'IŞİD, başkentini Deyr ez Zor'a taşıyor'

'IŞİD, başkentini Deyr ez Zor'a taşıyor'

IŞİD'in, Suriye'deki 'başkentini' Rakka'dan Deyr ez Zor'a taşıdığı kaydedildi. PYD Yöneticisi Ewwas Eli, IŞİD'in Rakka'dan Deryzor'a hastane cihazlarını gönderdiğini belirtirken, YPJ Sözcüsü Nesrin Ebdullah ise IŞİD'in önde gelen yöneticilerinin aileleriyle Deyr ez Zor'a taşındığını ifade etti.

IŞİD'ın, Rakka çevresinde ağır yenilgiler alması üzerine başkenti Deyr ez Zor'a taşıdığı kaydedildi. Sputnik'in haberine göre, PYD yöneticilerinden Ewwas Eli, "Koalisyon güçleri, IŞİD'in Deyr ez Zor'a kaçışını havadan tespit edip onları izliyor. Rakka, IŞİD için başkent konumundaydı, şimdi ise 'başkenti' Rakka'daki çatışmalar nedeniyle Deyr ez Zor'a taşıyorlar. Deyr ez Zor'a aileleriyle birlikte kaçan IŞİD emirleri, önemli hastane cihazlarını da oraya götürüyor" dedi. 

ELİ: TABKA KENTİ ALINIRSA IŞİD DEYR EZ ZOR'A KAÇAMAYACAK

Eli, şöyle devam etti: "IŞİD, koalisyon uçakları köprüleri vurduğu için ağır silah ve askeri ekipmanları Rakka'dan çıkartamıyor. Silah ve malzemeleri Tabka kentine getirip oradan Deyr ez Zor'a götürüyorlar. Tabka kenti ve barajı da alınsa IŞİD artık Deyr ez Zor'a da kaçamayacak."

Deyr ez Zor'da Suriye ordusunun da bulunduğunu aktaran Eli, "Kentin güneyinde havaaalanı var, orası ordunun elindedir. Bir de Deyr ez Zor kenti içinde de iki mahalle ordunun elinde. Küçük bir bölge dışında Deyr ez Zor'un tamamı IŞİD'in kontrolünde" dedi.

EBDULLAH: IŞİD'İN KAÇIŞI YENİLDİĞİNİ BELLİ EDİYOR

YPG/YPJ sözcüsü Nesrin Ebdullah ise, "Bize gelen bilgilere göre IŞİD, özellikle Rakka'nın çembere alınmasından sonra kaçış yolu aramaya koyuldu. IŞİD'in birçok emiri aileleriyle Rakka'dan Deyr ez Zor kentine kaçarken, yabancı savaşçılar da Deyr ez Zor veya Mayadin'e sığınıyor. Buradan, IŞİD'in kaybetmekte olduğu sonucu çıkıyor. IŞİD'in Rakka'dan Deyr ez Zor'a kaçışı yenilgiyi belli ediyor."

Ebdullah, şöyle devam etti: "IŞİD'in kaçması, Rakka'nın da yakın bir zamanda düşeceğine inanmasındandır. IŞİD Rakka düşmez diyordu ama düştü. IŞİD Til Hemis ve Tel Abyad'da da çok direndi fakat yenilgiye uğradı. Operayson düzenlediğimiz yerlerde IŞİD direnemiyor. Belki biraz zaman alıyor ancak IŞİD kaybediyor."

EBDULLAH: IŞİD'İN CANLI KALKAN KULLANMASI RAKKA HAMLESİNİ YAVAŞLATIYOR

YPJ sözcüsü, Rakka hamlesinin de, IŞİD'in sivilleri canlı kalkan olarak kullanması sebebiyle yavaş ilerlediğini kaydederek, "Sivillere zarar gelmemesi için operasyonda çok hassas davranıyoruz. IŞİD intihar saldırıları düzenliyor. Arkdaşlarımıza zarar gelmemesi için operasyonda hassas davranıp, yavaş ilerliyoruz" şeklinde konuştu.

DEYR EZ ZOR 

Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunup Fırat nehri üzerinde yer alan Deyr ez Zor, IŞİD tarafından 2014 yılında işgal edilmişti. Deyr ez Zor ile Rakka arasında 130 kilometre mesafe bulunuyor.