İstanbul Üniversitesi'nin Botanik Bahçesi Diyanet’e tahsis edilmiş!

İstanbul Üniversitesi'nin Botanik Bahçesi Diyanet’e tahsis edilmiş!

İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere 2015’te sessiz sedasız Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiği ortaya çıktı.

İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi 1995'te sit alanı ilan edilmiş ve içindeki bitkiler yerinde korunması gerekli tabiat varlıkları olarak tescillenmişti.


Türkiye'nin en eski, dünyanın da en saygın botanik bahçelerinden olan  İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Fatih Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu'nun geçtiğimiz ay konuyla ilgili BİMER'e yaptığı başvuru sonucu botanik Bahçesi’nin 2015 yılında sessiz sedasız bir şekilde Diyanet’e tahsis edildiği ortaya çıktı.

Sözcü’den Özlem Güvenli’nin haberine göre, BİMER’in yanıtında, 2015'te İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nden alınan muvafakat ile Hazine'ye ait olan üniversiteye tahsis edilmiş arazinin 14 bin 878 metrekarelik kısmının tahsisinin kaldırıldığı belirtildi. Bu alandaki Botanik Anabilim Dalı binası, yeni inşa edilecek Biyoloji Bölümü binasına taşınıncaya kadar süre verilmek kaydıyla, müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsisinin uygun görüldüğü kaydedildi.

BAHÇE'NİN TARİHÇESİ

İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü, 1933 yılındaki üniversite reformu ile bizzat Atatürk’ün daveti üzerine Türkiye’ye gelen ünlü botanikçiler Prof. Dr. Alfred Heilbronn ve Prof. Dr. Leo Brauner tarafından kuruldu. Bölüme bağlı botanik bahçesi de 1935 yılının ilkbaharında İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi adı ile hizmete girdi. İstanbul Üniversitesine bağlı  bir botanik bahçesi kurulması fikri Prof. Dr. Heilbronn’a aittir. Bahçenin kuruluş ve düzenleme çalışmalarında Prof. Hilbronn’a, Prof. Dr. L.  Brauner ve Alman bahçe uzmanı W. Stephan destek verdi. Bahçe hizmete girdikten sonra kuruluşunu sağlayan bu üç bilim adamı, 1935 yılında İstanbul Üniversitesi Nebatat Bahçesinin Tohum Kataloğunu yayınladı. 12 Aralık 2003 günü yapılan bir bilimsel toplantının ardından bahçenin adı “İstanbul Üniversitesi, Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi” olarak değiştirildi.

Bugün İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde, ağaç, çalı, otsu, tropik ve subtropik yaklaşık 5000 adet bitki bulunuyor. Bahçe, bitki çeşitliliği ve Türkiye’de en eski botanik bahçesi unvanı ile gerek yurt  içi gerekse yurt dışında (400 botanik bahçesi ile tohum alış-verişi yapmaktadır) tanınan, saygın bir konuma sahip. Bahçe ve seralar her yıl 1000′den fazla Biyoloji lisans öğrencisinin eğitim ve öğretimine katkıda bulunurken belirli günlerde de ilköğretim öğrencilerine, İstanbul ve yakın çevresinde yaşayan insanlara ve yabancı konuklara, bitki  dünyasından ilginç örnekler sunmakta.

DAHA FAZLA