İsrail: Erdoğan’ın söylemlerine rağmen ilişkilerimiz sürekli artıyor

İsrail: Erdoğan’ın söylemlerine rağmen ilişkilerimiz sürekli artıyor

İsrail İstihbarat ve Nükleer Enerji Bakanı Yisrael Katz, Erdoğan’ın İsrail’e yönelik sert söylemlerine rağmen Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerinin sürekli arttığını söyledi.

Türkiye ile İsrail’in ilişkilerine de değinen İsrail İstihbarat ve Nükleer Enerji Bakanı Yisrael Katz, Türkiye’yi İsrail’in ‘düşmanının dostu’ olarak nitelemekle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e yönelik sert söylemlerine rağmen Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerinin sürekli arttığını söyledi.

‘MAVİ MARMARA’DAN SONRA DA ETKİLENMEDİ’

Yakın Doğu Haber’in Suudi yayın kuruluşu Elaf'’tan aktardığına göre, Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail karşıtı açıklamalarının Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri etkilemediğini belirtti ve hatta Gazze’ye insani yardım taşına Mavi Marmara gemisindeki 10 Türk vatandaşının İsrail askerleri tarafından uluslararası sularda öldürülmüş olmasının dahi Türkiye’nin İsrail’le ekonomik ilişkilerini olumsuz etkilemediğini söyledi.

Katz, İsrail’e en çok yolcu taşıyan uçak firmalarının Türk uçak firmaları olmasını da örnek olarak gösterdi.

[ih2]

‘LÜBNAN’I TAŞ DEVRİNE DÖNDÜRÜRÜZ’

Lübnan’ı da tehdit eden İsrail istihbarat bakanı, ‘’Hizbullah eğer İran’ın emrine uyup da İsrail’e saldırırsa tüm Lübnan’ı taş devrine döndürürüz’’ dedi. İran’ın Hizbullah’a gelişmiş silahlar üretmesi için Lübnan’da bir fabrika açmak istediğini iddia eden Katz, ‘’Bu, İsrail için bir kırmızı çizgidir. Bu iş tüm bölgeyi ateşe verebilir. İsrail buna asla izin vermeyecektir’’ dedi.

Yisrael Katz, Iraklı Haşd Şabi komutanlarından Kays el-Hazali’nin Güney Lübnan’a gelip İsrail sınırında incelemelerde bulunması ile ilgili bir soruya şu cevabı verdi: ‘’Bu durum İsrail’den çok Lübnan hükümetine ve onun başbakanı olan Saad Harri’ye mesajdır ve bununla Lübnan’da asıl karar vericinin Hizbullah olduğu mesajı verilmiştir.’’

İran’ın bölgedeki ve Lübnan’daki adımlarını dikkatle izlediklerini ve bildiklerini belirten Katz, ‘’Saad Hariri’nin Hizbullah’ın ve İran’ın Lübnan’daki yüzünü ifşa etmesi ve Arap Birliği’nin Hizbullah’ı terör örgütü olarak tanıması önemlidir’’ dedi.

‘SUUDİ ARABİSTAN ARABULUCU OALBİLİR’

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından, İran başta olmak üzere kimi Arap ülkeleri tarafından "pasif" tavır almakla suçlanan ve İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın olağanüstü zirvesine devlet başkanı veya başbakan düzeyinde katılmayan Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi'ne İsrail hükümetinden davet geldi. 

Suudi Arabistan'dan yayın yapan internet gazetesi Elaf'a konuşan İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Arap dünyasının lideri olarak tanımladığı Suudi Arabistan'ın İsrail-Filistin barış sürecinin arabuluculuğunu yapabileceğini söyledi ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı İsrail'e davet etti. 

Suudi Arabistan ile İsrail arasında diplomatik ilişki bulunmazken, Katz röportajıyla ilk kez bir İsrailli bakan bir Suudi yayın organına konuşmuş oldu.