İstanbul Şehir Tiyatroları’nda çok sayıda oyuncu ve yönetmen açığa alındı

İstanbul Şehir Tiyatroları’nda çok sayıda oyuncu ve yönetmen açığa alındı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlattığı darbe soruşturmasını kurumlardaki muhalif isimlere yönelik tasfiye operasyonuna çeviren AKP hükümeti bu sefer de tiyatro sanatçılarını hedef aldı. AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sevinç Erbulak ve Kemal Kocatürk’ün de aralarında olduğu şehir tiyatrolarında görevli çok sayıda oyuncu ve yönetmeni ‘sakıncalı’ bularak görevden uzaklaştırdı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlattığı darbe soruşturmasını kurumlardaki muhalif isimlere yönelik tasfiye operasyonuna çeviren AKP hükümeti bu sefer de tiyatro sanatçılarını hedef aldı.

Çok sayıda sendikalı ve muhalif ismi görevden uzaklaştırarak tasfiye eden AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB); hükümetin olağanüstü hal (OHAL) ilanının ardından yayınladığı 667 No’lu Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) dayanarak İBB Şehir Tiyatroları’nda görevli aralarında Sevinç Erbulak ve Kemal Kocatürk’ün olduğu çok sayıda oyuncu ve yönetmeni ‘sakıncalı’ bularak görevden uzaklaştırdı.

Görevden uzaklaştırma gerekçesi ise son günlerde adı sık sık duyulan ve darbe soruşturması bahane edilerek tasfiyelerin dayandırıldığı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 137. maddesi. Söz konusu maddede “Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir” ifadeleriyle sanatçıların sakıncalı olduğu belirtildi.

BELEDİYE ÇALIŞANLARI, SENDİKA TEMSİLCİLERİ, TİYATRO SANATÇILARI…ÇOK SAYIDA KİŞİ TASFİYE EDİLDİ!

AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi hükümetin muhaliflere yönelik başlattığı cadı avını sürdürmekte kararlı. Çok sayıda personelini açığa alan belediye bu sefer de Şehir Tiyatroları Müdürlüğü’nde görevli oyuncu Sevinç Erbulak, Mahberi Mertoğlu, yönetmen Ragıp Yavuz ve Kemal Kocatürk’ü görevden uzaklaştırdı. Bilgiyi İleri Haber’e, aynı kanun kapsamında görevden uzaklaştırılan Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Avrupa Yakası Raylı Sistemler Müdürlüğü’nde Bilgisayar İşletmeni olarak görev yapan ve aynı zamanda KESK’e bağlı Tüm Bel Sen 5 No’lu Şube Başkanı Nazife Tosu verdi.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 137. maddesi ile 667 No’lu KHK’nın 4. maddesinin 1. fıkrasının e bendi uyarınca göre görevden uzaklaştırıldığını ifade eden Tosu, belediyede Tüm Bel Sen’in 13 üyesinin açığa alındığı bilgisini verdi. (Söz konusu kanunun ilgili bendi şöyle: “Mahalli idareler personeli, valinin başkanlığında toplanan ve vali tarafından belirlenen kurulun teklifi üzerine İçişleri Bakanının onayıyla kamu görevinden çıkarılır.”

Amacın muhalif olan kim varsa soruşturulmaya dahil edilerek, soruşturmanın seyrini başka yerlere çekerek ‘fırsat bu fırsat’ tavrıyla muhalifleri etkisiz hale getirmek olduğunu ifade eden Tosu, sendikaların da içlerinin boşaltılmaya çalışıldığını söyledi.

‘MÜCADELE ETTİĞİMİZ ŞEYLE SUÇLANMAK AĞRIMIZA GİDİYOR’

“Amaç darbelere darbecilere karşı mücadeleyse biz zaten bunlara karşıyız” diyen Tosu şunları söyledi: 

“Biz darbelere karşı duruşu son derece dik ve belli olan kurumlar ve bireyleriz. Bu arada amaç soruşturmayı amacından savuşturmak. Kamuoyuna yansıtırken de şu kadar darbeciden, şu kadar ‘paralelci’den kurtulduk olduğunu iddia ediyorlar. Hiçbir ön soruşturma yapılmadan bu kararın direk bize tebliğ edilmesi ne hukuki ne de etik. Onun ötesinde bana zul geliyor, eminim ki herkese de öyle geliyordu; hayatımız boyunca mücadele ettiğimiz mekanizmanın içine dahil edilmek insanı itibarsızlaştırarak, onurunu ve gururunu zedeleyen bir çalışma.”

KARAR SANATÇILARA TEBLİĞ EDİLDİ

Taosu, Şehir Tiyatroları Müdürlüğü’nde görevli oyuncular Sevinç Erbulak ve Mahberi Mertoğlu ile yönetmen Ragıp Yavuz ve Kemal Kocatürk’ün de aynı kanun kapsamında açığa alındığını ve kararını sanatçılara tebliğ edildiği bilgisini verdi.

Sanatçıların tasfiyelerini sert sözlerle eleştiren Tosu, belediyenin uzun zamandır tiyatrolardaki muhalif isimlere yönelik tasfiyelerini sürdürdüğünü hatırlatarak, kararın belediyenin sanata ve sanatçıya verdiği değeri işaret ettiğini belirterek, tiyatrolarda etkileyemedikleri isimleri ve oyunlarda toplumsal mesaj veren yönetmenlerin önüne geçmek için yapılmış bir durum olduğunu söyledi.