IŞİD’in cephanesindeki malzemeler Türkiye’den

IŞİD’in cephanesindeki malzemeler Türkiye’den

Musul Operasyonu’nun ardından Irak Ordusu’nun Karakuş kentini ele geçirmesi ile beraber kente giren İngiliz sivil toplu kuruluşu Conflict Armement Research (CAR) de IŞİD’in silah üretim tesislerine girdi. CAR hazırladığı raporda IŞİD’in cephanesindeki malzemelerin önemli bir kısmının Türk malı olduğunu açıkladı.

Hürriyet gazetesi yazarı Tolga Tanış bugünkü köşe yazısında CAR Direktörü James Bevan’la görüşmesini ve sonrasında yaşananları anlattı. Özellikle IŞİD cephanesinde bulunan Türk malı potasyum nitrattan bahseden Tanış, “Niye potasyum nitrat? Çünkü diğerlerinin hepsi sanayi üretiminde de kullanılan, ticareti serbest olan ürünlerdi. Ancak potasyum nitrat, patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle hazirandan beri Türkiye’de de satışı yasak ve diğerlerine göre DAEŞ’ın tedarik zincirine nasıl girdiği daha kolay bulunabilecek bir üründü” ifadelerini kullandı.

IŞİD’İN ELİNDEKİ MALZEMELERİN SAHİBİ ŞİRKET DOKTOR TARSA BİLGİ VERMEDİ

Potasyum nitrat paketlerinin üreticisi Doktor Tarsa ile iletişime geçtiğini anlatan Tanış, seri numaraları belirli olan paketlerin kime satıldığı konusunda bilgi alamadığını, bunun üzerine Tarım Bakanlığı’nı aradığını orada da seri numaralarının kayıtlı olmadığını öğrendiğini belirtti.

TÜRKİYE’DEN IŞİD’E NASIL GİTTİĞİ BELLİ OLMAYAN MALZEMELER KİLİS’E ROKET OLARAK DÖNÜYOR

Doktor Tarsa şirketinin bilgileri yalnızca MİT ile paylaşabileceğini söylediğini ifade eden Tanış, "MİT bunu sordu mu, Doktor Tarsa onlara söyledi mi bilmiyorum" ifadelerini kullandı. Son olarak IŞİD’in bomba yapımında kullandığı amonyum nitrat gübrenin Türkiye’den Suriye’ye ihracatının artışına dikkat çeken Tanış, nasıl IŞİD’in eline geçtiği sır olan Türk malı potasyum nitratın ise Kilis’e düşen roketlerin yapımında kullanıldığının altını çizdi.