'IŞİD ürettiği silahların hammaddelerini Türk şirketlerinden tedarik ediyor'

'IŞİD ürettiği silahların hammaddelerini Türk şirketlerinden tedarik ediyor'

İngiltere merkezli bir araştırma kuruluşu yayınladığı raporda, IŞİD'in 'düzenli ordu' ölçeğine yaklaşır nitelikte silah ve mühimmat üretim kapasitesine sahip olduğunu, bunun için gerekli hammaddeleri de Türkiye'den temin ettiğini iddia etti.

İngiltere merkezli Conflict Armamen Research (CAR) adlı araştırma kuruluşu yayınladığı raporda, IŞİD'in "düzenli bir ordu" ölçeğine yaklaşır nitelikte silah ve mühimmat üretim kapasitesine sahip olduğunu açıkladı. Ayrıca raporda, IŞİD'in Türkiye içinde büyük bir "tedarikçi ağı" bulunduğu, Suriye üzerinden Musul'a sokulan silahların ve mühimmatın hammaddesinin "Türkiye iç pazarından sağlandığı" ifadesi yer alıyor.

İddia ile ilgili olarak AKP tarafından şu ana kadar henüz bir açıklama yapılmadı.





"MERKEZİ OLARAK YÖNETİLEN KOMPLEKS BİR ENDÜSTRİYEL ÜRETİM"

Raporda IŞİD'in silah üretim kapasitesi için "endüstri" terimi kullanılması dikkatleri çekiyor. Rapordaki ilgili bölüm şu şekilde: "Her ne kadar üretim merkezlerinde silah endüstrisinde standart olmayan bazı malzemeler ve patlayıcılar kullanılsa da, organizasyon şekli, kalite kontrol, envanter yönetimine bakıldığında merkezi olarak yönetilen kompleks bir endüstriyel üretimle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz."

RUSYA IŞİD'E KİMYASAL MADDE GÖNDEREN ŞİRKETLERİ AÇIKLAMIŞTI

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin 25 Mayıs 2016'da BM Genel Sekreterliği'ne mektup gönderek, Gültaş Kimya, Marikem Kimyevi ve Endüstriyel Ürünler, Metkim, EKM Gübre ve Diversey Kimya şirketlerinin IŞİD'e kimyasal içerikler tedarik ettiğini belirtmişti.

Adı geçen şirketlerin IŞİD'e gönderdikleri kimyasal maddelerin türlerine de mektubunda yer veren Çurkin, "Türk şirketleri tarafından IŞİD'e sevk edilen kimyasal maddeler arasında alüminyum tozu, amonyum nitrat, granül karbamit ve hidrojen peroksit bulunduğunu" ifade etmişti. 





(Kaynak: BBC, Sputnik)