‘İşkence yapın’ diyen Cem Küçük hakkında savcılara çağrı

‘İşkence yapın’ diyen Cem Küçük hakkında savcılara çağrı

Yandaş yazar Cem Küçük'ün canlı yayındaki işkence tavsiyesine insan hakları savunucularından tepki geldi.

İleri Haber

AKP’ye yakınlığıyla nam salmış yandaş yazar Cem Küçük canlı yayında alenen işkenceyi övdü, davalarda ‘konuşturmak’ için işkence yöntemlerinin kullanılmasını istedi. Küçük’ün “Başka türlü konuşturma teknikleri var, sallandırın camdan aşağıya”, “Havlu var boğuyor” şeklindeki kan donduran skandal sözlerine ise tepki gecikmedi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yaptığı açıklamayla savcılara seslenerek Küçük hakkında hukuki işlem başlatılmasını talep etti.

TİHV: HATIRLATIRIZ; İŞKENCE BİR İNSANLIK SUÇUDUR

TİHV yaptığı yazılı açıklamayla Küçük’e işkencenin bir insanlık suçu olduğunu hatırlatarak, “Gazetecilik mesleğinin bağımsızlığını ve etik ilkelerini hiçe sayan bu zatın, sırtını dayadığı siyasal iktidardan güç alarak böylesine pervasızca konuşması insanın sahip olduğu onur ve değere saygı duyan hiç kimse tarafından kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

İşkencenin gerek iç gerekse uluslararası hukuk açısından mutlak suretle yasaklandığının altını çizen TİHV, “Nitekim “İşkenceye Karşı Sözleşme” olarak anılan “İşkence ve Diğer Zalimane, Gayri İnsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi”nin 2. maddesinin 2. paragrafında da “Hiç bir istisnai durum, ne harp hâli ne de bir harp tehdidi, dâhili siyasî istikrarsızlık veya herhangi başka bir olağanüstü hâl, işkencenin uygulanması için gerekçe gösterilemez” denilmektedir” açıklamasında bulundu.

HEM MESLEK ETİĞİNİ ÇİĞNEDİ HEM DE SUÇ İŞLERDİ

Ulusal ve uluslararası hukuktaki işkence yasağına ilişkin maddeleri tek tek hatırlatan TİHV açıklamasında şunları kaydetti:

“Mesleğin etik ilkeleri gazeteciyi halkı doğru ve yansız bir şekilde bilgilendirmekle sorumlu kılar. Ancak, işkence yasağının mutlak karakterini belirten ve istisnasız hepimiz için bağlayıcı olan bunca uluslararası ve ulusal düzenlemeye rağmen “gazeteci” Cem Küçük pervasızca “darbeci/terörist” olarak nitelediği şüphelilerin/sanıkların işkence ile sorgulanabileceklerini söyleyebilmektedir. Böylece halkı yanlış bilgilendirerek hem meslek etik ilkelerini ihlal etmekte hem de suç işlemektedir.”

SAVCILARA SESLENİYORUZ: SORUŞTURMA BAŞLATIN

“Meslek etik ilkelerini çiğnediği için bağımsız basın örgütleri elbette gereğini yapacaktır. Ancak biz, yukarıda belirtilenlerin ışığında Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyor ve “gazeteci” Küçük hakkında resen soruşturma başlatmalarını talep ediyoruz. Zira “gazeteci” Küçük, işkence suçuna teşvik edip suç işlemeye yardımcı olarak TCK’nın 39. maddesini ihlal etmektedir. Bu düzenlemeye göre eğer bir kişi, başkalarını suç işlemeye teşvik eder, suç işleme kararını kuvvetlendirir ya da suçun nasıl işleneceği hususunda yol gösterici olursa, işlenen suçtan “yardım eden” sıfatıyla sorumlu olur. Ayrıca “gazeteci” Küçük, işkence suçunu alenen överek TCK’nın 215. maddesini de ihlal etmektedir.”

‘BU ZİHNİYET TOPLUM İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT’

“İnsan haklarına saygıyı yükseltmek için onlarca yıldır verilen mücadeleye rağmen bu zihniyetin yeniden güçlenmesi, sadece insan hakları karşısında değil, toplum olma hali karşısında, daha da ötesi medeniyet ve insanlığımız karşısında ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle insan olarak sahip olduğumuz onur ve değeri korumak için duyarlı herkesi bu zihniyete karşı demokratik tepkilerini göstermeye çağırıyoruz. İnancımız sonsuzdur ki, insanlık onuru işkenceyi yenecektir.”

NE OLMUŞTU?

AKP propagandisti Küçük, TGRT’de Fuat Uğur’la birlikte yaptığı Medya Kritik programında ‘FETÖ-PDY’ suçlamasıyla yargılananların hapishanede konuşturulamamasından şikayet ederken “Başka türlü de konuşturma teknikleri var” dedi, İsrail gizli servisi MOSSAD’ı örnek vererek şunları söyledi:

‘KARDEŞİM BAŞKA TÜRLÜ KONUŞTURMA TEKNİKLERİ VAR’

"17/25 oldu diyelim İsrail'e yaptılar, olabilir. Dünyanın her yerinde her gün 15-20 toplu ölüm duyardık, trafik kazası, intihar etti, toplu intihar etti, uyuşturucuyu fazla basmış, aşırı alkolden gitti, dayanamadı köprüden atladı. Bir sürü gerekçe bulurlar.

Burada da şimdi bunlara acıma, bütün yöntemleri düşünmelisin. Ya elimizde çok kritik üç-dört tane FETÖ’cü var. Ali Fuat Yılmazer, Mehmet Partigöç, Alaaddin Kaya. Ya şu adamları bir konuştursanıza. Bunlar bir sürü şey biliyor. Bizim savcı şöyle; oturuyor, ‘Fuatçığım hoş geldin. Adın, soyadın…’ mesela diyor. Nerede görev yaptın, bu işi sen mi yaptın? Hayır diyor. Böyle diyor mesela. Kardeşim başka türlü de konuşturma teknikleri var.

‘SALLANDIR AYAĞINDAN CAMDAN AŞAĞIYA’

“Sallandır ayağından camdan aşağıya. Bak sana bir tane MOSSAD tekniği anlatayım, Gideon'un Casusları kitabında vardı. Ajan yapmak istiyor mesela Filistinlilerden birisini veya Ürdünlü veya Mısırlı olmuyor mesela, ajan olmuyor adam kabul etmiyor. Gidiyor ailesinden birini tak diye öldürüyor. Gene yapmıyor, gene öldürüyor. Ondan sonra mecburen… Kaç tane böyle ajanı var. Adam canı pahasına...

KAN DONDURAN İFADELER

“Havlu tekniği var biliyorsun. Yüze havluyu atıyor yukarıdan aşağıya suyu döküyor. Bu arada boğuyor. Ya bir sürü şey denersin..."