İstanbul'daki Goran Bregovic konserinde Yugoslavya coşkusu: Yaşasın halkların kardeşliği!

İstanbul'daki Goran Bregovic konserinde Yugoslavya coşkusu: Yaşasın halkların kardeşliği!

Dünyaca ünlü Yugoslav müzisyen Goran Bregoviç ve efsanevi Yugoslav rock grubu Bijelo Dugme Türkiye'de konser verdi.

@murarbuyukyilmz

Dünyaca ünlü Yugoslav müzisyen Goran Bregoviç ve efsanevi Yugoslav rock grubu Bijelo Dugme dün akşam Türkiye’de hayranları ile buluştu. Volkswagen Arena’da saat 21.00’de başlayan konsere binlerce kişi katıldı.

Boşnak, Sırp ve Hırvat kökenli müzisyenlerden oluşan efsanevi rock grubu Bijelo Dugme, 80’li yıllarda Yugoslavya müziğinin dünyanın dört bir yerinde tanınmasını sağlamıştı.

Yugoslavya’nın dağılma sürecinde, Balkan halklarının kardeşliğini ve birliğini savunan geniş kitleler, kendilerini Goran Bregovic’in de içerisinde yer aldığı Bijelo Dugme müzikleri ile ifade etmiş, bu anlamda Bijelo Dugme grubu, sosyalist Yugoslavya’ya olan özlemle birlikte anılmıştı.

On yıllar sonra grup tekrar bir araya geldiğinde, dünyanın dört bir tarafında emperyalizmin kışkırtması sonucu ortaya çıkan iç savaştan kaçmış olan Balkan göçmenleri ile tekrar buluştu ve her konserde Yugoslavya coşkulu bir şekilde anılmaya başlandı.

Dünkü gerekleştirilen İstanbul konserine de Yugoslavya coşkusu damga vurdu. Konserde dinleyiciler tarafından sık sık Yugoslavya Komünist Partisi’nin de sloganları olan “bratstvo i jedinstvo” (kardeşlik, birlik); “druze tito mi ti se kunemo da satvoga puta ne skrenemo” (yoldaş Tito senin yolundan dönmeyeceğiz) sloganları atıldı. 

YUGOSLAVYA BAYRAĞI AÇILDI 

Konserde, İstanbul’daki Boşnak mahallelerinden gelen gençlerin büyük bir Yugoslavya bayrağı açması konser alanında büyük coşkuya neden oldu. Konser sırasında yüzlerce insan bayrak ile fotoğraf çektirirken, bayrağın elden ele tüm konser alanında dolaşması üzerine Goran Bregovic sahneden “eski güzel günleri özlüyoruz” dedi. 

YUGOSLAVYA SOSYALİST FEDERAL HALK CUMHURİYETİ NEDİR? 

Yugoslavya Sosyalist Federal Halk Cumhuriyeti, 2. Dünya Savaşı sonrası, 1946’da Balkanlar’da kurulmuş ve 1963 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Halk Cumhuriyeti ismini almıştır.

Sosyalist cumhuriyetin ilk başkanı Josip Broz Tito’dur. Ülke, 1991 senesinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğini’nin çözülmesi sonrası, emperyalizmin müdahaleleri sonucu bir iç savaş yaşamış ve 1992 senesinde yıkılmıştır.

Yaşanan iç savaşta binlerce insan katledilmiş, toplu göçler yaşanmış ve ülke toprakları zamanla 7 parçaya bölünmüştür.

Bugün eski Yugoslavya topraklarında Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

Sosyalist Yugoslavya’da kardeşlik ve birlik içinde, ekonomik ve sosyal refah düzeyi, oldukça yüksek standartlarda yaşayan milyonlarca insan, 1992 syılından bu yana emperyalistlerin ve yerli faşist güçlerin kışkırtmaları ile bugün hala etnik temelli savaş tehlikesi altında ve derin bir yoksulluk içerisinde yaşamaktadır.

İnsanlık o eski güzel günleri özlüyor...

DAHA FAZLA