İsrail, cihatçı saldırıyı bahane ederek Suriye'ye girmeye hazırlanıyor

İsrail, cihatçı saldırıyı bahane ederek Suriye'ye girmeye hazırlanıyor

İsrail'in Golan bölgesinde Dürzi yerleşimi olan Hader'de Nusra Cephesi'nin düzenlediği saldırıyı bahane ederek Suriye'ye girmeye hazırlandığı iddia edildi.

İsrail'in işgal altında tuttuğu Golan bölgesinin Suriye sınırları içerisinde kalan Hader köyünde cuma günü gerçekleştirilen bombalı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmiş ve 23 kişi de yaralanmıştı. Dürzi yerleşiminde gerçekleştirilen saldırıyı El Kaide bağlantılı cihatçı örgüt  Nusra Cephesi üstlenmişti.

Cihatçıların saldırısını bahane eden İsrail ordusunun ise Dürzi köyünü "korumak" bahanesiyle bölgeye operasyon düzenleyeceği iddiası İsrail medyasında yer aldı. 

Konuya ilişkin açıklamada bulunan ordu sözcüsü Ronen Manelis "Son saatlerde Dürzi köyü Hader'deki çatışmaların yoğunlaştığına tanık olduk. İsrail ordusu köy sakinlerine yardım etmek, köye gelecek zararı engellemek ve köyün Dürzi nüfusun kontrolünden çıkmasını önlemek için yardım etmeye hazır." ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusunun Arapça sözcüsü Avichay Adraee de sosyal medyadan paylaştığı mesajında, “Kasabanın halkına bir zarar gelmemesi ve herhangi bir işgale meydan vermemek için İsrail ordusu gerekeni yapacaktır” ifadelerini kullandı.

İsrail, işgal ettiği Golan bölgesi yakınlarında Kuneytra'da cihatçılarla savaşan Suriye ordusuna birçok kez hava saldırısı düzenlemişti. İsrail saldırıları ile birlikte bölgedeki cihatçılara yönelik mücadele de sekteye uğruyor. 

Suriye'deki en büyük üçüncü etnik grup olan Dürziler, cihatçı saldırılarına karşı Suriye hükümetini destekliyor. Öte yandan İsrail kontrolünde kalan bölgelerde de çok sayıda Dürzi yerleşimi bulunuyor.