İsrail Gazze'de 60 bölgeye saldırdı!

İsrail Gazze'de 60 bölgeye saldırdı!

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki toplam 60 hedefe saldırdıklarını açıkladı. BM'nin duruma ilişkin bugün acil toplantı yapması bekleniyor.

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki toplam 60 hedefe saldırdıklarını duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarının ardından Hamas'tan yapılan açıklamada, taraflar arasında ateşkesin sağlandığı söylense de, İsrail herhangi bir ateşkes anlaşmasına varıldığı iddialarını reddediyor.

Hamas'ın Gazze yönetimi başkan yardımcısı Halil el Hayya, "Son birkaç saat içerisinde arabulucuların devreye girmesiyle Gazze'de ateşkese geri dönüş üzerinde uzlaşı sağlandı" dedi. BBC Türkçe'nin haberine göre, Hamas'ın ardından Gazze'deki ikinci en büyük silahlı grup olan İslami Cihat örgütü de ateşkesin sağlandığını ifade etti.

Ancak İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, "İsrail durumun kötüye gitmesini arzu etmiyor. Fakat bu şiddeti başlatanlar durdurulmalı" ifadelerini kullandı. İsrail devlet televizyonuna konuşan Katz, "İsrail Hamas'a bu şiddetin bedelini ödetecek" diyerek bir ateşkes anlaşmasına varıldığı iddialarını reddetti.

'2014'TEN BU YANA EN BÜYÜK ASKERİ HAREKETLİLİK'

Salı günü başlayan ve bugünün ilk saatlerinde de devam eden çatışmalar için, "Bölgede 2014 yılında bu yana yaşanan en büyük askeri hareketlilik" değerlendirmesi yapılıyor.

ROKET ÜRETİM MERKEZİ VURULDU

İsrail ordusundan yapılan açıklamada vurulan hedefler arasında bir askeri bina ile roket üretim merkezinin de bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, Salı günü 70 roket ve havan mermisinin İsrail tarafına atıldığı öne sürülerek ve bunların çoğunun hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Roket saldırısında 3 İsrail askerinin yaralandığı bildirilirken Gazze'ye yönelik misilleme saldırısında ölü veya yaralı olup olmadığına ilişkin henüz bir bilgi yok.

NETANYAHU'NUN AÇIKLAMASI SONRASI İSRAİL, GAZZE'Yİ VURDU

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Salı günü başlayan roket saldırısı sonrası yaptığı ilk açıklamasında "Saldırılara karşı ordu güçlü bir yanıt verecektir" dedi.

Bölgede yaşanan askeri hareketlilikle ilgili Birleşmiş Milletler'in de Çarşamba günü acil olarak toplanması bekleniyor.

ABD’NİN BM TEMSİLCİSİNDEN AÇIKLAMA

ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, toplantı çağrısı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Güvenlik Konseyi, İsrailli sivilleri hedef alan bu son saldırılara karşı öfkelenmeli ve tepki göstermelidir" açıklamasını yaptı.

Son çatışma, 30 Nisan'dan bu yana bölgede devam eden gerilimin son halkası durumunda.

İLERİ HATIRLATIYOR

İsrail, 14 Mayıs'ta ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını protesto edenlere saldırmış, katliamda aralarında çocukların da olduğu 60’ı aşkın Filistinli hayatını kaybetmiş, binlercesi de yaralanmıştı. Katliam sonucu yurt ve dünya genelinde İsrail saldırısı protesto edilmişti. İsrail’de de katliama tepki eylemleri düzenlenmiş, İsrailli yurttaşlar hükümete işgale son ver çağrısı yaparak, “Umudunu kaybetme, diren Filistin” mesajı vermişti.