata devam edeceğiz." açıklamasında bulundu. 


Güncelleme 12.28

Sağlık Bakanlığı, "İstanbul Taksim İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen patlama olayı sonrasında 112 Komuta Kontrol Merkezimize ilk çağrı saat 10.58 itibariyle gelmiş olup, saat 11.04'de ambulanslarımız olay yerine ulaşmıştır. 28 adet 112 ambulansı ile olay yerindeki yaralılara müdahale edilmiş ve hastanelere nakiller gerçekleştirilmektedir" açıklamasında bulundu.


Güncelleme 12:19

İstiklal Caddesi'ndeki patlamayla ilgili haberlere yayın yasağı getirildi.


Güncelleme 12:15

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Nişantaşı ve başka yerlerdeki patlama iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Şahin, gazetecilerin saldırı ihbarları ve istihbaratla ilgili sorularına yanıt vermedi.


Güncelleme 12:05

İstanbul Valisi Vasip Şahin: "Taksim'deki patlamada 5 kişi hayatını kaybetti, 3'ü ağır 19 kişi yaralandı."


Beyoğlu İstiklal Caddesi'ne açılan Balo Sokak'ta bu sabah bir patlama meydana geldi. Patlamanın Beyoğlu Kaymakamlığı yakınında gerçekleştiği bildirildi. 

Olayda dört kişinin öldüğü, 20 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. 

Yaralıların durumunun ağır olduğu bildirildi. Patlamanın meydana geldiği bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. 

Taksim'e polis, ambulans, itfaiye dışında araç girişine izin verilmiyor. Cadde yaya girişine kapatıldı.

Patlama anı çevredeki bir güvenlik kamerasına şöyle yansıdı:

Saldırıdan kısa bir süre sonra olay yerinden gelen görüntüler şöyle:

Canlı bomba saldırısının tanıkları olayı anlattı: