Isparta'da doğal yaşam mermer ocaklarının tehdidi altında: 'Doğa katliamına son verilsin!'

Isparta'da doğal yaşam mermer ocaklarının tehdidi altında: 'Doğa katliamına son verilsin!'

Son yıllarda yüzlerce mermer ve taş ocağına ruhsat verilen Isparta'nın Sütçüler ilçesinde halk, doğal güzellikleriyle ünlü Çukurca Köyüne mermer ocağı yapılmasına karşı kampanya başlattı.

Isparta'nın ardıç ve karaçam ormanlarıyla ünlü Sütçüler ilçesinde doğal yaşam, son yıllarda yüzlerce mermer ve taş ocağına ruhsat verilmesi nedeniyle tehdit altında. 

Sütçüler'in bir çok köyünde açılan mermer ocakları biyolojik çeşitliliğin ve yaban hayatının hala korunduğu doğal alanlarda büyük tahribata yol açıyor. Bölgenin zengin orman ve bitki örtüsü vahşi madencilik yüzünden hızla yok olurken, su kaynakları, tarihi yerleşimler ve canlı yaşamı da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 

ÇUKURCA KÖYÜ TEHDİT ALTINDA

Son olarak Çevre ve Şehircilik Isparta İl Müdürlüğü, Sütçüler'in Yukarı Köprüçay Havzası'nda yer alan Çukurca Köyü mevkiinde mermer ocağı açılması için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvuru dosyasını kabul ederek maden ocağı için ÇED sürecini başlattı. 

Proje kapsamında özel bir şirket, tamamı orman alanı olan bölgede 100 hektarlık alanda mermer ocağı işletecek. 

[ih2]

AZİZ PAUL YOLU ÜZERİNDE

Maden ocağı açılacak olan Çukurca Köyü, Türkiye'nin ikinci uzun yürüyüş rotası olan Aziz Paul yürüyüş yolunun da büyük bir kısmına ev sahipliği yapıyor.

Hristiyanlığı yaymakla görevli Aziz Paul'un izlediği rotaya ithafen adı verilen 500 kilometrelik yürüyüş yolu, Antalya’nın 10 km doğusundaki Perge ile Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusundaki Yalvaç arasında uzanıyor. 

HALK DOĞA KATLİAMINA KARŞI KAMPANYA BAŞLATTI

Mermer ocağı tehdidine karşı harekete geçen köylüler ise seslerini duyurabilmek için "Doğa katliamına son verilsin" sloganıyla bir imza kampanyası başlattı. 

Kampanya kapsamında mermer ocağını istemediklerini belirten köylüler, yetkililere seslenerek, "Doğacak bütün zarar sizin sorumluluğunuzdadır" dedi. 

DAHA FAZLA