İşte Oscar ödüllü 'Beyaz Baretliler'in IŞİD ve El Kaide ile bağlantıları

İşte Oscar ödüllü 'Beyaz Baretliler'in IŞİD ve El Kaide ile bağlantıları

Suriye'de "sivil savunma" adı altında faaliyet gösteren ve Batı medyası tarafından kahramanlaştırılan 'Beyaz Baretliler'in IŞİD ve El Kaide ile olan bağları ortaya döküldü.

İleri Haber

Suriye'de 2013 yılında başlayan savaşta, Batı ülkeleri ve Suudi Arabistan ile Türkiye gibi bölge ülkeleri tarafından silahlandırılan ve desteklenen cihatçıların yanı sıra kendilerine "Suriye Sivil Savunması" adını veren ancak daha çok 'Beyaz Baretliler' olarak bilinen oluşum da önemli rol oynadı. 

'Beyaz Baretliler' savaşın başlarında Adana'da Arama Kurtarma Derneği (AKUT) tarafından ilk gruba verilen eğitimle kurulmuştu. Sonrasında binlerce üyeye ulaşan oluşum, Suriye'de cihatçıların elindeki bölgelerde "sivil savunma" adı altında çeşitli faaliyetler yürüttü. 'Beyaz Baretliler'in asıl misyonu ise Suriye hükümetini tüm dünyaya "halkını katleden zalim diktatörlük" olarak sunup cihatçıların savaşını meşrulaştırmaktı. 

Batı medyası tarafından bol bol övülen ve kurtardıkları iddia edilen sivillerin haberleriyle adeta kahramanlaştırılan 'Beyaz Baretliler'in ünü, Orlando von Einsiedel'in yönetmenliğinde hazırlanan "White Helmets" adlı belgesele Oscar ödülü verilmesiyle birlikte daha da arttı.

Çoğu kez dekor sahneler hazırlayarak ya da çeşitli görsel tekniklerle gerçek olmayan görüntüler oluşturarak "sivilleri kurtarma operasyonu" düzenlediği ortaya çıkan 'Beyaz Baretliler', şovlarını "Mannequin Challenge" videosu çekecek kadar ileri götürmüşler, sonrasında ise bu video için özür dilemek zorunda kalmışlardı. 

'Beyaz Baretliler' son büyük gösterilerini geçtiğimiz nisan ayında cihatçıların elindeki son bölge olan İdlib'de sergilemişti. İdlib'e bağlı Han Şeyhun kasabasında Suriye ordusu tarafından kimayasal saldırı düzenlendiği yalanını yayan 'Beyaz Baretliler'in üyeleri, herhangi bir önlem almaksızın "kimyasal saldırı mağdurlarına" temas ettikleri görüntülerle gündeme gelmişti. 

Oyunculuklarıyla Oscar ödülünü hak eden 'Beyaz Baretliler'in en karanlık yönü ise silahlı gruplarla olan ilişkileriydi. Oluşumun El Kaide bağlantılı Nusra Cephesiyle olan ilişkisini ortaya koyan haberler, Batı medyası tarafından ciddi bir sansüre uğradı. 

Russia Insider'dan Sophie Mangal, İdlib'de "sivil savunma" faaliyeti yürüten 'Beyaz Baretliler' üyelerinin, başta Nusra Cephesi öncülüğünde kurulan Tahrir el-Şam ve IŞİD olmak üzere çeşitli silahlı gruplarla ilişkisini ortaya koyan bir sosyal medya araştırması gerçekleştirdi. 'Beyaz Baretliler' üyesi 65 kişinin Facebook paylaşımlarının yer aldığı araştırma, oluşumun cihatçı gruplarla bağlantılarını açıkça ortaya koyuyor. Paylaşımlardan bazıları şu şekilde:

image

Mohammad Jnued adlı 'Beyaz Baretliler' üyesinin IŞİD, Nusra Cephesi, Cund-ul Aksa ve Ahrar el-Şam gibi cihatçı örgütlere yönelik övgülerinin yer aldığı paylaşımlar

image

image

image

Ibrahim Abu Mohammed adlı 'Beyaz Baretliler' üyesinin IŞİD'e destek niteliğindeki paylaşımı

image

image

Mohammed Albakry adlı 'Beyaz Baretliler' üyesi, Nusra Cephesi'ni överken, hayatını kaybeden bir Suriyeli askerin de fotoprafını paylaşıyor

image

image

image

Laith Ahmed adlı 'Beyaz Baretliler' üyesinin, Nusra Cephesi'nin kurduğu Fetih el-Şam'ı desteklediği paylaşımları

image

image

Muawiya Hassan Agha adlı 'Beyaz Baretliler' üyesinin Cund el-Aksa saldırısında öldürülen Suriye askerine ilişkin paylaşımı

image

image

image

Mohammed Obed adlı 'Beyaz Baretliler' üyesinin Ahrar el-Şam'a yönelik desteğine ilişkin paylaşımları

image

image

image

Mustafa Alahmad adlı 'Beyaz Baretliler' üyesinin, Ahrar el-Şam'ı övdüğü paylaşımı

image

 

image

Mohammed Abdul Rahman adlı 'Beyaz Baretliler' üyesinin, El Kaide'nin Suriye'deki lideri Abu Mohammad al-Jolani'nin fotoğrafının yer aldığı paylaşımı

image

image

image