İşsizlik, yoksulluk, mobbing: Son 5 yılda en az 284 işçi intihar etti!

İşsizlik, yoksulluk, mobbing: Son 5 yılda en az 284 işçi intihar etti!

İşsizlik ve yoksulluk isyanıyla intihar eden, kendini yakan işçilerin damgasını vurduğu 2018’in ilk ayında en az 141 işçi hayatını kaybetti. Son 5 yılda ise en az 284 işçi ağır çalışma koşulları, mobbing ve işsizlik nedeniyle yaşamına son verdi.

İleri Haber

Yılın ilk ayında da yine yurdun dört bir yanında iş cinayetleri meydana geldi.

Yoksulluk nedeniyle kendini yakan işçilerin damga vurduğu 2018’in ilk ayında en az 141 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

ÇOCUK İŞÇİLER YİNE İŞ CİNAYETLERİNDE CAN VERDİ…

141 emekçinin 120’si ücretli (işçi ve memur); 21’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Hayatını kaybeden işçilerden 2’si kadın. Önlem alındığı takdirde önlenebilir olan iş cinayetlerinde 2’si 14 yaş ve altında olmak üzere 5 de çocuk çalışırken can verdi.

10 GÖÇMEN İŞÇİ…

Savaş nedeniyle yurtlarından göçen 10 göçmen işçi de Ocak ayında hayatını kaybetti. Söz konusu işçilerin 5’i Suriyeli, 2’si Afgan, 2’si Pakistanlı ve 1’i Tacik.

İNŞAAT SEKTÖRÜ EMEKÇİLERİN KANINI EMİYOR

İş cinayetleri en fazla yine güvencesiz ve güvenliksiz çalışmanın yaygın olduğu inşaat sektöründe yaşandı. İnşaat sektöründen sonra en fazla ölüm, tarım, metal, taşımacılık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.

EN FAZLA ÖLÜM SANAYİ HAVZALARINDA

En fazla ölüm yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük sonucu yaşanırken; en fazla iş cinayeti İstanbul, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Aydın ve İzmir’de meydana geldi.

ÖLENLERİN YÜZDE 92’Sİ SENDİKASIZ

Hayatını kaybeden işçilerin 11’i (yüzde 8) sendikalı işçi, 130 işçi ise (yüzde 92) sendikasız olduğu öğrenildi.

OCAK 2018: İŞÇİ İNTİHARLARI DAMGA VURDU

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi hazırladığı raporda, Ocak ayına damga vuran işçi intiharlarına yer verildi.

“İşçiler neden intihar ediyor?” sorusu yöneltilen raporda cevaplar şöyle anlatıldı:

“Dünya işçi hareketi içinde intiharlar işe bağlı nedenler kapsamında ele alındı. 1980’li yılların sonunda Japonya’da ‘karojisatsu’ kavramı ile tanımlandı. Bir işçi intiharının işe bağlı olduğunun kanıtlanması için şu özelliklere bakıldı:

1- Günde 10-16 saat arasında çalışmış olmak,

2- 4 hafta üst üste ortalama 65 saat ve üzerinde çalışmış olmak,

3- 8 hafta üst üste 60 saat ve üzerinde çalışmış olmak.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU

Özellikle neoliberal saldırı politikalarının hayata geçirilmesi ile birlikte güvencesiz çalışma koşulları işçilerin yaşamını ciddi olarak tehdit etmeye başladı ve iş kazaları da hızla arttı. Halbuki iş kazaları gerekli önlemler alındığında ortadan kaldırılabilir. Yani işe bağlı intiharlar da önlenebilir bir sağlık sorunudur. Ancak önlenebilmesi için öncelikle iş kazası olarak kabul edilmesi gereklidir. İşe bağlı intiharların iş kazası olarak kabul edilebilmesi için ise çalışma ile ilişkili olduğunun ispatlanması gerekmektedir. Bu durumun zorluğu sorunun tanılanmasını ve boyutunu görünür kılmayı engellemektedir.

İşe bağlı intihar girişiminde bulunmadan önce işçilerde depresyon, tükenmişlik sendromu, kronik yorgunluk ve muhakeme yeteneğini yitirme gibi zihinsel belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerin beraberinde çalışanlarda baş ağrısı, mide ağrısı, ishal, kabızlık, hafif ateş gibi fiziksel belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.

RENAULT VE İPHONE’DA İNTİHAR VAKALARI

İşe bağlı intiharlar sadece Japonya’ya özgü değil. Fransa’da Renault ile Peugeot araba fabrikalarında ve France Telecom’da, Avustralya’da telekomünikasyon işçilerinde, Çin’de bulunan iPod, iPhone ve iPad üreten Foxconn fabrikasında iş kaynaklı intiharlar yaşandı.

‘İNTİHAR ETMEYECEĞİM’ TAAHÜDÜ

Öyle ki Apple firması ‘İntihar etmeyeceğim kendime iyi bakacağım’ diye yazılı taahhüt almaya başladı. Sonuç olarak işçilerin büyük mücadeleler sonucunda elde ettikleri; ‘8 saat, sendikalı, insana yaraşır şekilde çalışma hakkı’ ellerinden alınmakta ve her geçen gün güvencesiz çalışma koşullarıyla daha da kötüye gitmektedir. İşe bağlı intiharlar da güvencesiz çalışmanın işçilerin sağlığına olan bir yansımasıdır.

OCAK AYINDA 6, SON 5 YILDA 284 İŞÇİ İNTİHAR SONUCU HAYATINI KAYBETTİ!

Ocak ayında 6 emekçi intihar sonucu yaşamını yitirdi.

Türkiye’de yasalara göre işyeri içinde gerçekleşen her intihar, nedeni ne olursa olsun ‘iş cinayeti’ kapsamındadır.  İSİG’in tespit edebildiği verilere göre 2013 yılında en az 15 işçi, 2014 yılında en az 25, 2015 yılında en az 59, 2016 yılında en az 90, 2017 yılında ise en az 89 işçi işyeri içinde (işyeri dışında ise işe bağlı olarak) intihar ederek yaşamını yitirdi. Ocak ayı ile birlikte son 5 yılda toplam en az 284 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

[ih2]

İŞSİZLİK, BORÇ, MOBBİNG…

Yaşamına son veren işçilerin tespit edilebildiği kadarıyla intihar nedenleri; borç, mobbing ve işsizlik.

MECLİS ÖNÜNDE VE BALIKESİR’DE KENDİNİ YAKAN İŞÇİLER

Ocak ayına damga vuran işçi intiharlarından ilki, Meclis önünde kendini yakan ve ağır yanıklarla kurtulan işçi Sıtkı Aydın oldu. İleri Haber’e konuşan Aydın, 2013 yılında Sinpaş Altınoran inşaatında 3.kattan düşen Aydın’a patron tarafından yalnızca 200 TL verildi. 5 senedir adalet arayan işçinin davasında, 6 hâkim değişti. İşsiz kalan işçi, ihtiyaçları için 30 bin TL kredi çekti. İşsizlik, sefalet ve borca mahkum edilen işçi, 3 kez Saray’a yazdığını ve kendisine cevap verilmediğini anlatmıştı.

Bir diğer işçi de Balıkesir Belediyesi önünde kendini yakan Mustafa Birgül. Birgül, “Öyle yapıyorum olmuyor böyle yapıyorum. Taş taşıyayım, çöpçülük yapayım ama işim olsun. İbreti alem olsun diye kendimi yaktım” ifadelerini kullanmıştı.

NEREDEYSE HER EVDE BİR İŞSİZ VAR

İşsizlik rakamları 6 milyona ulaşırken, neredeyse her evde bir işsiz olduğu belirtiliyor. Genç işsizliği ve kayıtdışı istihdam, işsizliğin en vahim iki yönüne işaret ederken, her dört gençten biri ne okuyor ne de çalışıyor. Kentlerde ise her 3 genç kadından 1’i işsiz. Kayıtdışı istihdam ise son bir yılda 483 bin artış gösterdi.

İŞÇİLER BEDENLERİNİ ATEŞE VERİYOR!
Her fırsatta ‘Cumhurbaşkanımızın emriyle’ denilen ve işsizliğe çare olarak pazarlanan ‘İstihdam Seferberliği’, işsizlerin bedenlerini ateşe verme noktasına vardı. ‘Erdoğan’a oy verdim ama kimseye derdimi anlatamadım’ diyen Sıtkı Aydın’ın hikâyesinde iş kazası da var, kaza sonucu kapının önüne koyan patron da, patronu koruyan mahkeme de, kredi borcu da, işsizlik de. Bu hikâye İzmir İŞKUR önünde soyunan, Balıkesir’de kendini yakan, Bolu'da Cumhurbaşkanı'nın brandasını indiren, Sivas'ta kendini yakmaya çalışan ve Denizli’de ‘Buraya kadar’ notu bırakıp intihar eden 24 yaşındaki genç işçininkiyle aynı.
Emre Gürcanlı yazdı: İşçilerin ateşi herkesi yakacak!