İspanya hükümeti, Katalonya yönetiminin mali kaynaklarına el koydu

İspanya hükümeti, Katalonya yönetiminin mali kaynaklarına el koydu

İspanya Maliye Bakanlığı, Katalonya özerk yönetiminin tüm mali kaynaklarına el konulduğunu açıkladı.

İspanya'da Maliye Bakanlığı, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu gerçekleştirmeye hazırlanan Katalonya özerk yönetiminin mali kaynaklarına el koydu. Hükümetin kararı, yasadışı ilan edilen referandum kararının geri çekilmesi için Katalonya yönetimine verilen 48 saatlik sürenin dolmasının ardından geldi.

Yapılan açıklamada, Katalonya'daki eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve memur maaşları gibi tüm temel kamu harcamalarının bundan böyle doğrudan İspanya maliyesi tarafından karşılanacağı belirtildi.

"REFERANDUMU ETKİLEMEYECEK"

Katalonya yönetimi ise merkezi hükümetin aldığı kararı Yüksek Mahkeme'ye taşıdı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Katalonya Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Oriol Junqueras, "Hükümetin bu adımı, özerk yönetimler için belirlenen bütçe istikrarını riske atmaktadır. Ne olacak bilmiyoruz. Onların da bildiğini zannetmiyorum. Çünkü bu bir ilk. Böyle bir uygulamanın haklılığı olamaz. Ama şu bilinmelidir ki, bu tip girişimler referandumun olmasını kesinlikle engellemeyecektir. Sadece istikrarı ve ekonomiyi etkiler." dedi. 

"İSPANYA'NIN BÜTÇE AÇIĞINI BİZ DÜŞÜRDÜK"

İspanya'nın bütçe açığının Katalonya sayesinde düştüğünü savunan Junqueras, "Biz Katalonya'nın yüzde 2,9 olan bütçe açığının GSYH'ye olan oranını yüzde 0,9'a indirdik. Bu da İspanya'nın bütçe açığındaki düşüşün yüzde 80'ine denk geliyor. Kaynaklarımızı herkesten iyi biz kullanıyoruz. Katalonya'daki ekonomik büyüme İspanya genelinin üç katı." ifadelerini kullandı.