IŞİD’in yabancı militanları Suriye’den ‘süratle’ kaçıyor

IŞİD’in yabancı militanları Suriye’den ‘süratle’ kaçıyor

İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan özel haberde, 2013'ten bu yana IŞİD’e katılmak üzere Suriye'ye giden batılı militanların, örgütten süratle kaçmaya başladığı ve Türkiye sınırında yetkililere teslim oldukları belirtiliyor.

İngiltere’nin önemli yayın organlarından The Guardian gazetesinde yayımlanan özel bir haberde, 2013'ten bu yana IŞİD’e katılmak üzere Suriye'ye giden batılı militanların, örgütten süratle kaçmaya başladığı ve Türkiye sınırında yetkililere teslim oldukları belirtiliyor. 

BBC Türkçe'nin Guardian'dan aktardığı habere göre, cihatçı terör örgütü IŞİD’i terk eden çok sayıda yabancı militan, Suriye sınırından Türkiye'ye geçmeye çalışıyor. Son olarak en az iki İngiltere vatandaşı ile bir ABD vatandaşı sınırda Türkiye askerlerine teslim olduğu kaydedildi. The Guardian'a bilgi veren Türk yetkililer, Londra'da yaşarken 2015 yılında Kıbrıs'a giden ve ardından da kendisinden haber alınamayan Stefan Aristidou'nun, İngiltere vatandaşı eşi ve ABD vatandaşı Paul Kleman'la birlikte Kilis'te teslim olduğunu açıkladı.

The Guardian, 20'li yaşlarındaki Aristidou'nun Türk yetkililere verdiği ifadesinde Suriye'ye savaşmak için değil, 'hilafet' topraklarında yaşamak için gittiğini söylediğini aktardı. Aristidou'nun son iki yıldır El Bab ve Rakka'da yaşadığı sanılıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise Aristidou'nun Türkiye'ye teslim olduğundan haberdar olduklarını ifade ederek 'Türk yetkililerle temas halindeyiz' açıklamasını yaptı. Aristidou'nun hâlâ gözaltında tutulduğu belirtilirken, Bangladeş asıllı İngiltere vatandaşı eşi ise serbest bırakıldı.

Habere göre, Türk savcılar, Aristidou ve ABD vatandaşı Paul Kleman'ın 7 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını talep ediyor. Aristidou İngiltere'ye dönerse, bu ülkede de yargılanacak. İngiltere'nin terörle mücadele yasalarına göre ülke dışında terör örgütlerine katılıp çatışmalara giren kişilere verilebilecek ceza müebbet hapse kadar ulaşabiliyor.

ABD'Lİ IŞİD MİLİTANI

Türk askerine teslim olan bir diğer yabancı IŞİD militanı Paul Kleman’ın ABD'deki ailesi, oğullarının üç çocuğunun olduğunu söylüyor ve Suriye'ye gitmeden önce Dubai'de bir okulda bilgi-işlem uzmanı olarak çalıştığını anlattı. Kleman'ın ailesi, oğullarının Suriye'ye gittikten sonra IŞİD’in 'gerçek yüzünü' gördüğünü, her şeyin 'bir aldatmacadan ibaret olduğunu' anlattığını kaydetti. Kleman'ın bir süredir Türkiye'deki ABD Büyükelçiliği ile temasta olduğunu da ifade eden aile, FBI'ın oğulları hakkında incelemeler yürüttüğünü söyledi.

YABANCI MİLİTANLAR BÜYÜKELÇİLİKLERİNİ ARIYOR

IŞİD içerisindeki kaynaklarda da örgüt içerisindeki yabancı savaşçı sayısının hızla azaldığı ifade edildi. Özellikle IŞİD’in Suriye'deki kalesi olan Rakka'nın yanı sıra Tabka'nın yabancı savaşçıların yoğun olarak yaşadığı bölgeler olduğu, şimdiyse her iki yerleşim yerinin de ABD destekli silahlı güçler tarafından baskı altına alındığı kaydedildi. Avrupa ve Türkiye'deki yetkililer, 2013'ten bu yana IŞİD’e katılmış olan çok sayıda yabancının diplomatik temsilciliklerle temas kurarak Suriye'yi terk etme planları yaptığını söyledi. IŞİD’e bağlılıklarını sürdüren bazı yabancı militanların ise Türkiye üzerinden Avrupa'ya dönüp yeni saldırılar düzenlemeyi hedefledikleri ifade edildi.