İspanya Başbakanı referandumdan sonra ilk kez Katalonya'da

İspanya Başbakanı referandumdan sonra ilk kez Katalonya'da

İspanya Başbakanı Rajoy, bağımsızlık referandumu krizinin ardından ilk kez Katalonya'yı ziyaret etti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi tarafından 1 Ekim'de düzenlenen olaylı bağımsızlık referandumunun ardından ilk kez bölgeyi ziyaret etti. 

"KATALONYA İSPANYA'DIR"

Rajoy, 21 Aralık'taki erken seçim öncesinde liderliğini yaptığı Halk Partisi'nin Barcelona'daki etkinliğinde konuştu. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Rajoy, konuşmasında, "İspanya ve Avrupa'nın gelişimine bu kadar katkıda bulunan duyarlı, pratik, girişimci ve dinamik Katalonya'yı kurtarmak zorundayız. Herkes için demokratik ve özgür bir Katalonya'yı geri kazanmak istiyoruz. Katalonya İspanya'dır, İspanya da Katalonya" ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı sayılmasına rağmen 1 Ekim’de bağımsızlık referandumunu düzenlemişti. İspanyol polisinin uyguladığı şiddet nedeniyle olaylı geçen referandumun ardından Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi üzerine Madrid yönetimi, anayasanın 155'inci maddesini uygulayarak, Katalan yerel hükümetini feshedip bu bölgede 21 Aralık'ta erken seçimlere gidilmesi kararı almıştı.

Bağımsızlık referandumunu düzenleyen Katalan hükümetinin sekiz eski üyesi geçtiğimiz hafta çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı. İspanya'da merkezi hükümetin görevden almasının ardından Belçika'ya giden Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont hakkında ise Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarılmıştı. Puigdemont ve dört bakan, Belçika’da teslim olarak sorgu hakimine ifade verdikten sonra yurt dışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakılmıştı.