İstanbul'da 'kalekol' açıldı, vali ‘mutlu yaşam ve sûkunun yolu bu’ dedi

İstanbul'da 'kalekol' açıldı, vali ‘mutlu yaşam ve sûkunun yolu bu’ dedi

İstanbul Başakşehir’de, sınır bölgelerinde inşa edilen ‘kalekol’ yapıldı. Açılışa katılan İstanbul Valisi Şahin, huzur, sükun ve mutluluğun yolunun kalekolla sağlanacağını savundu.

İstanbul Başakşehir'de 'kalekol' olarak bilinen üst düzey yüksek güvenlikli karakol açıldı.

TEM, Özel Tim, Çevik Kuvvet ve asayiş polislerinin konuşlandırılacağı bu merkezden, Başakşehir, Avcılar, Küçükçekmece, Esenyurt, Esenler, Bağcılar ve Arnavutköy ilçelerindeki toplumsal olaylara “hızlı müdahalenin” hedeflendiği kaydedildi.

VALİYE GÖRE ‘MUTLU YAŞAM VE SÛKUN'UN YOLU KALEKOL

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan Başakşehir Şahintepe mahallesindeki kalekolun açılış törenine katıldı. Törende konuşan Vali Şahin, "İnsanoğlunun en temel ihtiyacı beslenme ihtiyacıdır. Onun hemen akabinde güvenlik ihtiyacı vardır. Beslenmeden sonra eğer güvenliğiniz yoksa, sizin o yaşamdan beklediğiniz kaliteyi ve huzuru bulmanız mümkün değil. Dolayısıyla devletin de en önemli görevlerinden birisi, vatandaşının huzurunu, sükununu ve mutlu yaşamasını sağlamaktır. Bizler de İstanbul'da bu noktada elimizden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ: BU KENT İÇİN HAYALLERİM VAR

Güvenlik açısından İstanbulla ilgili hayallerinin olduğunu belirten İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan ise, "Birinci önceliğimiz terör. En önemli mücadele terörle ilgili kısmı. Sırasıyla devam eden, toplumsal, asayiş ve diğer olaylar. Ben şöyle bir şey hayal ediyorum: vatandaş 'imdat' dediğinde, yardım istediğimde gelebileceğimiz en kısa sürede bizim için en kıymetli şey” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kalekolun açılışı yapıldı; protokol üyeleri, emniyet mensupları ve mahalle sakinlerine kalekol gezdirildi.

3 BİN METREKARELİK ALAN, 2 KULE

Yaklaşık 3 bin metrekarelik alanın üzerine inşa edilen kalekolun yüksek duvarları bulunuyor. Kalekolun çevresini saran bu duvarların kalındığı 30 santimetre. 10 metre yüksekliğinde 2 kulesi olan kalekolun camları da kurşun geçirmez. Kalekolda 5 ofis, 2 yatakhane, çok amaçlı kafeterya, dinleme alanları ve nezarethaneler bulunuyor.

KALEKOL NEDİR?

‘Kalekol’ olarak tabir edilen ‘sınır’ karakolları, yüksek güvenlik içeren 8 özelliğiyle dikkat çekiyor. Karakolların duvarları havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor. Duvarlara çelik tellerle mukavemet takviyesi yapılıyor.

Tüm binalar 80 santimetre kalınlığında taş duvarla kaplanırken, karakol kapıları çelik, pencereleri de kurşun geçirmez camla kaplanıyor. Dış saldırılardan korunmak için karakol binalarının etrafında koruyucu betonarme perde duvarlar yer alıyor. Karakollardaki nöbetçi kuleleri 12 metre uzunluğuyla dikkat çekerken, askerlerin güvenli şekilde nöbet kulelerine gitmesi için alttan tünel yollar inşa ediliyor. Son teknolojiyle inşa edilen karakolların görüntülü iletişim sağlayan sistemlerle duvar dışında geniş hendeklerle donatılıyor.