İsrail askerleri Filistinlilere ateş açtı: 15 ölü

İsrail askerleri Filistinlilere ateş açtı: 15 ölü

Filistinlilerin İsrail sınırında başlattığı ve ‘Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’ olarak adlandırılan protestoda, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 15 kişi öldü, 100’den fazla kişi de yaralandı.

Filistinliler, "Toprak Günü" olarak andıkları bugün sabah saatlerinden itibaren Gazze'den İsrail sınırının farklı noktalarına doğru yürüyüşe geçti. Binlerce kişinin katıldığı "Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü" adı verilen gösteriye İsrail askerleri göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etti. Askerler gerçek mermiyle de Filistinlilere ateş açtı.

Daha küçük gruplar halinde bazı göstericiler İsrail sınırını ayıran tel örgülere kadar yaklaştı. Filistin Kızılayı'nın verdiği bilgiye göre sınıra yaklaşanlardan en az 200 kişi İsrail askerlerinin kurşunlarına hedef oldu. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 15 kişinin öldürüldüğünü, 100’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Gazze'deki sağlık yetkilileri ölenlerden birinin 16 yaşında olduğunu bildirdi. Filistinli yetkililer gösterilerin olduğu bölgeye yakın bir yerdeki tarlasında çalışan bir çiftçinin de tank ateşi sonucu öldüğünü açıkladı.

İsrail gösterilere 17 bin Filistinlinin katıldığını açıkladı. Hamas ise, 65 kilometrelik sınır boyunca beş ayrı noktada düzenlenen yürüyüşte on binlerce kişinin yer aldığın belirtti.